USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

28 вересня: свята, події, факти. День безпечних абортів, боротьби зі сказом і заснування першого ломбарду

28 Вересня 2022 00:00
Цього дня світ відзначає День свободи від голоду, Міжнародний день правових знань, Всесвітній день боротьби проти сказу, День народження ломбарду, Міжнародний день загального доступу до інформації, Міжнародний день безпечних абортів.

У США – День пивопиття, День дурних питань, Свято саке, День добросусідства, День кремового пирога з полуницею, Національний день синів, у Чехії – День державності (День святого Вацлава), в Китаї, Тайвані та на Філіппінах – День учителя або День Конфуція, у Казахстані – День працівників атомної галузі, у Гвінеї – День референдуму, в Литві – День пам’яті жертв Тускуленай, у Швейцарія – Національний день кави, на Філіппінах – Національний день обізнаності та єдності в боротьбі проти дитячої порнографії.

У церкві 28 вересня вшановується пам’ять святого Микити Готського, який жив приблизно в IV столітті непаодалік Дунаю. Коли Микита прийняв християнство, то відразу почав проповідувати серед своїх одноплемінників-готів. Правив тут язичник Атанаріх, якого Микита відкрито викривав, що призвело до мученицької смерті проповідника.

28 вересня День ангела відзначають Максим, Микита, Порфирій, Степан, Федот, Вацлав, Марк.

Цього дня народилися давньокитайський філософ та політичний діяч Конфуцій, французький письменник, майстер новели Проспер Меріме, український літературознавець, публіцист, учений, дипломат, поет, громадський діяч Микита Мандрика, український письменник, кінодіяч, кінорежисер, сценарист, актор, телеведучий Олексій Каплер, видатний український радянський педагог, публіцист, письменник, поет Василь Сухомлинський, охоронець головнокомандувача УПА Романа Шухевича й автор унікальних спогадів про нього Михайло Заєць, італійський актор Марчелло Мастроянні, американська блюзова співачка Коко Тейлор, український письменник і політик Дмитро Павличко, французька кіноактриса, секс-символ 1950-60-х Бріжит Бардо, український футболіст Володимир Трошкін, український дзюдоїст-паралімпієць Дмитро Соловей.

Події

1066 – нормани на чолі з Вільгельмом Завойовником вторглися до Королівства Англія.

1618 – у Брюсселі відкрили перший у світі ломбард.

1651 – між Богданом Хмельницьким і поляками укладено Білоцерківський мирний договір.

1773 – на Уралі і в Поволжі почалося повстання під керівництвом донського козака Омеляна Пугачова.

1870 – війська Пруссії захопили Страсбург.

1968 – пісня гурту The Beatles Hey Jude на дев’ять тижнів очолила американський хіт-парад.

1973 – скасоване рішення ЦК КПУ про створення на острові Хортиця у Запоріжжі державного заповідника.

1979 – припинено існування СЕНТО – Організації Центрального договору.

1994 – у Франції відбулася прем’єра фільму «Леон-кілер».

1999 – бразильський футболіст Рональдо призначений послом миру в Косово, очоливши кампанію боротьби ООН зі злиднями у цій місцевості.

2000 – афганський рух «Талібан» зажадав від Москви компенсації за десятилітню окупацію Афганістану.

2001 – ганський дипломат, сьомий генсек ООН Кофі Аннан став Нобелівським лавреатом.

2002 – мати відомого голлівудського актора Сільвестра Сталлоне приїхала до Одеси.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus