USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Кожна жінка має навчитися витрачати час на себе та своє здоров’я»: у Луцьку обговорили розвиток програм щодо виявлення та профілактики онкопатологій

22 Лютого 2022 20:36
21 лютого у Волинській обласній раді відбувся круглий стіл «Розвиток програм та ініціатив, спрямованих на підтримку жіночого здоров’я».

Захід організувала засновниця Фонду боротьби з раком Марія Адамчук-Коротицька у співпраці з міжфракційним об’єднанням Волиньради та депутатською групою Луцькради «Рівні можливості», депутаткою Луцької районної ради, координатрокою Жіночого руху «За Майбутнє» на Волині Ольгою Максим’як.

Участь у круглому столі взяли народна депутатка Ірина Констанкевич, заступник голови облради Григорій Пустовіт, заступниця Луцького міського голови Ірина Чебелюк, заступниця голови Волинської облдержадміністрації Людмила Тимощук, керівник обласного управління охорони здоров’я Юрій Легкодух, начальник управління охорони здоров’я Луцької міської ради Володимир Лотвін, т. в. о. директора КП «Волинський обласний медичний центр онкології» Юрій Малімон, директорка Луцької міської дитячої поліклініки Оксана Лєщинська та інші представники медичної спільноти області.
Серед важливих питань, які обговорювали під час круглого столу, велику увагу зосередили на впровадженні програм з раннього виявлення раку шийки матки та раку молочної залози як найпоширеніших онкологічних хвороб серед жінок.

«Хочеться, аби Волинь стала передовою областю щодо високого рівня виявлення та лікування онкології і, відповідно, зниження смертності, – сказала Марія Адамчук-Коротицька. – І ми можемо цього досягнути, адже в нас дуже добре поставлена служба онкології, гарно працює первинка. Ми бачимо і підтримку народних депутатів. Зокрема з Іриною Мирославівною проводили не один захід».
Читати ще: Як Волинь чи не єдиною в Україні взялася рятувати свої села від раку

Вона також розповіла про виїзні прийоми лікарів у віддалених селах області, коли безплатно обстежували всіх охочих на рак шийки матки та рак шкіри. З її слів, запит на таку послугу величезний.

«На обстеження приходять жінки, які по 20-30 років не були у гінеколога, – зазначила очільниця Фонду боротьби з раком. – Ми прагнемо, аби такі виїзди лікарів були системними. Звісно, один фонд не може покрити цю потребу».
За її словами, було б добре, якби об’єдналися і онкоцентр, і первинка, і міські та обласне управління спільно з депутатами у питанні боротьби з онкохворобами.

«На жаль, онкології не можна запобігти. Її можна тільки рано виявити та пролікувати», – наголосила Марія Адамчук-Коротицька.

Фонд боротьби з раком активно працює в просвітницькому напрямку. Тисячі брошур на актуальні теми профілактики, виявлення та лікування онкологічних недуг поїхали у райони. Крім того, зараз разом з обласним центром онкології знімають тематичні інформаційні ролики, які транслюватимуть на телебаченні та в соцмережах, записують подкасти.
«Ми готові виїжджати в села, аби обстежувати жінок на рак шийки матки, готові залучати грантові кошти, – запевнила Марія Адамчук-Коротицька. – Наразі ведемо перемовини про забезпечення первинки скринінговим обладнанням. Але просимо вас об’єднатися в цій роботі й зробити усе, аби знизити смертність від раку».

Як зазначила Ольга Максим’як, статистика в Україні невтішна: із тисячі жінок 60 помирає саме від онкозахворювань репродуктивних органів. І більшість із них – саме жительки сільської місцевості.
Народна депутатка Ірина Констанкевич ініціювала проведення виїзних прийомів лікарів, аби медична послуга в селі стала доступнішою.
«Це питання мали би більш комплексно обговорювати на обласному, державному рівнях, – вважає народна обраниця. – Є проєкт постанови про національну стратегію запобігання онкозахворюванням до 2030 року. І як мені відомо, поки що ця стратегія не рухається. Хоча в уряду є розуміння того, що нам треба стратегічно підходити до профілактики й контролю онкозахворювань. Крім того, є стратегічний план до 2024 року, згідно з яким запропоновано заходи на середньострокову перспективу».

З її слів, наразі в Україні статистика щодо виліковування від онкології є дуже невтішною порівняно з іншими країнами. А кожна четверта хвора жінка дізнається про свій діагноз уже на третій-четвертій стадіях, коли недуга важче піддається лікуванню й часто призводить до смерті.
«Учені встановили, що до 2040 року онкологія стане хворобою номер один у світі, – наголосила Ірина Мирославівна. – І всі країни готуються до боротьби з нею та запобігання її поширенню. На жаль, Україна поки що не зробила реальних кроків у цьому напрямку, окрім зазначеного проєкту, який не є ухваленим до виконання».

Тому, на думку народної депутатки, саме такі круглі столи є вкрай важливими, адже вони дозволяють проаналізувати ситуацію, зокрема на Волині.
«Спілкуючись із сільськими мешканцями, я розуміла, що вони не завжди доїжджають до лікаря. А коли до нього дістаються, то буває дуже пізно, – додала вона. – Ще коли я була депутаткою облради, ми з Людмилою Тимощук організували перші виїзди лікарів у Ківерцівському районі. У цьому нам фінансово дуже допоміг Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом». Ми виїжджали у найвіддаленіші села, і до лікарів вишиковувалися черги».

Відтак такі огляди поширилися на інші громади 23-го округу й ця робота триває донині.
Із тим, що потрібно посилювати роботу в напрямку профілактики онкозахворювань, погодилися і заступник голови облради Григорій Пустовіт та заступниця голови Луцькради Ірина Чебелюк. Вони висловили готовність до співпраці та пообіцяли усіляко сприяти роботі в цій царині.
Заступниця голови облдержадміністрації Людмила Тимощук наголосила на тому, що особливу увагу треба приділяти інформуванню населення про важливість профілактичних оглядів задля збереження здоров’я.
Завідувач онкогінекологічного відділення Волинського обласного центру онкології Тарас Рожанський розповів, що за останні два роки статистика щодо онкологічних захворювань в країні суттєво погіршилася. Зокрема щорічно від раку шийки матки в Україні помирає понад дві тисячі жінок.
«До реформи, до пандемії ми мали профілактичні огляди, які працювали, – зазначив він. – Під час таких оглядів ми мали можливість виявити контингент групи ризику, жінок, які є носіями вірусу папіломи людини, якому приділяємо особливу увагу, адже в 98% випадків він є причиною раку шийки матки. За ці два роки первинна ланка абсолютно просіла, і виявлення онкопатології під час профоглядів – 1,3%. І це біда».

Із його слів, якщо в 2019 році рак на першій-другій стадіях виявляли в межах 60%, а в занедбаних стадіях – 20%, то сьогодні цей показник зріс удвічі – до 40%.

«Ми багато працюємо в просвітницькому напрямку, аби достукатися до пацієнтів і пояснити, що не треба сидіти й чекати, поки з’являться скарги, проблеми, які вже очевидно вказуватимуть на онкологію», – наголосив Тарас Рожанський.
Він також додав, що у профілактиці жіночих онкозахворювань важлива роль – за вакцинацією проти вірусу папіломи людини якомога більшої кількості дівчат віком до 15 років.

«Якщо наразі це неможливо забезпечити на державному рівні, то, думаю, місцевим органам управління варто звернути увагу на цю проблему й виділити якийсь бюджет на придбання вакцин», – вважає гінеколог.

Читати ще: «Імунізація – найдієвіший спосіб убезпечитися від вірусу папіломи людини», – підлітковий гінеколог з Луцька

Тарас Рожанський також зазначив, що у Волинському обласному медичному центрі онкології жінки, які мають електронні направлення від сімейних лікарів, можуть пройти повну діагностику абсолютно безплатно.
«Наша мета – аби в кожній громаді якийсь відсоток фінансування було виділено на вакцинацію дівчаток проти вірусу папіломи людини», – зауважила Марія Адамчук-Коротицька.
Очільниця Луцької міської дитячої поліклініки Оксана Лєщинська розповіла, що наразі батьки дівчаток активно цікавляться можливістю вакцинації проти ВПЛ. Такі щеплення роблять у дитячій поліклініці, завдання батьків – ухвалити рішення та придбати вакцину.
Як зауважила завідувачка Центру планування сім’ї КП «Волинське обласне територіальне медичне об’єднання захисту материнства і дитинства» Наталія Ткачук, нині доволі часто молодь починає статеве життя у 12-13 років. І фактично серед таких підлітків кожен другий – носій вірусу папіломи людини. Тож вакцинація дітей від 9 років – дуже на часі.

Керівник онкоцентру Юрій Малімон повідомив, що пересувний мамограф, який є у їхньому медичному закладі, – чи не єдиний такого класу в Україні.
«Але він теж вже дещо вичерпав свій ресурс, – додав він. – Тож ми просто побоюємося їздити у віддалені райони нашими поганими дорогами, адже є ризик, що високоточна апаратура може вийти з ладу».
Під час карантину в онкоцентрі практикували профогляди працівників великих підприємств. Зокрема пересувний мамограф працював на СКФ, «Кромберг енд Шуберт», «Модерн-Експо». Також проводили огляди в населених пунктах поблизу Луцька.
Юрій Малімон наголосив на важливості скринінгових програм, які запроваджено в усьому світі, а в Україні, на жаль, такої практики немає. А саме завдяки скринінгу можна виявити патології на доклінічних стадіях та пролікувати пацієнтів. До слова, окрім збереженого здоров’я та належної якості життя пацієнта, це ще й значно менші бюджетні затрати, адже лікування раку на занедбаних стадіях дуже дороге.

«Щодо раку молочної залози динаміка дуже невтішна. Коли у 2019 році було понад 80% його виявлення на першій-другій стадіях, то зараз це менш як 68%, – зазначив Юрій Малімон. – Понад 13% за рік – це величезна втрата ранніх раків».

Він також загострив увагу на тому, що первинна ланка не працює у плані виявлення онкопатологій. Крім того, наголосив на важливості самообстежень жінок та їхній відповідальності за власне здоров’я передусім перед собою.

«Кожна жінка має навчитися витрачати час на себе та своє здоров’я, – переконаний керівник онкоцентру. – Варто чітко усвідомлювати: ковід мине, а онкологія нікуди не подінеться».
«Робота в цьому напрямку – це командна гра, – зазначив начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Юрій Легкодух. – Доки не буде співпраці, взаєморозуміння народних депутатів, територіальних громад, управлінь охорони здоров’я, медиків і громадян, досягти результатів годі. Кожен має працювати у своїй ланці на позитивний результат».

Він наголосив: медики до цього готові та очікують на підтримку з боку влади.
Підсумовуючи результати круглого столу, його учасники домовилися розробити спільний план заходів на всіх рівнях для того, аби покращити ситуацію із діагностикою та профілактикою раку на Волині.

Оксана ГОЛОВІЙ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анна Показати IP 7 Березня 2023 08:24
Все погано, хворих більше. Через 2 дні почнеться війна....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus