USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

25 жовтня: свята, події, факти. Всесвітній день опери та День військового капелана

25 Жовтня 2023 00:00
Цього дня світ відзначає Всесвітній день макаронів, Всесвітній день опери, Міжнародний день боротьби жінок за мир, Європейський день цивільного правосуддя, День панк-культури.

25 жовтня в Україні – День військового капелана. Також цього дня – день народження Національної спілки художників України.

У США – День жирних продуктів, День «Я дбаю про тебе», День хлібних паличок, Найпохмуріший день, в Іспанії – День автономії Країни басків, у Гренаді – День подяки, в Ізраїлі – День Алії, в Литві – День Конституції, у Китаї – Свято подвійної дев’ятки «Чун’ян», у Казахстані – День соціального працівника, у Румунії – День Збройних сил, в Індії – Свято «Дашахра».

Цього дня народилися німецький астроном-любитель Самуель Швабе, австрійський композитор, диригент і скрипаль Йоганн Штраус-син («Казки Віденського лісу», «Летюча миша», «Циганський барон»), французький композитор Жорж Бізе («Шукачі перлів», «Кармен», «Джаміле»), український художник-баталіст Микола Самокиш, іспанський художник, скульптор, графік і дизайнер Пабло Пікассо, народний художник України Карпо Трохименко, німецька й британська підприємиця, фундаторка секс-індустрії у Європі Беата Узе, український політик Вітольд Фокін, український астроном і громадський діяч Ярослав Яцків, англійський рок-музикант, вокаліст групи «Yes» Джон Андерсон, німецький рок-музикант, гітарист групи «Scorpions» Маттіас Ябс, український політичний і державний діяч, голова партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко, український підприємець, фінансист Олександр Дубілет, український живописець Ігор Роп’яник, футболісти Олег Саленко, Біргіт Прінц, Станіслав Богуш та Ігор Ощипко, українська гімнастка Катерина Серебрянська, американська співачка й композиторка Кеті Перрі.

Іменинниками 25 жовтня є Олександр, Богдан, Денис, Іван, Кузьма, Макар, Мартин, Микола і Тарас.

Події

1586 – шотландська королева Марія Стюарт засуджена до смерті.

1762 – Катерина II повеліла заселити малообжиті райони Російської імперії та Гетьманщини іноземцями.

1839 – у Манчестері виданий перший у світі залізничний розклад.

1897 – перший футбольний матч зіграний у РІ.

1921 – розпочався Другий зимовий похід (Листопадовий рейд) армії УНР під командуванням Юрія Тютюнника.

1929 – курс проданих напередодні на Нью-йоркській біржі 13 мільйонів акцій впав на 90 %, що викликало паніку у Нью-Йорку та інших містах світу. Цей день увійшов у історію як «чорна п’ятниця» і став початком економічної кризи, що охопила розвинуті західні держави.

1938 – створено Національну спілку художників України.

1948 – в Чехословацькій республіці засновані виправно-трудові табори.

1955 – після виведення окупаційних радянських військ парламент Австрії прийняв закон про її постійний нейтралітет.

1962 – Карибська криза: посол США в ООН на засіданні Ради безпеки продемонстрував фотографії радянських ракет на Кубі. Микита Хрущов погодився вивести з Куби радянські ракети, якщо Америка відмовиться від її захоплення.

1978 – американський президент Рональд Рейган підписав законопроєкт про виділення коштів на виробництво нейтронної бомби.

1990 – прийнята декларація про державний суверенітет Казахської РСР, у якому казахська національність оголошена домінуючою.

1992 – на референдумі ухвалена Конституція Литви.

2015 – місцеві вибори в Україні та Вибори до Парламенту Польщі. Україна зупинила пряме авіасполучення з Росією.

2018 – випуск культового коміксу про Бетмена, «Бетмен: Довгий Гелловін», українською.

2022 – вступ на посаду нового прем’єр-міністра Великої Британії Ріші Сунака.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus