USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

20 травня: свята, події, факти. Перший штраф за перевищення швидкості та дебют України на Каннському кінофестивалі

20 Травня 2021 00:00
20 травня в Україні святкують День вишиванки. У культурі практично будь-якого народу є речі, які яскраво відображають його особливу національну традицію. Вишиванка - яскравий приклад і підтвердження цьому.

Ще за свідченням знаменитого давньогрецького історика, географа і мандрівника Геродота, елементами вишиванки був прикрашений одяг скіфів, які проживали в наших землях в період VIII ст. до н. е. - IV ст. н. е. Знаменитий арабський мандрівник X ст. у своїх розповідях також згадує про русів, які носили вишитий одяг. Під час сучасних досліджень, наприклад, на Черкащині були знайдені срібні бляшки з фігурками чоловіків, дослідження яких показали ідентичність елементів одягу і орнаменту вишивки українського народного костюма XVIII-XIX століть.

Ідея святкування виникла в 2006 році у студентів і викладачів з Чернівецького Національного Університету.

Також українці відзначають День працівників банків, Всесвітній день травматолога та Всесвітній день метролога.

Окрім того, сьогодні своє професійне свято відзначають сурдоперекладачі - люди, які володіють мовою жестів і виконують переклад на мову жестів з будь-якої мови і навпаки.

Іменини сьогодні святкують ті, кого назвали Антон, Давид, Іван, Йосип, Михайло.

Народилися:

Цього дня народилися французький письменник, класик світової літератури Оноре де Бальзак, англійський філософ-позитивіст, економіст і громадський діяч, ідеолог лібералізму Джон Стюарт Мілль, французький економіст, лауреат першої Нобелівської премії миру Фредерік Пассі, український художник і педагог Микола Мурашко, американський кіноактор Джеймс Стюарт, радянський військовий льотчик, Герой Радянського Союзу Олексій Маресьєв, український письменник Іван Чендей, радянський авіаконструктор, генеральний конструктор літаків Ту Андрій Туполєв, італійський поп-співак Аль Бано, англійський співак, один із кращих у світі виконавців блюзів і соулу Джо Кокер, американська співачка вірменського походження Шер (Шерилін Саркісян), український фехтувальник Володимир Смирнов, японіст Григорій Чхартішвілі (Борис Акунін), українська письменниця Наталка Сняданко.

Події:

1873Леві Штраус випустив на ринок блакитні джинси.

1899вперше оштрафували водія за перевищення швидкості.

Американець Джекоб Герман став першим водієм, якого було заарештовано за перевищення швидкості – він «мчав» однією із вулиць Нью-Йорка зі швидкістю 20 км/год

2005відбувся дебют незалежної України на Каннському кінофестивалі – світова прем’єра документального фільму режисера Ігоря Стрембіцького «Подорожні», який здобув «Золоту пальмову гілку».

Міжнародне визнання режисеру Ігорю Стрембіцькому та його дружині Наталі Конончук (сценаристу фільму) принесло представлення стрічки «Подорожні» на 58-му Каннському кінофестивалі 2005 року. Картина отримала найвищу нагороду кінофестивалю – «Золоту пальмову гілку» Канн для короткометражних фільмів.

2009 – «Шахтар» став володарем останнього в історії Кубку УЄФА

20 травня 2009 року «Шахтар» у двобої з німецьким клубом «Вердер» (Бремен) виграв останній в історії турніру Кубок УЄФА (з наступного сезону турнір отримав назву Ліга Європи). Основний час гри команди завершили з рахунком 1:1. У додатковий час, на 97 хвилині гри, Жадсон забив вирішальний м’яч.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus