USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

16 липня: свята, події, факти. Заборона поцілунків в Англії та заснування Audi

16 Липня 2021 00:00
16 липня – Всесвітній день смачної їжі, День малювання на асфальті та Всесвітній день змій.

У США – День особистого кухаря, День кукурудзяних оладок, День свіжого шпинату. У Грузії святкують День духовної любові (Гергетоба). Це одне з найстаріших християнських свят. У Гондурасі – День інженера, у Франції – День пам’яті жертв Голокосту, У Болівії – День Ла-Паса (Ла-Пас, повна назва – Нуестра-Сеньйора-де-ла-Пас – фактична столиця Болівії й адміністративний центр однойменного департаменту. Хоча конституційною столицею країни є Сукре, більшість державних установ, в тому числі резиденція президента Болівії, знаходяться в Ла-Пасі).

Сьогодні в Україні – День бухгалтера і аудитора. Це свято відзначається щорічно з 2004 року. Дата святкування вибрана на честь дня прийняття Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» (16 липня 1999 року).

Українці також святкують 16 липня День дині.

Православна церква 16 липня вшановує пам’ять мучеників Мокія і Марка. Брати-християни жили в Римській імперії в III столітті нашої ери і були схоплені під час гонінь. Їх ув’язнили і піддавали тортурам, однак вони не відреклися від християнської віри. Мокія і Марка засудили до смерті – їм прилюдно відсікли на площі голови мечем.

Іменини сьогодні святкують Олександр, Анатолій, Василь, Іван, Костянтин, Марк, Никодим, Пилип.

Наші предки в цей день відзначали Стожари – так називали Плеяду, тобто скупчення небесних тіл в сузір’ї Тельця. У цю пору року вони, як правило, добре видні неозброєним оком. Якщо в небі з’явилися Стожари – народ вважав це знаком удачі для мисливців та звіроловів.

Події

1054 – Християнська церква розділилася на дві гілки: католицьку і православну.

1439 – В Англії заборонені поцілунки через епідемію чуми.

1548 – Іспанцями засновано Ла-Пас. Місто назване так (La Paz – по-іспанськи «мир») на честь примирення іспанських завойовників, які довго ворогували між собою.

1643 – експедиція голландського мореплавця Мартіна де Фриза відкрила острів Сахалін.

1661 – перші європейські банкноти випущені Стокгольмським банком.

1867 – француз Жозеф Моньє, колишній садівник, отримав патент на армований бетон, що став головним матеріалом при зведенні висотних будівель.

1905 – після поразки Росії у російсько-японській війні за Портсмутським договором південна частина острова Сахалін стала володінням Японії. З поразкою Японії у Другій світовій війні 1945 року увесь острів перейшов до СРСР.

1909 – заснована компанія Audi.

1919 – під тиском польських військ УГА, перейшовши ріку Збруч, залишила Галичину і відступила на територію Наддніпрянської України. Причиною воєнної катастрофи УГА не були воєнні перемоги ворога, а жахлива епідемія тифу та інших пошесних хвороб, які вивели з армії до 90% стану, так що в листопаді 1919 тільки 7% вояцтва УГА могли лишитися на фронтовій лінії.

1990 – Верховна Рада УРСР ухвалила Декларацію про державний суверенітет України.

1945 – перше успішне випробування атомної бомби на полігоні в штаті Нью-Мексико, США.

1965 – відкрито тунель під Монбланом (найвища вершина Альп – 4807 м), який зв’язав Францію та Італію.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus