USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

7 травня: свята, події, факти. День радіо та перша подорож на повітряній кулі через Ла-Манш

7 Травня 2022 00:00
7 травня День радіо – свято працівників усіх галузей зв’язку, радіоаматорів і радіожурналістів. У цей день 1895 російський фізик Олександр Попов здійснив перший сеанс радіозв’язку і продемонстрував світові перший радіоприймач.

У Португалії святкують День людини моря, в Шотландії – День весни, у Казахстані – День захисника Вітчизни, в Литві – День повернення друку, у Киргизстані – День працівника зв’язку, у В’єтнамі – День перемоги в битві при Дьєнбьєнфу, у США – День молитви, День туризму, День розуму, День домашнього пивоваріння, День жаркого з баранячої ноги, День дизайну упаковки, в Індії – Будда Пурніма.

Православна церква 7 травня вшановує пам’ять святих мучеників Євсевія, Сави, Єлизавети і 40 інших. У народі день назвали Євсєєвим. Євсевія вважали покровителем польових робіт. 7 травня проводилися обряди, які були покликані пробудити землю і принести всім здоров’я.

Іменини за православним календарем святкують Валентин, Олексій, Леонтій, Сава, Фома, Станіслав та Єлизавета.

Народилися

Сьогодні народилися шотландський філософ та історик Девід Юм, український письменник, драматург, театральний актор Марко Кропивницький, індійський письменник, філософ, лауреат Нобелівської премії з літератури Рабіндранат Тагор, радянський поет, перекладач «Слова про похід Ігорів» Микола Заболоцький.

Події

1663 – у центрі Лондона відкрився Королівський театр.

1785 – француз Жан П’єр Франсуа Бланшар разом з американцем Джоном Джеффрісом уперше в світі перетнули Ла-Манш на повітряній кулі.

1915 – німецька субмарина «U-20» торпедувала англійський пасажирський лайнер «Лузітанія». Загинули 1198 пасажирів. В 1907-му вона і «Мавританія» були найшвидшими лайнерами того часу.

1927 – заснована бразильська авіакомпанія VARIG – найбільша на сьогодні в Латинській Америці.

1941 – легендарний джазовий оркестр Гленна Міллера записав одну з найпопулярніших своїх мелодій «Chattanooga Choo Choo».

1946 – у Токіо була заснована компанія «Токіо цусін коге» («Токійська компанія телезв'язку»), згодом «Соні».

1954 – США, Франція і Англія відповіли відмовою на пропозицію СРСР увійти до складу НАТО.

1985 – «сухий закон» в СРСР. Вийшла постанова ЦК КПРС про заходи щодо подолання пияцтва й алкоголізму.

1997 – на Каннському кінофестивалі пройшла прем’єра фільму Люка Бессона «П’ятий елемент».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus