USD 39.45 39.77
  • USD 39.45 39.77
  • EUR 39.50 39.80
  • PLN 9.65 9.85

27 серпня: свята, події, факти. Свято Жнив та День шахтаря в Україні

27 Серпня 2023 00:00
Сьогодні світ відзначає Свято Жнив, Всесвітній день прощення, Всесвітній день проти викорінення видів, Всесвітній день топлес.

В Україні – День шахтаря.

Крім того, сьогодні українці відзначають День сала, яке вважається національним продуктом та є практично в кожній українській оселі.

У Рівному – День міста.

У США – День запеченого крему, День нафти, День любителів бананів, День «Просто так», у Британії – День бургера, в Молдові – День Незалежності, у Колумбії та на Тайвані – День бабусь і дідусів, в Аргентині – День радіомовлення, у Гвінеї – День жіночого повстання.

Православна церква 27 серпня вшановує пам’ять мученика, пророка Михея. У народі день назвали Михей Тиховей, Каменеклад. Цього дня закінчується Успенський піст і починається «осінній м’ясоїд», який був часом весіль. 27 серпня намагалися завершити всі справи у полі, по господарству, в будівництві. На Каменеклад стародавні зодчі відзначали професійне свято – до них цього дня ставилися особливо шанобливо, намагалися догоджати, пригощали найкращим. Все, що ви купите сьогодні, за повір’ям, принесе удачу.

Іменини у Аркадія, Володимира, Олексія, Єви, Матвія, Феодосія, Федора, Михея, Василя, Євдокії, Олександри та Миколи.

Народилися

Цього дня народилися німецький філософ, один із творців німецької класичної філософії та філософії романтизму Георг Гегель, український письменник, учений, громадський діяч Іван Франко, американський письменник Теодор Драйзер, німецький хімік, який розробив технологію одержання аміаку, лауреат Нобелівської премії Карл Бош, англійський автомобіліст, авіатор, засновник фірми «Роллс-Ройс» Чарльз Роллс, радянська акторка театру й кіно Фаїна Раневська, український письменник, журналіст Юрій Яновський, 36-й президент США Ліндон Джонсон, радянський астроном українського походження Віктор Абалакін, кабовердійська співачка Сезарія Евора, український актор театру і кіно Богдан Ступка, австралійський гонщик, пілот Формули-1 Марк Веббер, українська джазова співачка Джамала (Сусанна Джамаладінова).

Події

1672 – об’єднана українсько-османсько-татарська армія, яку очолювали гетьман Петро Дорошенко, османський султан Мухаммед IV і кримський хан Селім-Гірей, здобула фортецю Кам’янець (Кам’янець-Подільський) і вирушила на Галичину.

1689 – підписання першого московсько-китайського договору (Нерчинський договір).

1783 – перший політ шарльєра – аеростата з оболонками, наповненими воднем.

1813 – Дрезденська битва, перемога Наполеона над союзною російсько-прусько-австрійською армією.

1831 – Варшава капітулювала перед військами фельдмаршала Івана Паскевича, фактично поклавши край Листопадовому повстанню 1831 року.

1859 – свердловина, яку пробурив Едвін Дрейк у штаті Пенсильванія, дала першу нафту. Це була перша нафтова свердловина, технологія буріння якої набула широкого розповсюдження. Цей день вважають початком «нафтової ери».

1913 – о 18:10 радянський льотчик Петро Нестеров на літаку «Ньєпор»-IV піднявся над київським Сирецьким військовим летовищем і на висоті 600 метрів уперше в світі здійснив знамениту «мертву петлю», що згодом стала називатися «петлею Нестерова».

1916 – Королівство Румунія оголосило війну Австро-Угорщині.

1919 – під час наступу на Київ Армія УНР звільнила Житомир, Білу Церкву та Васильків.

1929 – у СРСР було ліквідовано семиденний робочий тиждень, замість цього введено п’ятиденку.

1934 – ухвалено постанову про заборону знищення лісу в 50-кілометровій зоні навколо Києва.

1938 – у Римі відбувся Другий Великий Збір Українських Націоналістів, який офіційно затвердив Андрія Мельника на посаді голови Проводу Українських Націоналістів (лідера ОУН).

1939 – відбувся перший у світі політ реактивного літака. Це був He-178 німецького авіаконструктора Ернста Гайнкеля.

1955 – вийшло перше видання Книги рекордів Гіннеса.

1957 – проведено перші випробування радянської балістичної ракети Р-7.

1959 – у СРСР ухвалено постанову про нагородження випускників шкіл медалями.

1977 – на Чорнобильській АЕС запустили в дію 1-й енергоблок.

1991 – проголошення незалежності Молдови.

2007 – ухвалено Відозву української інтелігенції з приводу спорудження пам’ятників російській імператриці Катерині.

2016 – космічний зонд NASA «Юнона» здійснив близький прохід біля Юпітера, наближаючись до нього на відстань 4200 км від хмарних вершин.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus