USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

11 січня: свята, події, факти. Всесвітній день «спасибі» та відкриття першої у світі дискотеки

11 Січня 2022 00:00
Цього дня у світі відзначаються Всесвітній день «Спасибі», День кавових мрій, День таємного приятеля, Міжнародний день рівності на роботі.

У США – День обізнаності про торгівлю людьми, День «Дівчатка обіймають хлопчиків», День очищення свого столу, День небезпеки сигарет для вашого здоров’я, День молока, День стрибання по калюжах і окроплення друзів, «День дізнайтеся своє ім’я в абетці Морзе», День коктейлю «Гарячий Тодді», в Японії – День повноліття, Церемонія «відкриття дзеркала», в Тунісі – День дітей, в Албанії – День республіки, у Марокко – День маніфесту про незалежність, у Непалі – Національний день об’єднання.

Православна церква 11 січня вшановує пам’ять 14 тисяч убитих немовлят, що було зроблено за розпорядженням царя Ірода, який керував Вифлеємом. І все для того, щоб виявити й умертвити немовля Ісуса Христа. Інші назви дня: «Страшний день», «Страшний вечір», «Мученики».

Іменини сьогодні у Марка, Анни, Івана, Феофіла, Георгія і Наталії.

Народилися:

Цього дня народилися американський політик Александр Гамільтон, перший прем’єр-міністр Канади Джон Макдональд, англійський державний діяч, політик-консерватор, дипломат, публіцист і мандрівник, лорд, маркіз і граф Джордж Керзон, український поет-футурист Михайль Семенко, український громадський, військовий і політичний діяч, останній командувач Української повстанської армії Василь Кук, радянський кінорежисер Володимир Венгеров («Два капітани», «Кортик», «Живий труп»), український і російський композитор, диригент, музично-громадський діяч Рейнгольд Глієр, український футболіст, тренер Олег Таран, заслужений майстер спорту СРСР з художньої гімнастики, багаторазова чемпіонка СРСР, першостей світу і Європи Ірина Дерюгіна, український політик і бізнесмен, колишній міністр з надзвичайних ситуацій Володимир Шандра, американська кіноакторка Аманда Піт («Дев’ять ярдів», «Кохання за правилами і без», «Сіріана», «Більше, ніж любов»).

Події:

49 до н. е. – Юлій Цезар перейшов Рубікон разом зі своєю армією, ввівши Римську республіку в стан війни.

630 – мусульмани на чолі з пророком Магометом завоювали Мекку в курайшитів (вірогідна дата).

1569 – перша згадана в історії лотерея в Англії. Відбулася в будівлі собору Св. Павла.

1693 – землетрус та цунамі на Сицилії пошкодили 70 міст та спричинили близько 60 тис. жертв.

1759 – у Філадельфії (штат Пенсільванія) почала роботу перша у США страхова компанія.

1785 – Нью-Йорк став столицею США (до 1790).

1787 – Вільям Гершель відкрив два супутники планети Уран – Титанію та Оберон.

1803 – Монро і Лівінгстон вирушили в морську подорож із США в Париж, маючи на меті купити Новий Орлеан, внаслідок чого США придбали весь штат Луїзіана.

У 1864 – в Лондоні відкрився вокзал «Чарінг-крос». Це місце вважається «нульовим кілометром» Лондона – звідси відраховується довжина доріг, і здійснюються будь-які інші вимірювання.

1909 – із Нью-Йорка у Філадельфію вирушають учасниці перших жіночих автоперегонів.

1919 – у Радянській Росії введена продрозверстка (обов’язкова здача селянами державі надлишків хліба).

1922 – у Торонто (Канада) завдяки науковій роботі Ф. Бантинга, Ч. Беста і Дж. Маклеода вперше застосований інсулін для лікування діабету: 14-річний канадець Леонард Томпсон став першою у світі людиною, яку врятували за допомогою інсуліну.

1923 – у зв’язку з невиплатою Німеччиною репарацій, встановлених Версальським договором, французькі та бельгійські війська зайняли Рурську область, де видобувалось 70 % німецького вугілля.

1935 – американка Амелія Ерхарт розпочала переліт через Тихий океан. Вона першою у світі самостійно подолала відстань від Гавайських островів до Окленду, штат Каліфорнія.

1946 – в Албанії скасована монархія і проголошена народна соціалістична республіка, якою до 1985 р. керував сталініст Енвер Ходжа.

1963 – в Лос-Анджелесі відкрилася перша в світі дискотека, що називалася Whisky A Go Go.

1971 – американський журналіст Дон Гефлер започаткував термін Кремнієва долина, коли він почав публікувати серію статей під назвою «Кремнієва долина США».

1972 – після перемоги у війні за незалежність Східний Пакистан перейменований на Бангладеш.

1981 – команда з трьох британців під керівництвом сера Ренальфа Фіннеса завершила найдовшу за відстанню і найкоротшу за тривалістю експедицію через Антарктику, досягнувши базу Скотта після 75 днів шляху; було пройдено 2 тисячі 500 миль.

1994 – уряд Ірландії скасував заборону на теле- і радіомовлення представників ІРА та Шинн Фейн. У Північній Ірландії відповідна заборона скасована 16 вересня.

2003 – губернатор штату Іллінойс помилував 150 засуджених на вищу міру покарання – всіх ув’язнених-смертників Іллінойсу.

2004 – стався інцидент з поїздом № 1908, під час якого через психічний розлад машиніста важкий вантажний поїзд вагою 5175 тонн проїхав кілька станцій, незважаючи на заборонні показання світлофорів. Зупинили його лише шляхом відключення електроенергії.

2011 – була припинена загальна підтримка операційної системи Windows XP Service Pack 3.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus