USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.83 40.20
  • PLN 9.76 9.95

2000 квадратів усього найпрогресивнішого в місті: у Луцьку відгуляли «Вітраж Вікенд»

27 Грудня 2021 14:38
Цими вихідними в Луцьку відгримів фестиваль сучасного лайфстайлу міста «Вітраж Вікенд». Дійство провели на незвичній локації – у промзоні, на території колишнього заводу «Електротермометрія».

Упродовж двох днів 2000 квадратів занедбаної території перетворилися на місце креативу, драйву, змістовних розмов про співтворення Луцька та теплих зустрічей. Тут облаштували фудкорт, кілька фотозон, спікерзону, локацію для танців, зону для кінопереглядів, а також ярмарок крафтових товарів.

Як зазначили організатори, мета івенту – показати все найпрогресивніше в місті у незвичній локації. Окрім того, захід мав благородну мету – виручені із продажу квитків гроші спрямують у Фонд боротьби з раком, керівниця якого Марія Адамчук-Коротицька стала однією з організаторок фестивалю.
«Ідея провести такий захід виникла вже давно. Просто ми чекали на час, коли її можна буде реалізувати. Ми дуже хотіли показати локальні бренди, фішечки, які створилися після Революції Гідності. І всі, хто тут зібрався, окрім, здається, двох бізнесів, запустили свій локальний продукт, який виробляють у Луцьку, в 2015-2017 роках, – розповідає організаторка івенту Юлія Євпак. – Ми зібрали чимало дуже прикольних людей. Вони не продають свою продукцію на ярмарках, не виходять у масмаркет, їх не зустрінеш у ятках торгових центрів. Вони продають за кордон, у великих магазинах. Є дівчата, які роблять круті вінтажні речі і продають їх на фестивалях в Європі».
З її слів, захід умисне запланували провести в період різдвяно-новорічних свят, аби відродити, виплекати віру в казку і дива та виконати благородну місію – допомогти фінансово тим, хто потребує медичної допомоги в боротьбі за життя.

«Крафтові виробники, наші спікери, діджеї – це люди, які творять локальну історію Луцька, – усміхається Юлія. – Дуже сподіваємося, що наш фестиваль у місті стане регулярним».

Вона зізнається: насправді організувати все було вкрай непросто.
«Уявіть, як це – заїхати в приміщення, де скрізь – купи сміття, немає комунікацій. Було складно і технічно, і фізично, – каже Юлія. – У нас в команді всього двоє хлопців, тож довелося їм непереливки. Ми всі дуже запальні. Але це теж такі цікаві моменти, які варто прожити. Загалом, як багато хто вже нам казав, треба мати великий запас внутрішньої сили, щоби просто взяти й рухнути цю штуку, знайти людей, які в тебе повірять».

На участь у «Вітраж Вікенді» організатори отримали 105 заявок від брендів. «Підтримуй локальне» – це маленька магія Юлії Євпак, яка у цьому випадку спрацювала на сто відсотків.
До слова, на івент завітали не тільки лучани, а й гості з Києва, Рівного, Одеси, Львова. І були просто у захваті. Зізнавалися: не думали, що у провінційному Луцьку можна таке зробити, бо заходи такого рівня бачили хіба за кордоном чи у столиці. Утім організатори фесту доводять: річ не в кількості населення міста, а в тому, як люди здатні гуртуватися довкола крутої ідеї.

Доки розмовляємо з Юлією, вловлюємо тонкий запах глінтвейну. Ним пригощає луцький активіст, громадський діяч, засновник креативного простору «Луцька Венеція» Леонід Баглай.
«Я не зміг лишитися осторонь такої події, – зізнається. – Можна сказати, що участь у цьому заході – радше не комерційна, а емоційна. Це ще одна причина зустріти давніх друзів. Саме в цей період, коли холодно тілу, дуже добре грітися душею у колі хороших людей».

Леонід додає: дуже тішить те, що взяти участь у заході зголосилося чимало майстрів хендмейду, представників і малого, і більшого бізнесу. Крім того, це ще один спосіб долучитися до благодійності.
«Вітраж Вікенд» – це така собі креативна кишенька, де можна емоційно погрітися», – усміхається він.

«Ця подія має дуже цікавий формат. Це щось новітнє, за свій досвід тусовщика я такого ще не бачив, мені це дуже імпонує, – каже громадський активіст Олександр Гуч, який разом з дівчиною Тетяною привіз на «Вітраж Вікенд» вироби з дерева та макраме. – Особливого шарму події додає те, що вона відбувається саме взимку – напередодні Різдва. І дуже круто, що гроші за квитки на фестиваль підуть на високу мету».
Олександр Гуч переконаний: «Вітраж Вікенд» цілком претендує на те, щоби стати ще одним туристичним магнітом та фестивальною візитівкою Луцька, як свого часу такою візитівкою Волині став «Бандерштат».

Загалом на ярмарку було представлено 36 брендів. І 35 із них – місцеві. Тільки засновники Lay Bottle приїхали на «Вітраж Вікенд» з Ужгорода. Їхня продукція – це посуд, люстри, підсвічники, ялинкові прикраси, декоративні маски, виготовлені із «врятованих» використаних скляних пляшок.
«Формат заходу, безумовно, дуже цікавий. У Луцьку нечасто відбуваються такі події. Напевно, треба подякувати організаторам фестивалю за те, що взяли на себе таку непросту місію й дали можливість творчим людям показати те, що вони роблять, – каже учасниця фестивалю, дизайнерка одягу та прикрас Світлана Головачук. – І круто послухати спікерів, які розмовляють на актуальні теми, випити теплого глінтвейну в дружньому колі, перейнятися атмосферою, запалити на дискотеці».
На її думку, участь в івентах такого формату – це можливість показати себе, презентувати загалу речі високого хендмейду. Крім того, це нагода творчим людям поспілкуватися, обмінятися досвідом та контактами.

«На Різдво мають бути дива. А це – таке маленьке луцьке диво», – усміхається Світлана.
До слова, простору для творчості тут не бракувало і діткам, адже організатори дійства подбали і про їхнє дозвілля.
Депутатка Луцької райради Ольга Максим’як на подію прийшла із синочком Матвієм.

«Мені тут дуже подобається, – каже хлопчик. – Особливо – сніжинки і м’які іграшки на ялинку, тут справді як у казці».
«А мені найбільше сподобався майстер-клас, де ми робили різдвяного оленя, – додає його друг Єлизар Склезь. – Ще дуже цікаво було слухати священника, який розповідав про Різдво».

«Дуже круто, що в Луцьку відбувається таке дійство, – вважає Ольга Максим’як. – Адже є можливість наживо побачити, яке багате наше місто на талановитих людей. І не тільки талановитих, а й таких, які здатні виявляти емпатію та долучатися до благодійності. І це дуже важливо. Бо така форма підходу до втілення благодійних проєктів дає змогу об’єднати більше коло однодумців та продемонструвати те, що насправді різдвяні дива бувають. Нинішня імпреза вкотре доводить, що у нас – багато хороших людей, які здатні гуртуватися довкола добрих справ».
Упродовж двох днів на «Вітраж Вікенді» було багато добра, теплих розмов про важливі речі, відривних діджей-сетів та трішки магії.
«Кожен може тусити на фестах влітку. А ти прийшов відриватися в мороз на Різдво. Ти крутий!» – такий слоган прикрасив одну зі стін локації «Вітраж Вікенду». І він – направду про тих, хто цих вихідних творив локальну історію Луцька.

Оксана ГОЛОВІЙ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 18
остров веселуха Показати IP 27 Грудня 2021 15:33
при совке заводы - теперь развлекуха! За чей счет банкет? За счет вымирающего населения?
123 до остров веселуха Показати IP 27 Грудня 2021 23:52
При совке штампували тупі комуністи гроші...А потім тими грошима туалети обклеювали...
Креативний пац Показати IP 27 Грудня 2021 15:39
Я б теж прийшов, але не уявляю, що там можна робити більше 5 хв, якщо ти ситий і тобі не потрібні непотрібні речі.
Анонім Показати IP 27 Грудня 2021 16:15
Добре що розвалили заводи. Є тепер де проводити такі заходи.
ЗнайЮ Показати IP 27 Грудня 2021 16:17
Постіндустріальне суспільство.
Анонім Показати IP 27 Грудня 2021 16:26
,,Докотилась Украіна до самого краю,,- могло б бути весело ,якби не було боляче за колишні корпуси великого підприємства,яке на відміну від кварталівщини ,нікому не потрібне.
Нострадамус Показати IP 27 Грудня 2021 16:30
Скiльки людей ранiше працювало на цьому заводi... Не так просто було влаштуватися туди на роботу. В холi висiв стенд, на якому стрiлкам було показано чи то 109 чи 114 краiн, куди вiдгружалася вироблена продукцiя. А тепер бродять пару десяткiв людей по порожнiм цехам, а тисячi спiввiтчинзикiв розiхалися по усьому свiту в пошуках можливостi прогодувати сiм'ю. В ЧОМУ досягнення?...
ОДА Показати IP 27 Грудня 2021 16:45
Яка ж з Голованчук дизайнер, не смішить))))
Дідо Показати IP 27 Грудня 2021 16:54
Навіщо нам заводи, нам креатив подавай!
123 Показати IP 27 Грудня 2021 17:27
Звичайний бенкет під час пандемії, або зібрання шанувальників і шанувальниць смітників. Некрофілія. Міська рада мала б звернутись до кабміну, до фонду державного майна із пропозиціями щодо рекапіталізації підприємства. Якщо є стіни, то їх треба наповнювати не некрофілами, а новими виробничими лініями. Якщо підприємство оживе, то дасть робочі місця а місту надходження до бюджету
Маруся Показати IP 27 Грудня 2021 18:21
Я просто в шоці! Люди, ви про що? "Заводи зруйнували"," не потрібний мотлох".....Невже важко потішитись чи порадіти, за людей, які щось роблять своїми руками! Молодь щось робить, креативить, а вам аби бурчати! Молодці організатори, хай ваші наступні проекти будуть теж цікавими і корисними. А гроші , які ви збираєте на благодійність, нехай допомагають!!!!
Нострадамус до Маруся Показати IP 27 Грудня 2021 19:13
На фонi порожнiх цехiв, де колись стояло високоточне обладнання, що виробляло конкурентноздатну на свiтовому ринку продукцiю, i яке, ймовiрно, просто здали на металолом, це дiйство просто дитячi пустощi... Як це можна не розумiти?...
Анонім Показати IP 27 Грудня 2021 22:26
Вже давно в стінах заводу немає виробництва! Креативна молодь вирішила провести захід і як локацію вибрала приміщення пустого цеху. Для чого бухтіти, для чого порівнювати фестиваль з виробництвом і згадувати як було колись?
777 до Анонім Показати IP 28 Грудня 2021 07:50
"Чим би дитя не тiшилося"... А Ви були на заробiтках за кордоном? Для бiльшостi це викинутi з життя роки та втрачене здоров'я. А часто i зруйнована сiм'я... А тут роботи нема, i вже усе европейские, окрiм зарплат та пенсiй... I подавати цей бал серед чуми, як щось прогрессивные просто нонсенс!
До Анонім до Анонім Показати IP 28 Грудня 2021 11:36
А ця молодь знає, що таке креативність?
Заза Показати IP 27 Грудня 2021 23:34
Молодь робити не хоче нічого , а тот ху.....ю займатися молодь може. Скоро дурні будуть встановлювати правила як жити розумним.
Молодь Показати IP 28 Грудня 2021 13:41
Тусовка для «своїх»
Молоді Показати IP 28 Грудня 2021 14:21
Всяка тусовка повинна мати реалістичну, а не мажорну мету. Якби під час тусовки для "своїх" зібрали гроші для хворої дитини, яка потребує фінансової допомоги, то ніхто не помітив би цього дійства на руїнах

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus