USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

24 листопада: свята, події, факти. День еволюції та відкриття острова Тасман

24 Листопада 2021 00:00
Цього дня світ відзначає День еволюції, Міжнародний день вина «Карменер».

У Туреччині – День учителя, у Самоа – Жіночий день, у Таджикистані – День прапора, в США – День завоювання друзів і впливу на людей, День вашого унікального таланту, День сардин, День коричневих локонів, у Конго – День революції, в Заїрі – День перевороту, в Індії – День мучеництва гуру Тегха Бахадура, в країнах Арктики – День моржа,

Православна церква 24 листопада вшановує пам’ять візантійського ченця Феодора Студита, який жив у 8-9 століттях.

Феодор був сином чиновника і здобув гарну освіту. Під впливом дядька, ігумена монастиря, молодий чоловік прийняв постриг. Разом із Феодором прийняла чернецтво і його дружина Анна. Згодом Феодор сам став ігуменом і здобув славу як аскет та проповідник християнства. Він також викривав пороки правителів, захищав святині від іконоборців, за що неодноразово зазнавав гонінь та тортур.

Наприкінці 8 століття Феодор та його учні оселилися у Студійському монастирі, який набув великої ваги у релігійному співтоваристві. Ігумен розробив для обителі суворий статут, який вимагав дотримання правил гуртожитку та невпинної праці братії.

Преподобний Феодор як за життя, так і після смерті зробив багато див. Ті, хто закликав його ім’я, позбавлялися пожеж, нападу диких звірів, отримували зцілення недуг.

Іменини у Віктора, Вікентія, Максима, Стефаніди, Федора та Євгена.

Події

1638 – в урочищі Маслів Стан ухвалена «Ординація війська запорозького реєстрового».

1642 – голландець Абель Тасман відкрив острів біля берегів Австралії, названий його ім’ям.

1859Чарльз Дарвін опублікував свою книгу «Походження видів шляхом природного відбору або збереження сприятливих порід у боротьбі за життя». Це видання розійшлося за один день.

1874 – американець Джозеф Глідден отримав патент на колючий дріт. Винахід полягав у тому, що на несучий дріт навивалися спіралі, що закінчуються шипами.

1910 – у Севастополі розпочала роботу офіцерська школа авіації.

1918 – ескадра Антанти окупувала Севастополь.

1969 – Договір про непоширення ядерної зброї ратифікований у США та СРСР (президент США Річард Ніксон підписав відповідний законопроєкт, договір був ратифікований Президією Верховної Ради СРСР).

2004 – Центральна виборча комісія України оприлюднила офіційні результати виборів Президента України. Переможцем було визнано Віктора Януковича. Протокол підписали 11 членів комісії, один із яких, Олександр Чупахін, підписав його з позначкою, що цей документ «не відповідає волевиявленню українського народу». Не підписали протокол троє членів ЦВК – Андрій Магера, Руслан Князевич і Ярослав Давидович.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus