USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

16 листопада: свята, події, факти. Заснування ЮНЕСКО та останній концерт Шопена

16 Листопада 2021 00:00
Цього дня світ відзначає Всесвітній день рукоділля, Міжнародний день толерантності, Всесвітній день ґудзиків та Міжнародний день боротьби з анорексією.

В Україні – День працівників радіо, телебачення і зв’язку, в США – День фаст-фуду, День гудзиків, День «Влаштуйте вечірку з вашим ведмедем», у Монголії – День гордості, в Мексиці – День революції, у Таджикистані – День президента, у Білорусі – День ляльки, в Аргентині – День національного суверенітету, в Ісландії – День ісландської мови, на Кубі – День святого Крістобаля, День заснування Гавани, в Індії – День національний преси, в Естонії – День прийняття декларації про суверенітет.

Православна церква 16 листопада вшановує пам’ять Святої княжни Анни Всеволодівни – доньки київського князя Всеволода Ярославича. У народі її прозвали Холодною, адже погода в ці дні починала змінюватися, наступали холоди, зима вступала у свої права. Інші назви свята: «Анна Холодна», «Кросник», «Агапій», «Баба».

Іменини сьогодні в Агапа, Георгія, Гертруди, Дмитра, Анни, Йосипа, Михайла, Едмунда, Володимира та Миколи.

Народилися:

16 листопада народилися французький скрипаль, композитор і диригент Родольф Крейцер, український і російський історик та археограф Дмитро Бантиш-Каменський, американський негритянський музикант, композитор, «батько блюзу» Вільям Хенді, португальський письменник Жозе Сарамаго («Євангеліє від Ісуса», «Спогади про монастир», «Сліпота»), всесвітньо відомий український фізіолог Павло Харченко, американський кінорежисер Майкл Чіміно («Мисливець за оленями», «Рік Дракона», «Сицілієць»), німецький музикант, клавішник німецької групи «Rammstein» Крістіан «Флейк» Лоренц, гандбольний тренер Ігор Турчин, англійський футболіст Пол Скоулз, українська фігуристка Оксана Баюл та американська кіноакторка Меггі Джілленхал («40 днів і 40 ночей», «Секретарка», «Темний лицар»).

Події:

1632 – Битва під Лютценом (1632) – одна з найбільших битв тридцятирічної війни, між шведськими військами під проводом Густава ІІ Адольфа і габсбурзькими частинами на чолі з Альбрехтом Валленштайном.

1700 – Герцогство Пруссія – раніше у складі Священної Римської імперії німецької нації – проголошено королівство.

1841 – Едуард Гурвін запатентував пробковий рятувальний жилет.

1848 – у Лондоні дав останній концерт Фридерик Шопен. У Шопена було настільки мало сил, що він зміг грати тільки одну годину. За тиждень він повернувся до Парижа і 17 жовтня 1849 року помер у своїй квартирі на Вандомській площі. Урна з серцем композитора, згідно з його передсмертною волею, була перевезена сестрою Шопена до Варшави й замурована в одній із Колон костелу Святого Хреста.

1895 – «Кінематограф» братів Люм’єр показали у Сорбонні.

1917 – у колишньому ханському палаці у Бахчисараї відкрито Національний музей.

1918 – Королівство Угорщина, яке до цього була частиною Австро-Угорської Імперії, проголошено республікою.

1918 – проголошено закон ЗУНР «Про адміністрацію».

1920 – частини Армії УНР після запеклих боїв з більшовиками здобули Деражню.

1924 – почала мовлення перша українська радіостанція – Українське радіо.

1933 – встановлені дипломатичні відносини поміж СРСР та США.

1945 – у Лондоні засновано ЮНЕСКО – Організація Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури. Вона стала формальною наступницею створеного в 1925 році Міжнародного інституту з інтелектуального співробітництва, який пішов у небуття.

1967 – розпочався I Світовий конгрес Вільних українців у Нью-Йорку. (Тривав 16–19.11).

1994 – відповідно до указу президента № 667/94, від 11.11.94 почав щорічно відзначатися День працівників радіо, телебачення та зв’язку.

1999 – засновано премію Кабінету Міністрів України за особливі досягнення молоді у розбудові України.

2002 – президент Кучма підписав указ про відставку уряду Анатолія Кінаха і направив до Верховної Ради України представлення на згоду призначити новим прем’єром голову Донецької обладміністрації Віктора Януковича.

2010 – заручини принца Вільяма та Кейт Міддлтон.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus