USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

2 трильйони підтримки: хто і як допомагає українській економіці

12 Травня 2022 09:28
Чи змогла б українська економіка самостійно вистояти під тиском ракетних обстрілів рашистів, які вже третій місяць монотонно знищують об’єкти критичної інфраструктури, заводи і навіть міста?

Однозначно на це питання ніхто не відповість, але можна упевнено говорити, що саме завдяки підтримці іноземних партнерів Україна швидко оговталася від перших ударів, відновила економічні зв’язки і дає гідну відсіч агресору, пише Економічна правда.

Щось подібне в історії вже було. Як наприкінці 1940-х років до оточеного західного Берліна союзники доправляли літаками продукти, так зараз західні країни допомагають Україні, даючи мільярди доларів для підтримки бюджету.

Скільки Україна отримала фінансової підтримки від західних партнерів та яку допомогу доведеться повертати?

Яку допомогу отримує Україна

Від самого початку повномасштабного вторгнення Росії весь вільний світ підтримує український народ. Масштаби підтримки вражають, надихають і дають змогу успішно захищатися від агресора.

23 квітня країни ЄС та G7 оголосили про надання військової, гуманітарної та фінансової допомоги майже на 24 млрд євро. До цієї суми ще слід додати 40 млрд дол, надання яких 9 травня анонсували Сполучені Штати. Таким чином загальна сума допомоги становить майже 2 трлн грн (по офіційному курсу Національного банку).

В умовах війни, коли важливий кожен день опору, пріоритетною є швидкість отримання допомоги та її обсяг, достатній для покриття поточних витрат, поки економіка не пристосується до нової реальності.

За таких обставин донорські кошти стають «містком» між довоєнним часом та новою реальністю.

Міжнародну допомогу можна розділити на три умовні категорії: військову, гуманітарну та фінансову.

Військова – це пряме постачання зброї і техніки, завдяки яким Збройні Сили України ефективніше знищують окупантів.

Гуманітарна – це продукти харчування, медичні товари для підтримки населення та біженців.

Фінансова дозволяє покривати розрив між доходами та видатками бюджету й облаштувати надійний тил.

Потреби на 5 мільярдів доларів

Фінансова допомога – це кошти, що надходять на рахунки українського уряду. Така допомога найбільш гнучка, оскільки дозволяє країні самостійно визначати, на які потреби краще витратити отримані ресурси.

За підрахунками уряду, аби покрити потреби у фінансуванні, щомісяця в Україну має надходити не менше 5 млрд дол.

Завдяки фінансовій підтримці від партнерів уряд має змогу виконувати соціальні зобов’язання перед військовими, лікарями, освітянами та пенсіонерами, а також здійснювати інші видатки.

Хоча видатки бюджету суттєво скорочено, через падіння економіки податками та митними платежами Україна спроможна забезпечити лише близько половини поточних потреб.

Скільки вже отримав український уряд?

Обсяг фінансової допомоги, обіцяної найбільшими донорами України, 9 травня перевищив 11 млрд дол. Проте надійшли ще не всі кошти.

За даними Мінфіну, держбюджет отримав 5,3 млрд дол. Решта коштів – у процесі отримання.
У якій формі Україна отримує допомогу

Фінансова допомога може надходити в трьох формах: кредити, гарантії за кредитами, гранти. Україні вже час розглядати її не лише з точки зору термінового покриття потреб, а й крізь призму довгострокової фіскальної стійкості.

Гранти є найбільш бажаними, оскільки вони не збільшують борговий тягар України. Це безповоротна допомога країні, що перебуває у воєнному стані.

Близько 36% допомоги, виділеної партнерами Україні, є грантовою.

Це фінансування надходить від Світового банку, Європейського інвестиційного банку, МВФ, США, Великобританії та Італії. Остання переказала кошти вже через кілька днів після початку повномасштабного вторгнення.
Гарантії як форма фінансування повинні надійти від трьох партнерів: Світового банку, США та Великобританії.

Від низки країн, у тому числі від двох останніх, фінансова допомога надходить до українського бюджету повільно. Однак вони, як і Японія, яка теж входить до цього переліку, надають значну військову допомогу.

Цього не можна сказати про Німеччину. Вона не тільки ніяк не наважиться надати Україні важку техніку, а й пасе задніх за обсягами обіцяної фінансової підтримки.

Решта країн, що надають значну фінансову допомогу, роблять це у формі кредитів. Тут окремо варто відзначити Польщу, центральний банк якої відкрив своп-лінію на 1 млрд дол, що підвищило стійкість НБУ.

Допомога як віра в перемогу

З одного боку, значна частка кредитного фінансування (у формі позик та гарантій) є позитивним сигналом. Це означає, що кредитори вірять у перемогу України. Ніхто б не кредитував країну, що ось-ось зникне з політичної карти світу.

З іншого боку, кредити рано чи пізно доведеться повертати. Це ляже додатковим тягарем на плечі нації, що буде зайнята повоєнною відбудовою держави.

Іноземна фінансова підтримка критично важлива для України. Вона забезпечила стійкість бюджетної системи та спроможність уряду швидко реагувати на виклики в найбільш небезпечний початковий період війни.

Однак слід розуміти, що це лише місток до розбудови стійкості в нових умовах.

Уже зараз потрібно переглядати прогнози надходжень, коригувати видатки, шукати шляхи перетворення функціоналу держави на такий, що відповідатиме новим воєнним та пост-воєнним умовам.

Скільки б не було допомоги від партнерів, бездіяльність у цій царині нестиме ризики для повоєнного зростання України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus