USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

26 березня: свята, події, факти. День Національної гвардії, запатентовано медичний пластир

26 Березня 2024 00:00
Сьогодні відзначають День Національної гвардії України.

26 березня також відзначають День «Придумай своє свято», День Незалежності та Національний день в Бангладеш (відзначається проголошення незалежності від Пакистану в 1971 році), День молоді у В’єтнамі, День мученика або День демократії в Малі, День помічника юриста, Національний день нуги і Національний день шпинату в США, Національний день сільського господарства в США, Пурпурний день в Канаді і США (Purple Day – це міжнародний масовий захід, спрямований на підвищення обізнаності про епілепсії у всьому світі. Цього дня у знак підтримки хворих на епілепсію пропонується носити фіолетові стрічки і брати участь у відповідних заходах).

Цього дня народилися італійський кінорежисер Тінто Брасс («Калігула», «Ключ»), палестинський політик, президент Палестинської автономії Махмуд Аббас, український вчений–криміналіст та історик права Олександр Кістяковський, український поет, прозаїк, публіцист Степан Сапеляк, іспанський футболіст, півзахисник англійського «Арсенала» Мікель Артета, американська співачка, акторка, композиторка Дайана Росс, французький автогонщик Дідьє Піроні, американська кіноактриса Дженніфер Грей ("Брудні танці«), англійська кіноакторка Кіра Найтлі («Пірати Карибського моря», «Спокута»).

Події

1636 – засновано Утрехтський університет.

1826 – Шуберт дав свій єдиний публічний концерт.

1830 – у Пальмірі, штат Нью-Йорк надійшла в продаж Книга Мормона – священний текст Церкви Ісуса Христа Святих останніх днів.

1845 – у США запатентований медичний пластир.

1881 – Румунія проголошена королівством.

1904 – завершене будівництво та здана в експлуатацію нова будівля Львівського залізничного вокзалу.

1917 – до Києва із заслання повернувся Михайло Грушевський. Його вітали піднятим жовто-блакитним прапором.

1920 – Латвія визнала незалежність Української Народної Республіки та її уряд.

1945 – завершилась битва за Іодзіму – єдина наземна операція японських сил, в якій втрати армії США перевищили їхні власні.

1956 – підписана міжнародна угода про створення Об’єднаного інституту ядерних досліджень у Дубні.

1971 – Східний Пакистан проголосив незалежність від Пакистану, утворивши державу Бангладеш та розпочавши війну за незалежність.

1979 – прем’єр-міністр Ізраїлю Менахем Бегін, президент Єгипту Анвар Садат та президент США Джиммі Картер підписали єгипетсько-ізраїльську мирну угоду.

1989 – Радянському Союзі відбулися перші вільні вибори народних депутатів СРСР, які стали початком реальних змін в політичній системі країни.

1992 – Верховна Рада України приняла закон «Про внутрішні війська Міністерства внутрішніх справ України». Цей день вважається Днем внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України.

1995 – у перших семи країнах ЄС вступили в дію Шенгенські угоди про скасування візового контролю на кордонах.

1999 – макровірус Мелісса почав розповсюджуватися по всьому світу через електронну пошту, завдавши шкоди на приблизно 80 млн доларів.

2006 – чергові парламентські вибори в Україні.

2008 – вперше в Новій Шотландії, Канада відбулась акція на підтримку хворих на епілепсію, яка отримала назву – Фіолетовий день.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus