USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

22 лютого: свята, події, факти. День скромності та День прогулянки з собакою

22 Лютого 2024 00:00
У світі сьогодні – Міжнародний день підтримки жертв злочинів, Європейський день рівної оплати праці чоловіків та жінок, Всесвітній день енцефаліту, Всесвітній день роздумів, День одного завдання, День скромності, День прогулянки з собакою.

У Єгипті – День Єдності, в Аргентині – День Антарктики, у США – День інженера, День народження Джорджа Вашингтона, Національний день чилі, Національний день коктейлю «Маргарита» і Національний день приготування солодкої картоплі, в Мексиці – День інженера-агронома, у Домініканській Республіці – День прапора, у Сент-Люсії – День Незалежності, у Катарі – День вступу Еміра на престол, у Японії – День кішки, у Хаслах-ім-Кінцигталь – День лелеки, в Індії – День матері, у Киргизії – День працівників землеустрою, геодезії та картографії.

Православні віряни сьогодні згадують віднайдення мощів святих мучеників, що в Євгенії.

Іменини святкують Андрій, Афанасій, Віктор, Володимир, Вольдемар, Іван, Йосип, Михайло, Микола, Сергій, Степан, Теодор, Федір, Філіп, Ян, Аріна, Варвара, Єлизавета, Ірина, Парасковія.

Народилися

Цього дня народилися король Франції з династії Валуа Карл VII Переможний, американський державний і військовий діяч, перший президент Сполучених Штатів Джордж Вашингтон, німецький філософ, один із перших представників школи ірраціоналізму Артур Шопенгауер, український поет, автор балад, пісень, дум Лев Боровиковський, видатний польський композитор і піаніст Фридерик Шопен, німецький політичний діяч, один із засновників і керівників німецької соціал-демократичної партії та II Інтернаціоналу, організатор міжнародного робітничого руху, автор знаменитої книги «Жінка і соціалізм» Август Бебель, німецький фізик, першовідкривач електромагнітних хвиль Генріх Герц (його ім’ям названо одиницю вимірювання частоти), український письменник і літературний критик Осип Турянський, іспанський кінорежисер, володар «Оскара» Луїс Бунюель, італійська акторка, дружина Фредеріко Фелліні Джульєтта Мазіна, американський політик-демократ (8-кратний сенатор), наймолодший брат президента США Джона Кеннеді Едвард Кеннеді, український політичний діяч, дисидент, член Української Гельсінської групи Олесь Шевченко, американський кінорежисер, володар «Оскара» за фільм «Мовчання ягнят» Джонатан Деммі, український режисер Валерій Федосов, український письменник В’ячеслав Медвідь, американський кіноактор Кайл Маклахлен, австралійський натураліст та тележурналіст Стівен Роберт Ірвін, американська акторка Дрю Беррімор, британський виконавець Джеймс Блант.

Події

1371 – на шотландський трон сів перший представник династії Стюартів Роберт II.

1630 – англійські колоністи вперше спробували попкорн, яким їх почастував індіанець на ймення Кводекуайн.

1635 – з ініціативи кардинала Рішельє утворено Французьку академію.

1744 – у війні за австрійську спадщину розпочалася Тулонська битва – морський бій в Середземному морі між британським флотом під командуванням генерала Мальюса (27 лінійних кораблів, 8 фрегатів) і об'єднаним франко-іспанським флотом. Британці зазнали розгромної поразки.

1797 – біля Фішгарда, Уельс, розпочалося останнє вторгнення французів у Британію.

1819 – підписано іспано-американський договір про передання Флориди від Іспанії до США за $5 мільйонів.

1848 – у Парижі почалась революція, жорстоке придушення якої королівськими військами призвело до зречення престолу короля Луї-Філіппа I 24 лютого і проголошення 25 лютого Другої французької республіки.

1862 – у Ричмонді, штат Вірджинія, вступив на посаду перший і єдиний президент Південної Конфедерації Джефферсон Девіс (його президентська каденція становила шість років).

1889 – президент Гровер Клівленд підписав білль про визнання Північної Дакоти, Південної Дакоти і Вашингтона штатами США.

1894 – у Пенсільванії засновано Український народний союз, найстаршу і найбільшу організацію українців США та Канади.

1901 – при вході до протоки Золоті Ворота наскочив на рифи і затонув американський пароплав «Ріо-де-Жанейро», загинули 128 людей.

1920 – у Каліфорнії вперше влаштували перегони собак за механічним зайцем.

1924 – Калвін Кулідж став першим президентом США, який виступив зі зверненням до народу, трансльованим по радіо з Білого дому.

1930 – у британському містечку Менсфілд пройшов перший футбольний матч при електричному освітленні.

1935 – літакам заборонено пролітати над резиденцією президента США – Білим домом.

1945 – Раднарком СРСР ухвалив рішення щодо будівництва метро в Києві.

1946 – американський дипломат у Москві Дж. Ф. Кеннан відправив до Державного департаменту «Довгу телеграму», що суттєво визначила політику США щодо СРСР.

1958 – президенти Єгипту і Сирії підписали акт про об'єднання двох країн в Об'єднану Арабську Республіку.

1958 – підписано договір, за яким Велика Британія дозволила розмістити на своїй території американську ядерну зброю.

1979 – Сент-Люсія проголосила незалежність від Великої Британії.

1986 – на Філіппінах почалася безкровна революція «Влада народу», внаслідок якої після численних протестів і вуличних демонстрацій було скинуто диктатуру президента Фердинанда Маркоса, що правив 20 років.

1992 – Україна встановила дипломатичні відносини з Республікою Бурунді.

1997 – пісня Don't Speak групи No Doubt очолила чарт і вивела маловідомий до того моменту гурт в суперзірки.

1997 – вчені з Единбурга (Шотландія) вперше повідомили про успішне клонування вівці, яка народилася 5 липня 1996 року. Новонароджена одержала ім'я Доллі.

2014 – Верховна Рада відсторонила четвертого президента України Віктора Януковича та призначила позачергові вибори.

2015 – близько 13:20 у Харкові поблизу станції метро «Маршала Жукова» під час Маршу єдності скоєно терористичний акт – внаслідок вибуху пристрою, який, за повідомленням СБУ, був захований у кучугурі снігу, загинули троє цивільних та один співробітник міліції, поранено 9 осіб.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus