USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.00

23 серпня: свята, події, факти. День Державного Прапора і День «Осідлай вітер»

23 Серпня 2022 00:00
Україна 23 серпня відзначає День Державного Прапора.

Утвердження синьо-жовтого прапора як державного відбулося із проголошенням Української Народної Республіки (УНР). Потім в історії України був період червоного «серпасто-молоткастого», а за синьо-жовтий саджали до в’язниць.

У новітні часи національний синьо-жовтий прапор уперше офіційно замайорів на ратуші міста Стрий 14 березня 1990 року. У Києві прапор було піднято над міською мерією пізніше – 24 липня 1990 року.

23 серпня 1991 року групою народних депутатів синьо-жовтий український прапор внесено у сесійну залу Верховної Ради, а вже 4 вересня його урочисто підняли над будівлею парламенту. 18 вересня 1991 року була підписана постанова про дозвіл «у протокольних заходах використовувати синьо-жовтий прапор», а постанова ВР України від 28 січня 1992 року надала йому статусу Державного. Остаточно Прапор Держави Україна затверджено статтею 20 Конституції України у 1996 році.

23 серпня – Міжнародний день пам’яті жертв работоргівлі та її ліквідації. Приводом для створення такого свята стала рекомендація ради ЮНЕСКО. Дата для цього дня пам’яті була обрана не випадково. Саме 23 серпня 1791 року відбулося повстання рабів Гаїті та Сан-Домінго. Ця подія стала початком тривалої боротьби за ліквідацію рабства в світі.

Також сьогодні відзначають Європейський день пам’яті жертв сталінізму та нацизму – міжнародний день пам’яті жертв тоталітарних ідеологій сталінізму та націонал-соціалізму. Відзначається у країнах Європейського Союзу щорічно 23 серпня у день підписання пакту Молотова-Ріббентропа в 1939 році, що розділив Європу на дві сфери інтересів за допомогою секретних додаткових протоколів.

23 серпня святкують і незвичне свято – День «Осідлай вітер». Це безтурботний день, придуманий для тих, хто жадає піднятися над землею.

У Румунії – День визволення від фашистської окупації, у Бразилії – День морської авіації, в Естонії та Латвії – День пам’яті жертв сталінізму і нацизму, у Литві – День чорної стрічки, у США – День координаторів медичних установ, Національний день кубинського сендвіча і Національний день бісквіта.

23 серпня православна цекрва вшановує пам'ять святого Лаврентія Римського, який жив в 3 столітті і служив архідияконом римської християнської громади. Він був страчений під час гоніння християн імператором Валеріаном.

Іменини за православним календарем сьогодні у тих, кого назвали В’ячеслав, Лаврентій та Роман.

Народилися:

Цього дня народилися король Франції Людовик XVI, французький кристаллограф, автор теорії просторових решіток кристалів Огюст Браве, американський інженер і підприємець, який розробив перший комерційно успішний персональний комп’ютер Altair 8800 Ед Робертс, українська партійна та державна діячка, секретар із внутрішніх справ у більшовицькому уряді України Євгенія Бош, український поет, прозаїк та громадсько-політичний діяч Осип Маковей, український мультиплікаційний режисер Давид Черкаський ("Пригоди капітана Врунгеля«, «Лікар Айболить», «Острів скарбів»), український політик, у 2002-2006 роках голова Верховної Ради Криму Борис Дейч, український політик, прем’єр-міністр України у 2005-2006 роках Юрій Єхануров, чеченський релігійний і державний діяч, президент Чечні у 2003-2004 роках Ахмад Кадиров,український письменник, поет, перекладач, громадський активіст Сергій Жадан.

Події:

1866 – за Празькою угодою Венецію передали Королівству Італія.

1904 – запатентовано автомобільний шинний ланцюг.

1943 – визволення Харкова від німецько-нацистських загарбників.

1975– відкриття Харківського метрополітену.

1994 – позачергова сесія севастопольської міськради прийняла незаконне рішення про визнання російського правового статусу міста Севастополя.

1998 – встановлено звання Герой України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus