USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

15,6 млн на 5 років: у Луцьку затвердили програму протидії домашньому насильству

23 Червня 2021 17:08
Для зниження поширеності явища домашнього насильства та насильства за ознакою статі в Луцькій міській територіальній громаді розробили відповідну програму запобігання та протидії домашньому насильству на 2021–2025 роки.

Програму затвердили депутати міськради під час чергової 13-ї сесії.

Як йдеться в супровідних матеріалах, упродовж 2020 року 611 осіб перебували на обліку в органах внутрішніх справ м. Луцька з приводу вчинення домашнього насильства, з них: чоловіків – 542; жінок – 65; дітей – 4. Винесено 173 термінових заборонних приписи. Станом на 29.04.2021 надійшло 189 повідомлень з приводу вчинення домашнього насильства.

Розробники програми відзначають: поширення проявів жорстокості та насильства негативно позначається і на процесі виховання підростаючого покоління. Діти страждають не тільки від насильства відносно них самих, а й спостерігаючи насильство відносно членів своєї родини. Серед тих, хто зазнав фізичного насильства в дитинстві, 21% осіб переносять негативний досвід у свої власні сім'ї і застосовують фізичну силу до дітей.

Насильство щодо жінок та дівчат негативно впливає на їхнє репродуктивне здоров'я, внаслідок чого знижується рівень народжуваності та збільшується кількість новонароджених дітей з вадами здоров'я. Постраждалі від домашнього насильства жінки, не можуть належним чином виконувати свої батьківські обов’язки, внаслідок чого зростає рівень соціального сирітства.

Домашнє насильство негативно впливає як на фізичне, так і психічне здоров’я постраждалих та може призвести до інвалідності чи летальних випадків, як внаслідок нанесення тяжких тілесних ушкоджень, не сумісних із життям, так і внаслідок суїцидів. Постраждалі особи не можуть належним чином виконувати свої професійні обов’язки, внаслідок чого зростає кількість травмувань на робочому місті та кількість «лікарняних», фінансування яких покривається з бюджету.

Загальний бюджет програми – 15,615 млн гривень на 5 років. Зокрема, пропонується створити мобільну бригаду соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, створити «кризову кімнату» для таких осіб. Має розпочати роботу міська телефонна лінія інформаційної підтримки 24/7. Буде створена спеціалізована служба «Служба первинної соціально-психологічної консультації осіб, які постраждали від домашнього насильства та насильства за ознакою статі».

Для того щоб своєчасно виявляти дітей, над якими скоєно насильство, будуть проводитися спільні рейди. Крім того, передбачається представлення інтересів дітей в судах, влаштування дітей у притулок, заклади охорони здоров’я, відвідування сімей, ініціювання притягнення батьків до відповідальності, консультування. Також буде проводитися широка інформаційна кампанія серед мешканців громади.

Нагадаємо, як раніше повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, у Волинській області планують створити притулок для осіб, які постраждали від домашнього насильства, денні центри надання допомоги таким особам і кризові кімнати для тимчасового перебування постраждалих. У Луцьку теж має запрацювати центр медіації та корекції сімейних взаємовідносин.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
лучанин Показати IP 23 Червня 2021 19:19
якщо жінка пиляє мозок і знущається психологічно - це теж насильство?
Лучанка до лучанин Показати IP 23 Червня 2021 22:12
Я думаю, що так. Багато жінок так чинять, але чоловіки не звертаються, бо рахують це приниженням. А жінки відповідно далі ведуть себе ще зухваліше. Знаю приклади таких "леді". Це стидоба, так вести себе з чоловіком.
12 до Лучанка Показати IP 23 Червня 2021 23:13
Як правило "пиляють мозок" тоді, коли так званий "глава" сімейства лежить на дивані. Йому нічого не цікаво самому зробити, жде, коли це зроблять замість нього. А те, що сам штурмить жінку всякими дибілізмами, то норм, ніхто не каже, що пиляє мозок. Дивні бачення на одне і теж
Лучанка до 12 Показати IP 24 Червня 2021 13:14
І таке буває. Але з того пиляння мізків чоловіка нічого не міняється. Яким був таким і залишиться. Тільки свої нерви потріпаєш. Буває неправильно вибираємо чоловіка, одразу беремо все на свої плечі. А йому так добре. І тільки коли починаєш говорити, що тобі треба, то зразу говорять, що 'пилка'.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus