USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.50 39.80
  • PLN 9.65 9.85

14 грудня: свята, події, факти. Всесвітній день мавп та День енергозбереження

14 Грудня 2023 00:00
В Україні сьогодні вшановують ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

14 грудня відзначають Всесвітній день енергозбереження, Всесвітній день мавп, День різдвяного светра.

У Бразилії – День інженера рибного господарства, у Японії – День пам’яті 47 ронінів, у США – День штату Алабама, День юшки по-марсельськи, Національний день печива і соусу, в Індії – Національний день енергозбереження.

Православні віряни вшановують пам’ять мучеників Тирса, Левкія, Филимона, Аполонія, Калиніка.

Іменини сьогодні святкують Микола, Филимон.

Народилися

14 грудня народилися французький астролог, провидець, лейб-медик Карла IX, письменник Нострадамус, гетьман України Данило Апостол, український письменник, театральний і культурний діяч Михайло Старицький, український церковий діяч УГКЦ Миколай Чарнецький, французький поет-сюрреаліст Поль Елюар, король Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії і Домініонів з 1936 року, імператор Індії в 1947 році, король Індії в 1947-1949 роках, король Ірландії в 1936-1949 роках Георг VI, український історик, краєзнавець Степан Гуменюк, український мовознавець Ярослава Закревська, британська акторка Джейн Біркін, рок-музикант, гітарист AC/DC Кліфф Вільямс, український мільярдер, меценат, громадський діяч Віктор Пінчук, український політик Юрій Луценко, американський актор Тед Реймі, британська акторка Наташа Мак-Елгон, польська співачка, музикант і продюсер Анна Марія Йопек, капітан СБУ, перший загиблий військовослужбовець у війні на Донбасі, Герой України Геннадій Біліченко, американська акторка і співачка Ванесса Гадженс.

Події

1819 – Алабама стала 22-м штатом США.

1900 – день народження квантової механіки. Макс Планк виступив із доповіддю у Німецькому фізичному товаристві про закон випромінення, який він сформулював.0

1901 – в Лондоні проведено перший турнір з настільного тенісу.

1903 – в Кіті Хоук (штат Північна Кароліна), брати Райт зробили першу спробу піднятися в повітря на літаку, який вони сконструювали. Однак конструкція впала ще на злеті.

1911 – людина вперше підкорила Південний полюс. Експедиція норвежця Руаля Амундсена на їздових собаках досягнула точки, де, за розрахунками, мав лежати полюс. Через 35 днів тієї ж точки пішки досягнула експедиція Роберта Скотта.

1918 – гетьман Павло Скоропадський зрікся влади на користь Директорії УНР.

1935 – прем'єрою оперети Штрауса «Кажан» у приміщенні колишнього Троїцького народного дому відкрився Київський театр оперети (до 1967 року – театр музичної комедії).

1939 – у зв'язку з нападом на Фінляндію СРСР виключили з Ліги Націй.

1947 – матчем «Реал» Мадрид – «Белененсеш» Лісабон, який закінчився перемогою господарів з рахунком 3:1, відкрили стадіон «Сантьяго Бернабеу».

1949 – Єрусалим проголосили столицею Ізраїлю.

1950 – було засновано Управління Верховного комісара ООН у справах біженців.

1955 – членами ООН стали Народна Республіка Албанія, Австрія, Народна Республіка Болгарія, Камбоджа, Цейлон, Фінляндія, Угорська Народна Республіка, Ірландія, Італія, Йорданія, Лаос, Об'єднане Лівійське королівство, Непал, Португалія, Народна Республіка Румунія та Іспанія.

1958 – третя радянська антарктична експедиція вперше досягла полюса недоступності в Антарктиді (найвіддаленішої від узбережжя материка точки).

1960 – у Парижі було підписано Конвенцію про заснування Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР).

1962 – американська автоматична міжпланетна станція «Марінер-2» стала першим апаратом, який долетів до Венери.

1989 – Романа Гнатишина призначено генерал-губернатором Канади (склав присягу 29 січня 1990-го).

1994 – першим досвідом безпосереднього супутникового мовлення з території колишнього СРСР стала експериментальна трансляція з території України Міжнародного «Слов'янського Каналу».

1996 – на 11 тижнів американський хітпарад очолила пісня Don't Speak гурту No Doubt, яка протягом місяця вийшла на перші місця в рейтингах всіх англомовних і більшості європейських країн.

2004 – на півдні Франції відкрито найвищий міст-віадук Мійо.

2008 – 29-річний журналіст єгипетського телеканалу «Аль-Багдадія» Мунтазар Аль Зейді кинув черевики у американського президента Джорджа Буша зі словами: «Це тобі мій прощальний поцілунок, собако!»

2009 – у центрі Стокгольма відбувся запуск в експлуатацію першої у світі мобільної мережі на базі технології Long Term Evolution.

2012 – сталася стрілянина у Сенді-Гук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus