USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.86 10.10

27 січня: свята, події, факти. День пам'яті жертв Голокосту, Оттава стала столицею Канади та демонстрація першого телевізора

27 Січня 2024 00:00
Цього дня у світі відзначаються Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту, День танцю зі своєю тінню.

У США – День Томаса Креппера, День науково-популярного журналу «National Geographic», День шоколадного торта, в Ісландії – День сонячної кави, у Грузії – День святої Ніно (Нінооба), в Канаді – День сімейної грамотності, у Сербії – День святого Сави, в Туркменістані – День захисника Вітчизни, у Польщі – День працівників державних служб зайнятості, в Монако – День святої Девоти.

27 січня День ангела відзначають: Агнія, Адам, Андрій, Аристарх, Веніамін, Давид, Іван, Ілля, Йосип, Макар, Марк, Мойсей, Ніна, Павло, Прокл, Сава, Сергій, Степан, Феодул.

Цього дня народилися австрійський композитор і диригент Вольфганг Амадей Моцарт, німецький філософ Фрідріх фон Шеллінг, український письменник, учений, перекладач, поет, байкар Петро Гулак-Артемовський, англійський письменник, математик і філософ, відомий як автор казок «Аліса в країні чудес» й «Аліса в Задзеркаллі» Льюїс Керролл, австрійський письменник походженням із Галичини, автор романів і новел на еротичні теми Леопольд фон Захер-Мазох («Венера в хутрах», «Дон Жуан із Коломиї», «Єврейський Рафаель»), український етнограф, фольклорист, поет, громадський діяч, автор слів Гімну України «Ще не вмерла Україна» Павло Чубинський, український художник грецького походження, педагог Архип Куїнджі, український поет Павло Тичина, український скульптор, маляр, графік Іван Гончар, український художник, графік, кераміст, мистецтвознавець Яків Гніздовський, український дисидент і правозахисник, педагог, мовознавець, член-засновник Української гельсінської групи Олекса Тихий, молдовський політик, комуніст, другий президент Молдови Петру Лучинський, англійський рок-музикант, барабанщик групи Pink Floyd Нік Мейсон, український політик, енергетик, міністр палива та енергетики України у 2007-2010 роках Юрій Продан, білоруський футболіст, півзахисник національної збірної, кращий футболіст України 2001 року Валентин Белькевич.

Події

1302 – після захоплення Флоренції чорними гвельфами поет і політик Данте Аліг’єрі висланий з міста.

1527 – відбулася битва під Ольшаницею.

1705 – Петро I повелів московитам голити бороди або сплачувати на них податок.

1785 – заснований Університет Джорджії, найстаріший громадський університет США.

1859 – Оттава оголошується столицею Канади.

1860 – вперше опубліковано повне видання «Кобзаря» Тараса Шевченка.

1880 – Томас Едісон запатентував електричну лампу розжарювання.

1918 – початок громадянської війни у Фінляндії.

1918 – на екрани США вийшов фільм «Тарзан з племені мавп» з Елмо Лінкольном у головній ролі.

1921 – Польща визнала незалежність Литви.

1926 – у Лондоні шотландський винахідник Джон Лоджі Бейрд провів публічну демонстрацію пристрою для передачі і прийому телевізійного зображення – телевізора.

1944 – заснування нагород Української повстанської армії

1945 – радянські війська зайняли польське місто Освенцім і звільнили вцілілих в’язнів концтабору Аушвіц. Пізніше концтабір до 1949 року використовувався як радянський концтабір.

1967 – під час репетиції польоту на місяць загорівся американський корабель Аполлон-1. Всі члени екіпажу – Гас Гріссом, Едвард Гіґґінс Вайт та Роджер Чаффі загинули.

1967 – США, Велика Британія та Радянський Союз уклали міжнародний договір про принципи діяльності держав з дослідження і використання космічного простору.

1973 – у Парижі підписано угоду про виведення американських військ з В’єтнаму.

1983 – в Японії завершено будівництво найдовшого підводного залізничного тунелю, що проліг між островами Хонсю і Хоккайдо.

1992 – Зімбабве визнала незалежність України.

1992 – Україна встановила дипломатичні відносини з Канадою та Португалією.

1997 – Аслан Масхадов обраний президентом Чеченської Республіки Ічкерія.

2000 – в Єгипті парламент прийняв закон, що дозволяє жінці подавати на розлучення.

2015 – Початок активних боїв за Дебальцеве під час Війни на сході України.

2022 – Стрілянина на заводі Південмаш у Дніпрі, в результаті якої загинуло 5 осіб.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus