USD 39.35 39.65
  • USD 39.35 39.65
  • EUR 39.57 39.70
  • PLN 9.80 10.00

29 травня: події, факти, дні народження

29 Травня 2013 00:01
День народження 29 травня відзначають головний лікар Волинського обласного спеціалізованого будинку дитини Володимир Алейніков та голова правління ПАТ «Волиньгаз» Мирослав Коротя (на фото).

«ВН» вітають їх з цим святом і бажають здоров’я, наснаги і достатку.

Хроніка «ВН»:

Минулого року у цей день «ВН» повідомляли, що у Луцьку хочуть запровадити «собачий податок».

Цього дня у 2011 році депутат Луцької міськради Антон Сосновський переконував, що не виключений із фракції «Батьківщина».

А 29 травня 2010 року стало відомо, що завдяки перемозі над «Динамо-2» луцька «Волинь» гарантувала собі вихід до Прем’єр-ліги.

29 травня 2009-го «ВН» інформували, що у Галереї мистецтв відкрилася виставка робіт художниці Тетяни Мялковської та вихованців студії «П’ятірня» під назвою «Світ кольоровими очима».

А цього дня у 2008 році кращим учнем Волині визнали учня гімназії № 21 з Луцька Олександра Ягенського.

Народилися:

Цього дня народилися англійський письменник і публіцист Гілберт Кіт Честертон, німецький філософ і культуролог Освальд Шпенглер, американський актор-комік Боб (Леслі) Хоуп, радянська акторка театру й кіно Яніна Жеймо (відома за роллю Попелюшки у фільмі «Попелюшка»), 35-й президент США Джон Кеннеді, радянський і російський актор театру й кіно Ігор Дмитрієв (фільми «Собака на сіні», «Пригоди принца Флоризеля», «Пригоди Шерлока Холмса»), український управлінець, політик, колишній міністр з питань житлово-комунального господарства України Юрій Хіврич, американська співачка, найстарша сестра Майкла Джексона Ребі Джексон, радянський і російський актор театру й кіно Олександр Абдулов («Звичайне диво», «Той самий Мюнхгаузен», «Чародії», «Формула кохання»), український політик і юрист, народний депутат I-IV та VI скликань Сергій Головатий, американська співачка, сестра Майкла Джексона Ла Тойя Джексон, англо-американський актор Едріан Пол («Горець»), російський футболіст Єгор Титов, російський футболіст Андрій Аршавін, українська легкоатлетка, багатоборка, олімпійська чемпіонка Наталя Добринська.

Сталося:

1453турецька армія під проводом султана Мехмеда II захопила Константинополь

5 квітня Мехмед II зупинив свої війська чисельністю в 100 тисяч воїнів у Топкапи і влаштував привал, а на наступний ранок, звелівши відкрити вогонь з великої гармати, приступив до атаки. Битва, що увійшлв у світову історію, як 53-денне оточення і взяття Константинополя, було завершено переможно, незважаючи на старання 9 тисяч захисників міста. Костянтин XI 28 травня, здійснивши в Софійському соборі останній молебень, вважав за краще померти в битві.

29 травня Константинополь був захоплений, втрати Мехмеда II були значні і перемога дісталася тільки завдяки чисельним перевазі турецької армії. Султан разом з величезним військом увійшов в Константинополь і насамперед видав декрет про «надання свободи всім, хто залишився в живих».

1928Фріц фон Опель на експериментальному автомобілі власної конструкції подолав рубіж швидкості в 200 км/год.

2003Форвард збірної України та італійського «Мілана» Андрій Шевченко, за чотири роки, які провів в Італії, нарешті виграв свій перший трофей.

У фіналі Ліги Чемпіонів «Мілан» у серії післяматчевих пенальті переграв туринський «Ювентус» з рахунком 3:2. Останній гол, який приніс перемогу «россонері», забив саме українець.

Андрій Шевченко разом із грузином Кахою Каладзе, стали першими в історії колишнього СРСР гравцями, які вибороли найпочесніший європейський трофей.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus