USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

2 липня: свята, події, факти. День податківця в Україні, День НЛО у світі

2 Липня 2022 00:00
Сьогодні професійне свято відзначають українські податківці. Нині святкують також Міжнародний день спортивного журналіста, а в уфологів – День НЛО.

Цікаво, що на 2 липня припадає середина року: 182 дні від початку й 182 дні до кінця року.

Іменини за православним календарем святкують Іван і Марія, а також сьогодні День пам'яті мученика Зосими, народного заступника бджіл.

День податківця України відзначають 2 липня лише третій рік поспіль. Раніше у податківців і митників було спільне свято, проте укразом Президента від 25 червня 2020 року ухвалено рішення розділити ці професійні дати.

Міжнародний день спортивного журналіста відзначається з 1995 року. У цей день 1924 р. у Парижі була утворена Міжнародна асоціація спортивної преси.

2 липня 1947 року в американському місті Розуелл зафіксували перше падіння «літальної тарілки», що спровокувало захоплення уфологією. Організатори свята головне своє завдання вбачають у тому, щоб змусити уряди нарешті офіційно визнати той факт, що інопланетяни існують і час від часу надвідують Землю.

Цього дня народилися німецький композитор Крістоф Глюк, німецький письменник, лауреат Нобелівської премії Герман Гессе, український літературознавець Дмитро Чалий, польська поетеса, лауреатка Нобелівської премії Віслава Шимборська, французький модельєр П'єр Карден, заїрський революціонер, перший прем'єр-міністр Демократичної Республіки Конго Патріс Лумумба, український режисер і продюсер Олександр Роднянський, український футболіст Володимир Дишленкович, американська акторка, співачка і модель Ліндсі Лохан, український футболіст Денис Дедечко.

Події:

1776 — Другий Континентальний конгрес у Філадельфії ухвалив рішення про відділення американських колоній від Великої Британії. Декларація незалежності була прийнята через два дні, 4 липня, а вперше публічно зачитана — 8 липня.

1895 — помер український громадський діяч, публіцист, історик, фольклорист, літературознавець, філософ, економіст Михайло Драгоманов, який доводився дядьком Лесі Українці.

1961 — не стало американського письменника та журналіста, лауреата Нобелівської премії за 1954 рік Ернеста Хемінгуея.

1900 — відбувся перший політ на дирижаблі моделі LZ-1, який сконструював відставний пруський офіцер Фердинанд фон Цеппелін. Саме Фердинанд фон Цеппелін був організатором виробництва і серійного випуску дирижаблів жорсткої конструкції, що мали жорсткий дюралевий каркас, обтягнутий тканиною, а підйомна сила створювалась окремими балонами з воднем, розташованими всередині каркасу. Дирижаблі такого типу часто називають «цепелінами».

1951 – газета «Правда» засудила вірш Володимира Сосюри «Любіть Україну». На початку 30-х років у Сосюри виник конфлікт з комуністичною партією, членом якої він був з 1920. Переживання на тлі голодної смерті мільйонів українських селян і репресій та розстрілів діячів української культури за «постишівщини» довели Сосюру до межі психічного розладу. Попри ці несприятливі обставини, у 1930-х Сосюра водночас із будівничою тематикою майже єдиний в Україні культивував інтимну, любовну лірику. У 1948 році Сосюру відзначено найвищою тоді нагородою – Сталінською премією, але в 1951 він знову зазнав гострих нападів критики, приводом до чого була стаття в газеті «Правда», яка обвинувачувала Сосюру у «буржуазному націоналізмі» за патріотичну поезію «Любіть Україну», написану 1944 року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus