USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

18 січня: свята, події, факти. Водохресний святвечір та заснування компанії «Бентлі Моторз»

18 Січня 2023 00:00
18 січня православна церква відзначає день Навечір’я Богоявлення Господнього або Хрещенський святвечір. Наші предки вважали цю дату розгулом нечисті і злих сил: зло намагається увійти в будинок під виглядом перевертня або незнайомців.

На Водохресний святвечір прийнято постити. У цей день не їдять м’ясо, молочні продукти і яйця. Обов’язково готують кашу, млинці на воді і вареники з капустою. А головною стравою на святковому столі є пісна голодна кутя. Часто їжу не їли до появи першої зірки на небі.

Ще сьогодні – День святкового очікування, День кавового гурмана та День музейних селфі.

У США святкують День штату Мічиган, День Роберта Едварда Лі, День Вінні Пуха, День кавового гурмана, День качки по-пекінськи, День тлумачного словника, День учителя початкової школи, у Таїланді – День збройних сил, у Греції – Патрський карнавал, у Перу – День заснування Ліми, в Тунісі – День революції, у Новій Зеландії – День провінції Веллінгтон, в Індії – День посту.

Іменини сьогодні відзначають Григорій, Роман, Аполлінарій, Феона, Поліна, Михайло, Хома.

Цього дня народилися французький правник, філософ, письменник і політичний мислитель Шарль Луї де Монтеск’є, український художник, письменник, графік, народний художник УРСР Іван Їжакевич, англійський письменник і драматург, автор «Вінні-Пуха» Алан Александр Мілн, видатний український історик, археолог, етнограф Володимир Антонович, японський актор-режисер і сценарист Кітано Такесі, український фінансист, банкір, економіст, голова Національного банку України у 2000-2003-му та в 2004-2010 роках Володимир Стельмах, американський кіноактор, режисер і продюсер Кевін Костнер, грузинська співачка, народна артистка Грузії та Росії Тамара Гвердцителі, українська біатлоністка, член національної збірної команди України Валентина Семеренко.

Події

1535 – іспанський конкістадор Франсіско Пісарро заснував у Перу нинішнє місто Ліма.

1654 – у Переяславі генеральна військова рада, яку скликав гетьман Богдан Хмельницький, вирішила віддати Гетьманщину під протекторат Московського царства зі збереженням прав і вольностей Війська Запорозького.

1778 – британський мореплавець Джеймс Кук став першим європейцем, який побачив сучасні Гавайські острови і назвав їх Сандвічевими островами.

1788 – у Ботанічній затоці з’явились перші британські поселенці, які мали заснувати в Австралії виправні колонії для злочинців.

1871 – після закінчення програної французами франко-прусської війни у Версальському палаці проголошено створення Німецької імперії, відомої як Другий Рейх.

1886 – у випуск надійшов перший автомобіль.

1918 – на зборах студентів Київського університету Святого Володимира та Українського національного університету ухвалено рішення створити Студентський курінь імені Січових стрільців.

1919 – у Версалі розпочалася Паризька мирна конференція, учасники якої схвалили статут Ліги націй.

1919 – у Лондоні засновано автомобілебудівну компанію «Бентлі Моторз», котра спеціалізувалась на виробництві спортивних і вишуканих автомобілів. У 1931 році «Бентлі» була придбана компанією «Роллс-Ройс».

1919 – польський піаніст Ігнацій Ян Падеревський став прем’єр-міністром Польської Республіки.

1934 – британську поліцію спорядили кишеньковими радіоприймачами, якими передавали дані про скоєні злочини. Першим затриманим уже через 15 хвилин після здійснення злочину виявився злодій, що викрав у Брайтоні три пальта.

1944 – на Волині відбулися перші серйозні сутички Української повстанської армії з військами НКВС.

1963 – засновано футбольний клуб «Карпати» (Львів).

1964 – американські лікарі закликали конгрес зобов’язати сигаретні компанії писати на пачках попередження про небезпеку паління для здоров’я.

1964 – «Бітлз» уперше потрапили в американський хіт-парад з піснею «I want to hold your hand», що зайняла 45-е місце. Через два тижні вона вже очолювала список найпопулярніших пісень.

1991 – Бундестаг вчетверте обрав федеральним канцлером лідера партії ХДС Гельмута Коля. Сформований ним новий уряд об’єднаної Німеччини цього дня склав присягу; уперше серед міністрів було чотири жінки.

1995 – під час землетрусу силою 7,2 бала, що стався у місті Кобе (Японія), загинуло 6500 людей.

1996 – на носії нового типу – DVD – вийшло перше програмне забезпечення. Компанія «Digital Directory Assistance» оголосила, що нову версію її електронного телефонного довідника «PhoneDisc PowerFinder USA ONE», буде випущено на новому носії інформації – Digital Video Disc (DVD). Дані, що раніше займали 6 дисків CD-ROM, помістились на одному диску DVD.

1997 – норвежець Берґ Усланд закінчив свій одиночний перехід через Антарктиду, котрий стартував 15 листопада 1996 року.

2010 – вибухнули кисневі балони на 4-му поверсі лікарні № 7 міста Луганська (відділення кардіології). В результаті загинуло 16 осіб.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus