USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.75 9.90

20 серпня: свята, події, факти. Перший словник української мови та відкриття Аляски

20 Серпня 2021 00:00
Сьогодні світ відзначає Всесвітній день ліні та Всесвітній день комара.

Всесвітній день комара покликаний привернути увагу громадськості до небезпечного захворювання – малярії, яку переносять ці комахи. У цей день багато країн світу проводять лекції з метою підвищити обізнаність людей про цю хворобу та методи її лікування.

У США святкують День лимонаду, День шоколадного пирога з пеканом, День радіо, в Естонії - День відновлення незалежності, в Тайвані - День кохання, в Індії - День відновлюваних джерел енергії, в Угорщині - День святого Іштвана, у Марокко - День народної революції.

Православна церква 20 серпня вшановує пам'ять преподобного Пимена і мученика Марина. Інші назви свята: «Марина», «Пимен», «День хворих і сиріт». Цього дня потрібно було пригощати хворих і сиріт яблуками, медом та пирогами. Ночі ставали прохолодними. За лелекам ворожили щодо осені.

Іменини у Никанора, Олексія, Василя, Митрофана, Антона, Михайла, Пимена, Афанасія, Івана, Петра, Олександра та Дмитра.

Народилися:

Цього дня народилися 23-й президент США Бенджамін Гаррісон, польський письменник Болеслав Прус (Александр Гловацький), український греко-католицький священник, блаженний католицької церкви Омелян Ковч, радянська шахістка, четверта в історії чемпіонка світу Ольга Рубцова, український письменник, сценарист Микола Зарудний, американська письменниця, авторка «жіночих бестселерів» Жаклін Сьюзан, радянський, американський та російський прозаїк, кінодраматург, сценарист Василь Аксьонов, радянський і російський кінорежисер, сценарист Андрій (Андрон) Михалков-Кончаловський, український поет-дисидент, політв'язень Тарас Мельничук, український письменник, шістдесятник Валерій Шевчук, колишній лідер Югославії Слободан Мілошевич, український політик, громадський діяч і спортивний функціонер Олег Петров, український тележурналіст Костянтин Грубич, український футболіст Ігор Пластун.

Події:

1619 — голландський корабель доставив до Америки перших 20 африканських негрів, які були продані в рабство мешканцям колонії Джеймстаун.

1627 — вийшов перший словник української мови «Лексіконъ славенноросскій і именъ тълкованіє» Памви Беринди.

1741 — відкриття Аляски данським мореплавцем на службі в РІ, капітаном-командором Вітусом Берингом.

1809 —Папу Римського Пія VII арештували французи та перепровадили із Савони до Гренобля.

1868 — у США офіційно проголошено закінчення війни Півночі і Півдня.

1896

- у Києві відбулось освячення кафедрального собору святого Володимира.

- у США запатентований телефон з набірним диском.

1925 — засновано Канівський музей-заповідник «Могила Т. Г. Шевченка». Тепер — Шевченківський національний заповідник у Каневі.

1941 — відступаючою Червоною армією був підірваний Дніпрогес, в результаті загинуло понад 100 тис. осіб.

1964 — створено Міжнародну організацію із супутників зв'язку ІНТЕЛСАТ.

1968 — СРСР та країни Варшавського пакту вдерлися до Чехословаччини для придушення Празького повстання.

1980 — міністерство зв'язку УРСР віддало розпорядження про глушіння радіостанцій «Голос Америки» (США), «Бі-Бі-Сі» (Велика Британія) і «Німецька хвиля» (ФРН).

1991— Естонія проголосила свою незалежність від СРСР.

1996 — Президент США Білл Клінтон встановив мінімальну заробітну плату в країні — 5,15 долара за годину.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus