USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

22 міста України скоро можуть отримати нові назви

13 Квітня 2015 17:55
Понад двадцять українських міст (без урахування окупованого Криму та непідконтрольних районів "ДНР" та "ЛНР") мають перейменувати після ухвалення закону про засудження комуністичного та нацистського режимів.

Про це повідомляє «BBC - Україна».

Нагадаємо, 9 квітня Верховна Рада прийняла закон про засудження комуністичного та нацистського тоталітарних режимів, заборонила їх пропаганду і символіку.

У списку міст з радянськими назвами немає волинських, проте перейменувати мають Червоноград, що на Львівщині, – місту можуть повернути його колишню назву Кристинопіль.

Також мають змінити назви понад двадцяти районів, двох областей і ще двадцяти п’яти районів у найбільших містах країни.

Скільки доведеться перейменувати вулиць, провулків, площ та скверів фізично порахувати просто неможливо.

Закон відводить максимум дев’ять місяців на всю хвилю перейменування, але у те, що це буде зроблено у строк, не вірять самі депутати.

ЩО ТРЕБА ПЕРЕЙМЕНУВАТИ?

В ухваленому у четвер законі вказано, що перейменуванню підлягають назви областей, міст, районів, районів у містах, вулиць та вся топоніміка, що пов’язана з комуністичним режимом.

Сюди входять назви на честь діячів та ідеологів компартії, починаючи від секретаря райкому партії і вище. Виключенням стануть діячі, які внесли "вагомий внесок" у розвиток української культури та науки.

У заборонний список потрапляють назви на честь діячів спецслужб СРСР та встановлення радянської влади.

ЯК ПЕРЕЙМЕНУВАТИ?

Згідно з Конституцією України, виключно Верховна Рада має право змінювати назву усіх населених пунктів, назви районів та областей.

Ці рішення ухвалюються постановами й не потребують підпису президента.

Змінювати назви областей набагато складніше – окрім постанови ВР, депутати мають внести поправки до Конституції, адже там вказаний повний перелік областей країни.

Всі перейменування, які стосуються назв у межах села, ухвалюються сільською радою.

Всю топоніміку у місті, включно із міськими районами, має змінювати міська рада.

У законі записано, що місцеві ради мають шість місяців від набуття чинності закону, аби змінити комуністичні назви.

Якщо місцева рада за півроку їх не змінила, то "таке рішення у формі розпорядження приймається" сільським чи міським головою.

Але й це ще не все. Якщо і мер за три місяці не видав розпорядження про перейменування, то право перейменовувати вулиці отримує голова обласної державної адміністрації.

22 МІСТА

Згідно із довідником міст та районів України, який опублікований на сайті Верховної Ради, перейменуванню підлягають 22 міста.

До цього переліку ми не зараховували міста АРК Крим та територію самопроголошених "ДНР" та "ЛНР", де перейменування найближчим часом неможливе.

Найперше, через процедуру змін до Конституції треба перейменувати Дніпропетровську та Кіровоградську області. Вони названі на честь відомих діячів комуністичної партії.

Окрім того, міські ради мають перейменувати близько 25 районів у містах. Це стосується майже усіх регіонів України.

Райони у містах на честь комуністичних діячів та встановлення радянської влади є у Чернівцях, Вінниці, Кіровограді, Полтаві, Дніпропетровську, Харкові, Кривому Розі, Маріуполі, Миколаєві, Запоріжжі та Херсоні.

В 2010 році разом з місцевими виборами провели референдум, чи перейменовувати місто Берегово на Закарпатті на угорський лад "Берегсаз".

Верховна Рада зобов’язана перейменувати 22 міста й відповідні райони.

У Дніпропетровській області мають змінити назви чотирьох міст, включно з Дніпропетровськом.

Раніше воно називалось Катеринослав на честь російської цариці, тому повернення старої назви тут суперечливе.

Також треба перейменувати Дніпродзержинськ (колишній Кам’янськ), Орджонікідзе (місто сформувалось в радянські часи на базі кількох селищ, зокрема і козацького Чортомлик) та Першотравенськ (колишній Шахтарськ).

При цьому назви, пов’язані з першим травня, з формальної точки зору під норми ухваленого закону можуть не підпадати.

У підконтрольній Україні частині Донецької області перейменувати мають Артемівськ (стара назва Бахмут) та Красноармійськ (Гришине).

У Житомирській області збереглася радянська назва міста Червоноармійськ, яке раніше називалось Пулин.

Назви на честь Червоної армії під час Другої світової війни під дію закону можуть не потрапляти, а на честь Червоної армії 1917-1920 – підпадають.

Запорізька область має місто Куйбишеве, яке раніше носило назву Царе-Костянтинівський.

У Кіровоградській області підлягає перейменування обласний центр, який називався Єлизаветград, а також Ульяновка, яка була Грушківкою.

ЛЬВІВСЬКИЙ ЗАЛИШОК

У Львівській області є місто Червоноград, яке раніше називалось Кристинопіль, а в 90-х його вирішили не перейменовувати.

У Миколаївській області є місто Первомайськ, одна з давніх його назв - Ольвіопіль.

Аж п’ять міст підлягають перейменуванню в Одеській області.

Це Котовськ, який мав назву Бірзула, Комінтернівське – раніше Антоново-Кодинцеве, Фрунзівка – раніше Захарівка, Іллічівськ – Бугові Хутори та Красні Окни – просто Окни.

У Полтавській області перейменуванню підлягає "молоде" місто Комсомольськ, а в Харківській – Первомайськ, колишнє Лихачове.

У Херсонській області треба перейменувати Цюрюпинськ, яке носило назву Олешки (тут була одна із січей козаків), а в Чернігівській – Щорс, яке мало назву Сновськ.

Спірна ситуація з містом Ватутіне на Черкащині, адже генерал Ватутін переважно воював у Другій світовій війні, а у громадянській війни майже не брав участі.

РЕФЕРЕНДУМИ ЩОДО ПЕРЕЙМЕНУВАНЬ?

Можливі перейменування викликали бурхливу реакцію в суспільстві - як і хто має вирішувати, яку назву носитимуть перейменовані міста.

В історії України було багато прецедентів, коли у місті проводили референдум, який вирішував долю назви.

Разом з місцевими виборами 2010 року таке опитування проходило в Береговому на Закарпатті, подібне опитування було і в Яремчому на Івано-Франківщині.

У Береговому не підтримали ідею перейменуватись на угорський лад, а от у Яремчому погодились змінити радянське написання "Яремча" на стару "Яремче", подали звернення до парламенту і там затвердили таку зміну.

"Теоретично, можливо було б організувати у день місцевих виборів у жовтні опитування щодо перейменування міст", - розповів ВВС Україна депутат від БПП Олександр Черненко.

Таким чином можна було опитати у тих містах, які мають бути перейменованими.

Проте юридичний статус такого опитування, за словами депутата, ніяк не прописаний у законі, а місцеві референдуми в Україні також не врегульовані.

"Міська влада може організувати опитування, яке матиме рекомендаційний характер без юридичної сили, як соціологічне опитування", - додав пан Черненко.

Заступник голови ЦВК Андрій Магера вказує, що закон про місцеве самоврядування передбачає вирішення подібних питань на місцевих референдумах.

"Але зараз в Україні немає чинного закону про місцеві референдуми, тому легітимного місцевого референдуму до ухвалення закону бути не може" - розповів ВВС Україна Андрій Магера.

Олег Березюк, член профільного комітету ВР з питань місцевого самоврядування, який готуватиме рішення Ради про перейменування міст, запевнив ВВС Україна, що поспішати депутати не будуть.

"Це буде довга і рутинна робота. Важлива роль буде у міських і селищних голів, які визначать ресурси і поступово почнуть перейменування", - вважає пан Березюк.

Він запевняє, що рішення про перейменування міст мають ухвалювати громади, а Верховна Рада їх затверджуватиме.

"Вони там живуть, мають своє бачення і відповідальність. Як вони вирішуватимуть, на що перейменовувати – це їхня справа", - додав пан Березюк.

Він передбачає, що у деяких містах можуть вигадати альтернативну історію походження своєї назви, не пов'язану з комуністами, і таким чином уникнути перейменування.

Це може стосуватись назв, які містять похідне від кольору "червоний".

Перша хвиля перейменувань міст в Україні пройшла у кінці 80-х - на початку 90-х років.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
Анатоль_ Показати IP 13 Квітня 2015 18:01
Це вже давно треба було зробити нашій владі! Чого чекали?
так до Анатоль_ Показати IP 13 Квітня 2015 22:44
нарешті!!!
ввв Показати IP 14 Квітня 2015 06:46
про перейменування Червонограду давно ходили чутки. самі мешканці не були в захваті від назви
111 Показати IP 14 Квітня 2015 07:37
О да,самой большой бедой в Украине есть названия городов и улиц,оставшихся поле Великого и Могучего.даешь миллиарды гривен на переименования.Давайте еще все школы,институты,,больницы,детсады разрушим,дома и дороги разрушим,оставшиеся от СССР,А то смотрю на квартиру,доставшуюся от государства в далекие семидесятые,и думаю.это же клятые советы строили.А пройдусь по родному княжему городу,и не попадается ни одного здания,построенного за последние два десятка лет.(Избушки бедных и обездоленных слуг народа не в счет).
222 до 111 Показати IP 14 Квітня 2015 12:23
розкажи це в росії, друже. не бреши про будівництво і здобутки України. бо союз теж не тільки школи й дитсадки будував, але й ГУЛАГ
111 до 222 Показати IP 14 Квітня 2015 15:40
Ни одна страна не существовала и не существует без мест не столь отдаленных.И во все времена можно было найти в застенках ни за что осужденных людей.В наше время такие случаи тоже не являются столь редкими.И не только в странах бывшего соцлагеря.но и по всему миру.
Анонім Показати IP 14 Квітня 2015 08:44
згідний стобою 111
E.O.S. до Анонім Показати IP 14 Квітня 2015 10:11
То беріть і будуйте зараз, а не водку жрете!!! Комунякі паршиві!!!
ТТ Показати IP 14 Квітня 2015 09:27
Я погоджуюсь з тим, що мають бути пріоритети. В нинішній економічній ситуації , коли не вистачає грошей ні на що є досить дивним бажання викинути величезні кошти на перейменування. Це ж не тільки назви, це безліч документації,всі назви установ, і т.д. Це робиться, коли є "вільні гроші", а не коли їх бракує. " Хата розвалюється, а ми в кредит вивіски міняєм".... Але напевно вже є готові люди, що на тому добре піднімуться.....
вввв Показати IP 14 Квітня 2015 10:15
не символіку треба міняти а людей все робиться для того щоб була війна
111 до вввв Показати IP 14 Квітня 2015 11:11
Так именно те люди,которые сейчас ратуют за искоренении всего коммунистического , являлись в недалеком прошлом секретарями тех же горкомов и райкомов партии и комсомола.Именно они вели нас в светлое будущее коммунизма.Именно они в те времена сделали себе и своим потомкам имя и положение.В кого из нынешней элиты пальцем ни ткни,все в прошлом партийные активисты.Негоже плевать в колодец,из которого черпал столько водицы.
Кент Показати IP 14 Квітня 2015 12:44
Ідіоти одні в парламенті....Немає чим зайнятися!! Краще зайнялись би відновленням економіки в країні...А то молять кредити в інших країн,прожираються ті кредити і тепер надумали міста міняти! Бовдури,лишній раз хочуть відмити гроші на перейминуваннях тих....
Анонім до Кент Показати IP 14 Квітня 2015 14:50
Цим ід...м з 1 квітня підняли зарплату до 17,5 тис. грв. От вони її і відробляють. Кожному своє - кому тарифи, а кому і зарплату.
Кононович Показати IP 14 Квітня 2015 13:57
коментар було видалено
Анонім Показати IP 14 Квітня 2015 14:38
Кристинопiль - просто неймовiрно гарно!
РОМА Показати IP 15 Квітня 2015 09:32
нЕХАЙ "БАРАНИ" В ВЕРХОВНІЙ РАДІ ЗАМІСТЬ ВИВІСОК ПОМІНЯЮТЬ ДОРОГУ КРИСТИНОПІЛЬ - СТОЯНІВ, КРИСТИНОПІЛЬ - ЛЬВІВ, КРИСТИНОПІЛЬ-БЕЛЗ!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus