USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

16 листопада: події, факти, дні народження

16 Листопада 2010 10:17
День народження 16 листопада відзначає директор Луцької ЗОШ №17 Олег Мах.
«ВН» вітають його зі святом і бажають успіхів у роботі, міцного здоров’я та гарних учнів.
День ангела цього дня відзначають Олександр, Анна, Богдан, Василь, Вікентій, Володимир, Євдокія, Іван, Ілля, Йосиф, Миколай, Павло, Петро, Сергій, Федір та Георгій.
16 листопада 1582 року Іван IV Грозний убив свого сина. 1848 року в Лондоні уже важко хворий відомий польський композитор Фредерік Шопен дав свій останній концерт. 1913 року в Парижі вийшов друком перший том епопеї Марселя Пруста «У пошуках втраченого часу».
У 1924 році у Харкові розпочала мовлення перша в Україні радіостанція.
16 листопада 1945 року вважається офіційною датою створення ЮНЕСКО – Організації ООН з питань освіти, науки й культури, а через рік у Парижі під егідою ЮНЕСКО була заснована Міжнародна рада музеїв, покликана сприяти об'єднанню та розвитку міжнародних музейних зв'язків.
1950 року у Варшаві було створено Всесвітню раду миру. У 1965 році у СРСР було запущено безпілотний космічний корабель «Венера-3», який невдовзі успішно приземлився на Венері.
У 1972 році американська компанія «Пепсіко» оголосила про продаж з наступного року в СРСР «Пепсі-коли». В обмін за це компанія отримала ексклюзивні права на продаж у США горілки «Столична».
1974 року перше місце в американському хіт-параді посів Джон Леннон із піснею «Whatever Gets You through the Night».
1990 року на екрани США вийшов фільм «Сам удома» (уривок – на відео).
У 1994 році, згідно з указом президента України, з цього дня почали щорічно відзначати День працівників радіо, телебачення та зв'язку.
2002 року президент Леонід Кучма підписав указ про відставку уряду Анатолія Кінаха і направив до Верховної Ради представлення на згоду призначити новим прем'єром Віктора Януковича.
16 листопада народилися другий римський імператор Юлій Цезар Август Тиберій, російський князь Олександр Меншиков, французький математик, філософ-просвітитель Жан Д'Аламбер, французький скрипаль, композитор і диригент Родольф Крейцер, український і російський історик та археограф Дмитро Бантиш-Каменський, американський негритянський музикант, композитор, «батько блюзу» Вільям Хенді, радянський письменник, драматург і сценарист Микола Погодін, радянський драматург та кіносценарист Микола Ердман («Веселі хлоп'ята», «Волга-Волга» – на відео, «Вогонь, вода і мідні труби»), португальський письменник Жозе Сарамаго («Євангеліє від Ісуса», «Спогади про монастир», «Сліпота»).
Цього дня на свій з’явилися видатний радянський і український гандбольній тренер Ігор Турчин, радянський хокеїст Віктор Якушев, американський кінорежисер Майкл Чіміно («Мисливець за оленями», «Рік Дракона», «Сицілієць»), голландський футболіст Адріанус Хаан, російський співак Олександр Малінін (на фото), український підприємець і державний діяч Сергій Єрмілов, російський співак і бас-гітарист Сергій Галанін, радянський та російський композитор і співак Ігор Корнелюк («Дожди» - на відео, «Билет на балет»), німецький музикант, клавішник німецької групи «Rammstein» Крістіан «Флейк» Лоренц, російський плавець Олександр Попов, англійський футболіст Пол Скоулз, італійський фігурист Мауріціо Маргальйо, українська фігуристка Оксана Баюл та американська кіноакторка Меггі Джілленхал («40 днів і 40 ночей», «Секретарка», «Темний лицар»).
У світі цього дня відзначають Міжнародний День терпимості, а в Україні – День працівників радіо, телебачення і зв’язку.




Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus