USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

29 серпня: події, факти, дні народження

29 Серпня 2018 00:00
29 серпня день народження відзначає вчителька початкових класів Луцької гімназії №4 імені Модеста Левицького Леся Антонівна Возняк.

Турботливу дружину, маму, бабусю та чудову вчительку вітають рідні, близькі та вдячні учні. Іменинниці зичать натхнення, міцного здоров’я, безлічі прекрасних, сонячних днів, сповнених подіями буднів і яскравих, світлих вихідних. А також любові і злагоди в родині, поваги дітей і батьків, а найголовніше - терпіння!

Святкує день народження цього дня і директорка туристичного агентства «Генезис» Наталія Палій. Колеги та друзі зичать іменинниці здоров’я, благополуччя і безсумнівної удачі, високих досягнень у діяльності і своїх захопленнях, доброти оточуючих людей та відмінного настрою.

Наталія Палій
Наталія Палій


Свято сьогодні і у Тетяни Левчук. Іменинниці зичать душевного світла і тепла, великого щастя та успіхів, чудового настрою та цілеспрямованості, стійкого життєвого становища і добра.

Тетяна Левчук
Тетяна Левчук


Іменини сьогодні святкують ті, кого назвали Яків, Олександр, Герасим, Степан, Никодим, Лаврентій та Анна.

Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Наша хроніка:

2017 року редакція писала про те, що на Волині визначили найпузатішого чоловіка.

Два роки тому на Волині встановили ветеринарно-поліцейські пости для боротьби із африканьскою чумою свиней. Ветеринари обійшли двори і особисті господарства, виявляючи хворих тварин, яких умертвили та дезинфікували.

У 2015 тому виповнилося 100 років волинські авіації. Про головні дати й імена читайте ТУТ.

У 2014 році у Нововолинську стартувала благодійна акція "Купи каску - врятуй життя!". Волонтери збирали кошти для викупу 40 кевларових касок з Європи.

Змагання з важкої атлетики серед хлопців та дівчат відбулися у Луцьку у 2013 році. До слова, у змаганнях взяли участь 5 дівчат та 25 хлопців різних вагових категорій, незалежно від особистих досягнень та нагород.

Народилися:

Цього дня народилися англійський філософ-просвітитель Джон Локк, бельгійський письменник, лауреат Нобелівської премії Моріс Метерлінк, український художник, графік, ілюстратор, скульптор Володимир Баляс, радянський актор театру і кіно Андрій Файт ( «Чарівна лампа Аладдіна» також - «Броненосець «Потьомкін», «Королівство кривих дзеркал», «Втеча містера Мак-Кінлі»), український мовознавець, педагог Іван Білодід, американський джазовий музикант Чарлі Паркер, радянська акторка Людмила Глазова («Небесний тихохід», «Воротар», «Чекай мене»), шведська акторка театру, кіно й телебачення, володарка трьох «Оскарів» Інгрід Бергман, американський співак, танцюрист й автор пісень Майкл Джексон, українська баскетболістка, тренер Марина Ткаченко.

Сталося:

1698 — Петро І заборонив носити бороди й наказав вдягати європейський одяг.

Окрім цього монарх змінив система літочислення: з так званої візантійської ери Петро велів перейти на прийняту в Європі систему «від Різдва Христова». За його правління відкрито школу математичних і навігаційних наук та Академію наук.

Також він заборонив носіння «російського і черкеського плаття». Замість нього Петро повеліває надівати «верхньосаксонські», а спіднє, черевики, камзоли тощо, — німецькі

1885 — німецький інженер Готліб Даймлер одержав патент на мотоцикл.

І перший мотоцикл, і перший автомобіль з'явилися дуже схожим шляхом. «Найпершим» і в тому, і в іншому випадку вважається екіпаж з двигуном внутрішнього згоряння, що передували конструкції з паровими двигунами до переломного 1885 цим терміном намагаються не називати, хоча після цієї дати до подібних машинам без тіні сумніву докладають термін «мотоцикл» або «автомобіль».

Мотоцикл не претендує на лаври патріарха і скромно зводить початок своєї передісторії всього лише до XVII століття нашої ери. На вітражі у провінційній англійської церкви святого Жіля зображений херувим, що сидиш на двоколісної машині з одним колесом спереду і одним ззаду. Невідомо, є цей екіпаж плодом фантазії майстра або він мав перед очима будь-який зразок - можливо, іграшку. Відомо одне: церква (і вітраж) відносяться до 1642 року - за 150 років до появи на паризьких вулицях першого «целоріфера»!

Саме так назвав свою машину граф Меду де Сиврак, вперше представив свій винахід враженим парижанам в саду Пале-Рояль в червні 1791 року. Пристрій новинки було просто до межі: горизонтальний дерев'яний брус довжиною близько метра, від якого спереду і ззаду відходили вниз по дві вертикальні стійки, до нижньої частини стійок кріпилися осі коліс.

Жодних спробу зробити колесо поворотним не було, зате попереду апарат прикрашала кінська голова, ззаду - хвіст, сідло також було запозичено від коня. Приводити в рух цепоріфер доводилося, відштовхуючись кінчиками ніг від землі, змінювати напрямок руху або нахилом машини, або, зупинившись, перестановкою переднього колеса. Але навіть у такому недосконалому вигляді машина завоювала чимало шанувальників у Франції. Її успіху не завадила навіть Велика французька революція - так само як і її поширенню: сідоків на двоколісних «велоціферах» (таку назву отримала новинка до початку XIX століття) побачили вулиці Німеччині, Великобританії, навіть Росії.

1938 — в Радянському Союзі страчено Бела Куна.

В листопаді 1918 32-річний Кун нелегально прибув до Угорщини, де його було заарештовано, а після революції — звільнено. В Угорській Радянській республіці, що постала у березні 1919 року, виконував функції народного комісара закордонних та військових справ, проте як лідер угорських комуністів був де-факто першою особою держави.

Всупереч порадам Леніна його уряд не роздав поміщицькі землі селянам, натомість націоналізувавши їх. Через це уряд протримався лише 133 дні, поки його не скинула румунська інтервенція та військаМіклоша Горті.

Через Австрію Кун перебрався до Росії, де під час Громадянської війни служив комісаром. На його відповідальності масовий розстріл в Криму офіцерів Білої армії яким обіцяли амністію. 1921 року Куна було направлено в Німеччину, де його завданням було організувати комуністичне повстання.

З 1921 року був член виконавчого комітету Комуністичного інтернаціоналу та лідер Угорської комуністичної партії. Прихильник політики Сталіна. Від 1928 року мешкав у СРСР, де наприкінці 1930-их заарештований за звинуваченням у троцькізмі і згодом розстріляний.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus