USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

23 грудня: події, факти, дні народження

23 Грудня 2012 11:34
77-й день народження 23 грудня відзначає волинський письменник, член Національної спілки письменників України, лауреат обласної літературно-мистецької премії імені Агатангела Кримського Іван Чернецький.

Також день народження цього дня у відомого письменника, лауреата численних премій, зокрема Національної премії імені Тараса Шевченка, почесного громадянина Луцька Василя Слапчука (на фото).

А ще сьогодні день народження святкує директор луцької гімназії № 14 Марія Кардаш.

«ВН» вітають усіх іменинників і бажає їм невичерпного здоров’я, достатку і оптимізму.

Сьогодні - Всесвітній день сноуборду. Це свято проводиться в Європі, США і навіть в Китаї. Святкування Всесвітнього дня сноуборду проводиться скрізь, де тільки випадає сніг! Основна ідея проведення цього дня - свобода спілкування і відкриттів. Подія збирає всіх любителів сноуборду від про-райдерів до новачків. У День сноуборду на курортах-партнерах свята для сноубордистів навіть організовується безкоштовний доступ на схили. Всі хто побажають приєднатися до свята, можуть покататися в атмосфері дружелюбності і веселощів.

Хроніка «ВН»:

Торік цього дня назвали причину пожежі в луцькому «Альфа-клубі».

Два роки тому в міліції попереджували, що Діди Морози бувають несправжні.

Три роки тому в Нововолинську оголосили карантин.

А за чотири роки до сьогодні в Луцькій міськраді постала фракція «пинзеників».

Народилися:

Цього дня з'явилися на світ український військово-політичний діяч Федір Артеменко, український письменник, мовознавець Дмитро Бандрівський, українська громадська діячка Ольга Петлюра, український поет Пантелеймон Педа, український композитор Віталій Кирейко, український письменник Микола Іщенко, українська актриса Євдокія Бобровська, російський актор, режисер Лев Дуров, український звукооператор Діна Ясникова, український співак Вадим Авдєєв, український військовий діяч Валерій Бобрович, заслужений художник України Василь Кондратюк, український театральний режисер та громадський діяч Катерина Чепура.

Сталося:

1846 — брати Джордж і Майкл Боїнґи заснували компанію компанію з випуску велосипедів, яка нині займається авіабудуванням і авіаперевезеннями.

1873 — засноване Наукове товариство імені Шевченка.

1913 — Відбувся перший політ літака І.Сікорського «Ілля Муромець».

1947 — У Bell Laboratories американські вчені Волтер Браттейн та Вільям Шоклі продемонстрували свій винахід — транзистор. Згодом вони отримали Нобелівську премію.

1953 — У ході спеціального засідання Верховного суду СРСР винесено смертний вирок міністру внутрішніх справ СРСР, керівнику атомної програми маршалові Лаврентію Павловичу Берії, звинуваченому в змові з метою одноосібного захоплення влади. Згідно з офіційною версією, цього ж дня Берія був розстріляний.

1954 — Перша успішна пересадка нирки у світі, Рональд Херрік пожертвував нирку своєму братові-близнюку Річарду. Трансплантація відбулася в госпіталі Brigham в Бостоні, штат Массачусетс. Операція дозволила братові Херріка прожити вісім років.

1968 — Американські астронавти Борман, Ловелл і Андерс стали першими людьми, які досягли орбіти Місяця.

1972 — Манагуа, столиця Нікарагуа, зруйнована землетрусом потужністю 6,5 бала. Загинуло понад 10 тисяч людей.

1972 — Через 73 дні після авіакатастрофи літака рейсу 571 Air Force в Андах було врятовано 16 жертв тієї аварії. На основі цих подій у 1993 році режисер Френк Маршалл зняв фільм «Живі».

1986 — У Москву після 7-річного заслання в Горькому повернувся академік-дисидент Дмитро Сахаров.

1990 — На всенародному референдумі 88% громадян Словенії проголосували за незалежність країни від Югославії.

1995 — В Індії під час новорічних святкувань внаслідок пожежі в Дабвалі у вогні загинули 540 людей, у тому числі 170 дітей.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus