USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Аматорський фольк-колектив Волині 10 років гастролював із «приданим»

8 Липня 2016 17:26
Аматорський фольклорний колектив «Приданки» з села Гута-Боровенська Камінь-Каширського району відзначив 10-річчя гастрольної діяльності. Святкування невеличкого ювілею колоритного гурту збіглося з відзначенням Івана Купала у селі. Бороверці зібралися біля місцевої водойми, влаштували концерт і конкурси, у великому казані варили рибну юшку.

– У колективі зараз 13 учасників, троє чоловіків, решта – жінки, найстаршій нашій артистці понад 80 літ, – розповідає керівник ансамблю «Приданки» Віра Грисюк. – Колектив у Гуті-Боровенській давно. Одяг – сорочки, спідниці, фартухи – збирали по всьому селу, вибілювали, відновлювали. Десять років тому почали виїжджати з села в інші райони, в Луцьк, потім – у Київ, у Литву. Скрізь нас дуже добре приймають і з захопленням дивляться за відтворенням давніх обрядів на сцені. У нашому репертуарі є 16 обрядів, а пісень стільки, що й не злічити.


Колектив має свою родзинку – на виступи возить скриню з «приданим»: ткані рушники, вбрання, скатертини.
На святкуванні «Приданки» показали обряд вибілювання полотна на сонці. Зібрали старовинні дерев’яні інструменти, з допомогою яких наші прабабусі спершу золили полотно, а потім прали в річці й сушили під літнім сонечком.

Голова сільради Наталія Копець, представниця партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП», яку місцева громада вперше обрала на минулих виборах, дуже радіє, що Гута-Боровенська має такий скарб. Адже «Приданки» представляють село в області і за її межами, а головне – бережуть народні традиції, передають пам’ять предків молоді. Сільський голова разом із депутатом обласної ради Іриною Констанкевич, яка завітала на свято, привітали «приданочок», побажали їм здоров’я і натхнення й вручили грошовий подарунок на потреби колективу. А місцеві дітки, дівчата й парубки показали театралізоване купальське дійство з пошуками папороті, лісовою принцесою, співами і танцями. Було й високе купальське багаття.

Депутат районної ради від УКРОПу, уродженка Гути-Боровенської Світлана Сидорук каже, що в селі вміють і добре працювати, і гарно відпочивати, тому село розвивається, молодь не хоче звідси виїжджати.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Андрій Показати IP 8 Липня 2016 17:32
Вибори вибори....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus