USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.70 39.90
  • PLN 9.75 9.90

2 серпня: свята, події, факти. Візит Пелосі в Тайвань та Міжнародний день голокосту ромів

2 Серпня 2023 00:00
Сьогодні відзначають Міжнародний день голокосту ромів. Дата встановлена Міжнародною радою пам’яті геноциду ромів, яка була ухвалена 23 листопада 1996 року лідерами ромських організацій 10 країн Європи та Сполучених Штатів Америки.

У Сербії 2 серпня святкують День авіації, в Гаяні – День свободи, в Азербайджані – День національного кіно, у Македонії – День республіки.

У церковному календарі сьогодні День пам’яті пророка Іллі. Він був першим християнським пророком.

Іменини відзначають: Аарон, Олександр, Олексій, Опанас, Георгій, Єгор, Юхим, Ібрагім, Іван, Ілля, Костянтин, Кузьма, Леонтій, Микола, Петро, Сава, Сергій, Теодор, Тихон, Федір, Ян.

Народилися

2 серпня народилися ірландський фізик Джон Тіндаль, який вперше детально дослідив розсіювання сонячного світла атмосферою і пояснив блакитний колір неба, французький архітектор, автор плану міста Вашингтон у США П’єр Ле Енфан, французький скульптор, автор статуї Свободи Фредерік Бартольді, американський винахідник Еліша Грей, який на кілька годин спізнився запатентувати телефон, український письменник, член Центральної Ради Кость Буревій, український живописець Олександр Хмельницький, молодший із братів-засновників кінокорпорації Warner Brothers Джек Ворнер, український громадсько-політичний діяч та історик Всеволод Іськів, німецький футболіст Штефан Еффенберг, український журналіст та редактор Олександр Крамаренко, американський письменник Джеймс Болдуїн, сербський футболіст, колишній захисник київського «Динамо» Горан Гавранчич, український хокеїст Олександр Бобкін, учасник Революції Гідності, Герой України вірменського походження Сергій Нігоян, один із перших убитих на Майдані у 2014 році.

Події

1377 – через масове сп’яніння московське військо було розбите татарським царевичем Арапшою.

1519 – 40-тисячне кримсько-татарське військо Багатур-Салтана розбило у битві під Сокалем 20-тисячне військо литовського гетьмана Костянтина Острозького.

1727 – російський імператор Петро II видав указ про відновлення виборної посади гетьмана Малоросії. Ліквідація малоросійської колегії та відновлення посади гетьмана були поступками козацтву, послуги якого, у війні з Османською імперією, знову знадобилися Російській імперії, проте, «виборність» перетворена на фікцію, адже у наказі зазначалося, що гетьманом повинен бути обраний Данило Апостол.

1791 – у Відні Жан-П’єр Бланшар провів перші успішні випробування парашута: з повітряної кулі він скинув домашніх тварин.

1802 – Наполеон Бонапарт був проголошений довічним Першим консулом.

1865 – у видавництві Макміллана вийшло перше видання книги Льюїса Керрола «Пригоди Аліси в країні Чудес».

1887 – Ровелл Ходж запатентував колючий дріт.

1909 – на озброєння армії США прийнятий перший військовий літак, побудований братами Райт.

1914 – у Львові українські політичні партії об’єдналися в Головну українську раду. Створено Бойову управу українських січових стрільців – організаційно-координаційний центр легіону УСС.

1918 – Гетьман України Павло Скоропадський затвердив закон про створення фонду Національної бібліотеки Української держави.

1919 – повертаючись в Україну, загинув в авіакатастрофі під Ратибором (Сілезія) Дмитро Вітовський.

1933 – став до ладу Біломорсько-Балтійський канал. Збудований у рекордно короткий термін, за 1 рік і 9 місяців, руками в’язнів ГУЛАГу. За різними даними, під час будівництва померло до 200 тисяч робітників.

1939 – Альберт Ейнштейн надіслав президенту США Франкліну Рузвельту листа, в якому поінформував про роботу нацистських фізиків із створення атомної зброї та закликав розпочати в США дослідну програму.

1940 – Верховна Рада СРСР ухвалила закон про перетворення Молдавської АРСР у складі УРСР на окрему Молдавську РСР (до її складу увійшла більша частина щойно приєднаної до СРСР Бессарабії)

1940 – Верховна Рада СРСР ухвалила закон про включення Північної Буковини, а також Хотинського, Аккерманського та Ізмаїльського повітів Бессарабії, які від Королівства Румунія перейшли до СРСР, до складу УРСР.

1941 – на територію СРСР увійшли перші італійські війська.

1945 – завершилася Потсдамська конференція.

1949 – академік В. Філатов у клініці Українського експериментального інституту очних хвороб в Одесі зробив тисячну операцію з пересадки рогівки.

1991 – Сполучені Штати Америки визнали незалежність Латвії, Литви та Естонії.

1999 – початок другої чеченської війни.

2014 – суд Тбілісі заочно арештував екс-президента Михаїла Саакашвілі у справі перевищення службових повноважень.

2022 – Ненсі Пелосі відвідала Тайвань.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus