USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.80 40.00
  • PLN 9.80 9.95

20 лютого: свята, події, факти. День Героїв Небесної Сотні та вихід на екрани «Тома і Джеррі»

20 Лютого 2024 00:00
Сьогодні в Україні відзначається День пам’яті Героїв Небесної Сотні. Цей день став найкривавішим в історії Революції Гідності. 20 лютого 2014 року силові підрозділи режиму Віктора Януковича розстріляли близько ста людей на вулиці Інститутській у Києві.

Окрім цього, сьогодні відзначають Всесвітній день соціальної справедливості, Всесвітній день котів, Всесвітній день люльки, День «Полюби свою домашню тварину», Міжнародний день кінооператора і фотографа, День толстовки з капюшоном, у Венесуелі – День Федерації, у Перу – День емолієнте (напій, який широко вживається в різних районах Перу), в Іспанії – День рубця і кров’яної ковбаси, в США – Національний день вишневого пирога і Національний день кексів.

Віряни вшановують пам’ять святого преподобного Льва, єпископа Катанського. Славився він добротою, християнською любов'ю до мандрівників і жебраків, милосердям. За це Господь наділив його даром зцілення та чудотворіння.

За переказами, Лев молитвою повертав сліпим зір і звільняв біснуватих від злого духа. Помер святий у глибокий старості.

Іменини сьогодні святкують Антон, Афанасій, Василь, Давид, Денис, Іван, Гнат, Лев, Леонтій, Лука, Микола, Сава, Сергій, Теодор, Тихон, Федір, Філіп, Фома, Ян, Ярослав.

20 лютого народилися український письменник Улас Самчук; український композитор, піаніст, музикознавець Василь Барвінський; військовий і громадський діяч, генерал Армії УНР, віцепрезидент УНР в екзилі Олександр Удовиченко; творець оздоровчої і духовної системи Порфирій Іванов; композитор, педагог, музичний і громадський діяч Лев Ревуцький; американський актор, режисер і продюсер («Шакал», «Ноєв ковчег») Сидні Пуатьє; американський режисер, сценарист, продюсерт Роберт Олтмен; американський інженер, засновник Digital Equipment Corporation, піонер комп’ютерної індустрії Кен Олсен; український парламентар, Герой України, олігарх Юхим Звягільський; британський прем’єр–міністр Гордон Браун; вокаліст і засновник британського гурту «Stone Roses», успішний сольний виконавець Йєн Браун; популярний американський рок–музикант («Nirvana») Курт Кобейн; американська супермодель і акторка Сінді Кроуфорд; американський поп–співак, член гурту «Backstreet Boys» Брайн Літтрел; співачка Ріанна.

Події

395 – у Віфлеємі засновано перший жіночий монастир.

1649Богдан Хмельницький почав переговори з поляками про визначення кордонів Запорізького війська.

1666 – заснований Монреаль – одне з найбільших канадських міст.

1865 – завершилася Уругвайська війна.

1872 – у США запатентований електричний ліфт.

1922 – Віленський сейм ухвалив приєднати Вільнюс і частину південно-східної Литви до Польщі.

1940 – вперше на екранах з’явилася знаменита мультиплікаційна пара – Том і Джеррі.

1960 – на сцені рідної школи в Сіетлі відбувся перший виступ майбутнього гітариста-віртуоза Джимі Гендрикса.

1962 – американський космонавт Джон Ґленн тричі облетів Землю зі швидкістю 27 000 км/год в кораблі «Френдшип-7».

1992 – Верховна Рада України постановила святкувати 24 серпня День Незалежності України.

1992 – засновано англійську футбольну Прем'єр-лігу.

1998 – 15-літня американка Тара Ліпінскі виграла змагання серед жінок з фігурного катання на зимовій Олімпіаді в Нагано, ставши наймолодшою переможницею Білих Олімпіад.

2003 – героями Brit Awards стають гурт «Coldplay» і Ms Dynamite, які заробили по дві нагороди кожен.

2014 – під час протистояння Євромайдану і злочинної влади президента Януковича на Інститутській вулиці вбивці з «Беркут» розстрілюють активістів (згодом загиблих назвали Небесною Сотнею);

2014 – вторгнення російського спецназу на територію автономної республіки Крим.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus