USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

4 січня: свята, події, факти. День абетки Брайля та відкриття найвищого хмарочоса у світі

4 Січня 2024 00:00
4 січня у світі відзначають День хіт-параду, День пристрастей за лимонною карамелькою, День Ньютона, Всесвітній день гіпнозу, Всесвітній день абетки Брайля.

У США – День дрібниць, День спагетті, День музичного поп чарту, День недопробитих бюлетенів, День безкоштовного квіткового кошика, День кидання кекса, в Нігерії – День Огоні, у Таїланді – День кавалерії, в М’янмі – День незалежності, у Конго – День мучеників незалежності, в Анголі – День мучеників колоніальних репресій.

Цього дня народилися визначний англійський фізик, математик і астроном Ісак Ньютон, німецький філолог, один із братів, відомих обробкою та публікацією казок із німецького фольклору Якоб Грімм, французький тифлопедагог, викладач, винахідник точково-рельєфного шрифту для сліпих Луї Брайль, італійський композитор Джованні Баттіста Перголезі, німецький астроном, який склав першу карту Місяця Вільгельм Бір, український мовознавець, лексикограф, педагог і громадський діяч Павло Житецький, народний художник СРСР, відомий «гіпермонументаліст» Зураб Церетелі, англійська й американська актриса театру, кіно і телебачення («Шлях героїну», «Молода Катерина», «Легенди осені», «Перший лицар», «Сабріна», «Сибірський цирульник», "Внутрішня імперія«) Джулія Ормонд, американський боксер-професіонал Джон Руїс, український футболіст Григорій Ярмаш, український футболіст, півзахисник київського «Динамо» та юнацької збірної України Владислав Калитвинцев.

Події

1493 Христофор Колумб почав шлях з Америки в Європу під час свого першого плавання.

1494 – виданий звід православних пісень «Осмогласник» – перша книга в південнослов’янських державах, надрукована кирилицею.

1885 – у штаті Айова доктор Вільям Грант провів першу у світі успішну операцію з видалення апендикса.

1912 – місяць опинився на найкоротшій відстані від Землі в XX сторіччі (348 249 км).

1914 – після викрадення, що сталося 1911 року, картина Леонардо да Вінчі «Мона Ліза» повернулася до Лувру.

1919 – Рада Східної Галичини прийняла рішення про приєднання до України.

1919 – Українська Центральна Рада заборонила обіг в Україні російських, німецьких і австрійських грошей.

1943 – американський журнал «Тайм», підбиваючи підсумки 1942 року, назвав «людиною року» Йосипа Джугашвілі (Сталіна).

1948 – Після більше 60 років британської окупації Бірма (нині М’янма) проголошує незалежність і стає незалежною федеративною республікою. Главою уряду обрано У Ну, що виконував обов’язки прем’єр-міністра в перехідному уряді.

1951 – Війна в Кореї: війська КНДР за підтримки китайців повторно взяли Сеул.

1954 – Елвіс Преслі записав свої перші пісні.

1958 – після 92 днів перебування у космосі увійшов у атмосферу і згорів перший штучний супутник Землі «Спутник 1» – перший зроблений людиною космічний об’єкт.

1959 – Луна-1 стає першим космічним апаратом, який досяг другої космічної швидкості, наблизився до Місяця і вийшов на геліоцентричну орбіту.

1970 – «Бітлз» востаннє працювали разом під час запису пісні Let It Be для однойменного альбому.

1985 – в одній із клінік північного Лондона народилася дівчинка у Кім Коттон – першої в світі сурогатної матері.

1992 – Україна встановила дипломатичні відносини з Польщею, Естонією та Китаєм. Албанія та Узбекистан визнали незалежність України.

2004 – Марсохід «Спіріт» здійснив посадку на Марсі.

2004 – як наслідок «революції троянд» президентом Грузії обраний Михаїл Саакашвілі.

2007Ненсі Пелосі обрана першою в історії США жінкою-спікером Палати представників.

2010 – відкрито найвищий хмарочос у світі – Бурдж Дубай.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus