USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.90

3 червня: свята, події, факти. День велосипеда та спалення Москви вщент

3 Червня 2023 00:00
Сьогодні світ відзначає Всесвітній день велосипеда, День народження парашута, Всесвітній день пончика та Всесвітній день клишоногості.

В США святкують День яйця, День гір Чімборасо, День шоколадно-мигдалевого печива, День кравців, День повторень, в Уганді – День мучеників, у Таїланді – День народження королеви Сутхиди, в Австралії – День Мабо, у Тайвані – День руху за заборону опіуму в Чорногорії – День незалежності, у Намібії – День збройних сил.

3 червня – день Олени. Сьогодні дівчата не заплітали кіс, щоб волосся росло довгим і красивим. Саме на 3 червня розпочинали колись сіяти льон, а якщо в цей день щось заважало господареві, то він хоч жменю насіння мав кинути у землю: «Посієш льон на Олену – будуть довгі льони». Перед сівбою клали в мішок з насінням печені яйця, і чоловіки мали підкидати його. Від того, наскільки високо злетить мішок, настільки й льон витягнеться. У народі говорили: «Якщо на Олену-льоносійку негода – до негоди восени», «Якщо на 3 червня дощ з градом, то 3 грудня сніг з крупою», «Жаби розкумкалися – на негоду».

Поступово в цей час відцвітали сади, але ще спостерігалося цвітіння горобини, шипшини, малини, маргариток, інших квітів. З’являлися й перші гриби: білі, підберезники, червоноголовці.

3 червня День ангела відзначають: Федір, Кирило, Костянтин, Михайло, Олена, Ярослав.

Цього дня народилися український письменник-полеміст Іван Вишенський, визначний український бандурист і кобзар Федір (Хведір) Гриценко (Холодний), український громадсько-політичний діяч, президент Західно-Української Народної Республіки Євген Петрушевич, український футболіст Сергій Ребров, український футболіст Артем Кравець.

Події

1527 – о 7 годині вечора розпочалась Велика пожежа Львова, що знищила всю готичну забудову міста.

1571 – війська кримського хана Девлет I Герая захопили Москву і спалили її вщент.

1638 – почалася Жовнинська битва – вирішальна битва повстанців на чолі з Дмитром Гунею проти шляхетського війська Речі Посполитої під час повстання Острянина.

1768 – взяття м. Умані гайдамацькими загонами Максима Залізняка та Івана Ґонти.

1789 – шотландський мандрівник Олександр Маккензі відкрив річку в Канаді, названу його ім’ям – Маккензі.

1837 – під Лондоном був відкритий перший у світі Іподром для заїздів із перешкодами.

1970 – синтезовано перший штучний ген.

2004 – в брюссельському передмісті Уккел відкрився найглибший у світі плавальний басейн, названий на честь знаменитого жюль-вернівського персонажа «Немо». Його глибина становить 33 метри.

2006 – Чорногорія проголосила незалежність.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus