USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.71 9.93

23-й округ: тенденції та родзинки кандидатів

7 Липня 2016 19:00
17липня 2016 року Волинь очікують вибори. Точніше, голосувати буде лише 23-й округ. Так сталося у зв’язку з тим, що народний депутат Ігор Єремеєв трагічно помер у 2015 році.

Рік виборів не оголошували, та ось нарешті Камінь-Каширський, Ківерцівський, Любешівський і Маневицький райони отримають свого представника у парламенті. До слова, проміжні вибори відбудуться й у інших областях, де депутати позбулися повноважень у зв’язку з набуттям інших посад.

Про це йдеться на сторінках щотижневої газети Волинські Новини (№ 23).

На Волині зареєструвалося 19 кандидатів. Партії висувають 8 претендентів, самовисуванцями йдуть 11.

МІСЦЕВІ Й ЗАЇЖДЖІ

Серед тих, хто балотується, – місцеві, волинські обличчя та заїжджі претенденти. Наприклад, є цілий десант із Києва, а саме – Ольга Зирянова (партія «Солідарність жінок України»), Максим Богун, Валентина Малькова, Валерій Нікітченко, Олександр Орел (усі самовисуванці), зареєстровано й кандидата з Рівненської області Володимира Демчука (політична партія «Україна славетна») та із Житомирської – Віталія Клопотовського (самовисуванець).

Усі решта або живуть безпосередньо в районах 23-го виборчого округу, або ж у Луцьку, як-от Ірина Констанкевич (Всеукраїнське об’єднання патріотів «УКРОП»), Сергій Була (Радикальна партія Олега Ляшка), Олександр Кононович (хоча достеменно невідомо, чи перебуває він нині на Волині, йде самовисуванцем, адже комуністи – під табу), Тетяна Лишневець (політична партія «Громадський рух «Народний контроль»), Олександр Пирожик (ВО «Свобода») та Ігор Рицко (самовисуванець).

Географічним розподілом, імовірно, і спричинена різниця у підходах до написання програм, які ми аналізуватимемо далі. Хоча й у програмах місцевих кандидатів точкові волинські питання не завжди є, як, наприклад, у програмі Ігоря Рицка, Олександра Пирожика,Олександра Кононовича, Ігоря Кулачека. У програмах Івана Вовка, Сергія Були згадуються сільські питання, однак вони здебільшого характерні для всієї України.

ПОПУЛЯРНІ ГАСЛА

У більшості програм кандидатів – узагальнені гасла, які стосуються загальноукраїнського масштабу, а не конкретного регіону. Від виборів до виборів політики виступають за «скасування депутатської недоторканості», «запровадження механізму відкликання представників влади», «запровадження суто контрактної армії», «люстрації влади, судів, правоохоронних органів» тощо, і кандидати у 23-му окрузі – не виняток.

Такі гасла помітили, зокрема, у програмах самовисуванців Ігоря Рицка, Олександра Орла, Федора Веніславського, «порошенківця» Юрія Кулачека, «свободівця» Олександра Пирожика, «радикала» Сергія Були та інших. Кандидат Володимир Демчук й узагалі розповідає у програмі історію створення партії «Україна славетна» та її основні засади. У цьому, звісно, немає нічого трагічного, втім на місцевих виборах виборцю хотілося б бачити, як кандидат орієнтується у проблемах його району та навіть конкретного населеного пункту.

Частина гасел дублюють ідеологію партії, наприклад, у «Свободі» виступають за впровадження правового воєнного статусу. Деякі програми не завадило би «освіжити». Наприклад, у програмі Були читаємо: «Разом із однопартійцями добиватимусь, аби нарешті запрацювало електронне декларування доходів». Цікаво як, якщо всі законодавчі можливості (які саме в руках парламентарів) для цього вже здійснені.

ПРИВ’ЯЗКА ДО МІСЦЕВОСТІ

Серед суто місцевих тем кандидати обігрують сільські проблеми. Наприклад, створення робочих місць, покращення екології, забезпечення ліками ФАПів, відновлення дитсадків і шкіл, будинків культури та клубів, врегулювання видобутку природних багатств.

Мораторій на продаж сільгоспземель пропонують, зокрема, кандидати від ВО «Батьківщина» Людмила Кирда, самовисуванці Наталія Германюк та Іван Вовк. Про потребу узаконення роботи для видобутку надр вказує у програмі Тетяна Лишневець.

А ось кандидат від партії «Українське Об’єднання Патріотів – УКРОП» Ірина Констанкевич виступає за дотації фермерам та одноосібникам у рамках загальнодержавних і регіональних програм, надання підтримки сільському вчителю, зокрема, пільгового кредитування з нульовою ставкою для придбання житла. У її програмі і суто волинське питання – розв’язання проблеми підключення місцевого телебачення у північних районах та повернення пільг жителям територій, які потерпіли внаслідок аварії на ЧАЕС.

Самовисуванець Федір Веніславський прагне, аби Волинь стала територією вільної економічної зони, що дозволить залучити масштабні інвестиції та створити нові робочі місця.

Попри те, що Валерій Нікітченко зі столиці, програма має багато суто волинських згадок, одначе досить загальних. Наприклад, створення Всеволинської асоціації ОСББ. Втім подібні асоціації в області вже є, а у 23-му окрузі більшість приватних садиб, тому чи є це гострим питанням для цього регіону? Окрім цього, він пропонує ініціювати податкові канікули для Волині, що, мабуть, досить нереальне завдання.

У Любові Балицької, начальниці Камінь-Каширської виконавчої служби, чимало місцевих зачіпок, як то розвиток торфовидобувної галузі, припинення незаконної рубки лісів тощо.

ЦІКАВИНКИ

Ольга Зирянова від «Солідарності жінок України» написала чи не найемоційнішу програму, яку подано в художньому стилі з багатьма знаками питань та окликів. Часом її пропозиції важко осягнути раціонально. Наприклад, вона пропонує скасувати усі податки на ліки та харчі, шкільну форму й приладдя. При тім соцвиплати мають бути збільшені. Цікаво, за рахунок чого? Доволі емоційна програма і в самовисуванки Любові Балицької, де вона навіть наводить імена власних політичних кумирів, щоправда, зробивши помилки у їхніх прізвищах та навіть у заголовку власної програми. Загалом, мовні помилки трапляються чи не у кожній із програм.

Чи то неправильне формулювання, чи справді таке бачення у кандидата-самовисуванця Віталія Клопотовського, однак серед завдань його програми – «забезпечення падіння гривні з допомогою активної регуляторної політики Національного банку та урядових реформ».

Комуніст Олександр Кононович серед іншого пропонує Україні бути федерацією, визнати російську мову державною, ввести смертну кару за хабарництво, відмінити закони про декомунізацію.

А кандидата-самовисуванця Івана Вовка за язика не тягнули, втім він пообіцяв скласти мандат народного депутата України в разі невиконання своїх передвиборних обіцянок. Як приклад, одна з них – встановлення заробітної плати для медичних працівників на рівні європейських.

***

Програми кандидатів – часто-густо річ формальна, адже їх не звик читати виборець. Однак це саме той документ, яким у майбутньому можна буде дорікнути парламентарю: мовляв, а ми ж голосували за вас саме через ваші програмні переконання, то чому ви їх не дотримуєтеся? Втім це

питання до свідомості виборців і відповідальності тих, хто здобуває владу. Тож, аби краще осягнути переконання кандидата і його бачення місцевих проблем, варто самотужки перечитати програми та за можливості прийти на зустріч із претендентом. Звісно, якщо той в округ приїде.

СТАТИСТИКА 23-го округу

Балотуються 7 жінок та 12 чоловіків

Найстаршою є Валентина Малькова із Києва – 1954 року народження.

Наймолодший – Володимир Демчук із Рівненської області – 1990 року народження.

Середній вік кандидата в депутати – 40 років.

Лише 9 із 19 претендентів проживають у Волинській області.

У голосуванні візьмуть участь жителі 258 населених пунктів, орієнтовно – 160 тисяч виборців (дані 2012 року).

П’ять із дев’ятнадцяти кандидатів тимчасово не працюють, або ж пенсіонери.

Підготувала Дарина ГОГОДЗА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Анонім Показати IP 7 Липня 2016 19:40
як вони вже достали , один епізод " с. гірки любешівський район ,як були комуністи при владі при янукЄвічу (Мартинюк з с.Ветли) під вибори почали будувати школу , після виборів все заглохло , звели стіни без накриття і заросло все буряном на довгі роки, коли кинулися а там на ту школу нема навіть проекта , в результаті того проекта ніхто так і не зробив і тільки перед цими виборами знову як саранча почали обкладати своіми візитами кандидати , і обіцяти що все буде ГУД, хоча проекта до цього часу немає ,я до чого веду що все що робиться зараз-для лохів, хоча радує те що таких стає все менше
А до Анонім Показати IP 7 Липня 2016 21:24
А ви на цеглу розберіть і закрийте питання.
полюх Показати IP 7 Липня 2016 21:03
всі моі родичі та знайомі будуть голосувати за всіх! чим більше депутатів- тим краще! хай всі будуть депутатами
Латковський в Показати IP 7 Липня 2016 22:59
Пане грицюк ти вже надоїв Волинянам своїм блудоплутіям , брехнею та цинізмом . Пасеш поросят дай паси це в тебе получається як ти кажеш. Де ти , а де Радииальна партія - ганьба Гриціану.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus