USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.88

14 добровольців із Чехії поповнять лави ЗСУ

2 Серпня 2023 16:23
Ще 14 чехів, які побажали воювати разом із українською армією проти росії, отримали дозвіл від свого президента. Це є необхідним кроком для тих, хто хоче легально допомогти Україні зі зброєю в руках.

Служба в іноземних збройних силах заборонена чеським законом. Всього в лавах ЗСУ наразі 146 чеських добровольців, передає УНН з посиланням на Irozhlas.

Якщо громадяни Чехії хочуть легально приєднатися до бойових дій на стороні Києва, вони повинні спочатку попросити у свого президента дозволу на службу в іноземних збройних силах. Інакше їм загрожує кримінальне переслідування, але законодавчо передбачена можливість подачі відповідної заявки заднім числом.

Згоду глави держави на приєднання до українців наразі мають 146 чехів. 132 отримали зелене світло від колишнього президента Мілоша Земана, чотирнадцять осіб отримали дозвіл від Петра Павела.

«На сьогодні (29 липня 2023 року, – прим.) президент Петр Павел підписав загалом 14 позитивних рішень про свою згоду на вступ громадян Чехії до складу Збройних сил України», – заявила прессекретар президента Маркета Ржехакова.

Читати ще: У Чехії можуть продовжити статус тимчасового захисту для українців до березня 2025 року

Скільки з них насправді вирушили в Україну – не зрозуміло. Невідома і кількість тих, хто виїхав на схід, не подавши заяви про звільнення, чеська військова розвідка не коментує.

Крім того, президент Павел відхилив заяви восьми осіб.

Служба громадян Чехії в іноземних збройних силах, якщо вони не є збройними силами Організації Північноатлантичного договору (НАТО) або якщо вони не мають громадянства відповідної держави, заборонена законом.

Читати ще: Чехія надасть Україні вертольоти, боєприпаси та допоможе з підготовкою пілотів F-16

Добровольці можуть уникнути цього, якщо попросять президента своєї країни про скасовування смертної кари, яку все ще підписує прем’єр-міністр. Якщо вони погодяться на підпис, кримінальне переслідування не буде розпочато. За даними канцелярії чеського уряду, заявку на скасовування смертної кари ще ніхто не подавав.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus