USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

30 березня: події, факти, дні народження

30 Березня 2014 00:01
День народження 30 березня відзначають директор комплексної дитячо-юнацької спортивної школи №1 Луцької міської ради Руслана Оксентюк, український футболіст, уродженець Луцька Анатолій Тимощук (на фото) та голова Волинського осередку Всеукраїнської МГО інвалідів із вадами зору «Генерація успішної дії» Віталій Ткачук.

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає їх зі святом та бажає їм здоров’я, наснаги й удачі.

Іменини за православним календарем святкують Гаврило, Макарій, Павло, Олексій, Олександр, Віктор та Марина.

Наша хроніка:

Торік ми інформували про талант-шоу від студентів СНУ.

У 2011 році у незавершеному стані на початок року на Волині нараховувалось 744 будівлі та інженерні споруди, будівництво яких переважно розпочалось ще в минулі роки.

А в 2010 році ДП «Автоскладальний завод №1» АТ «АК «Богдан Моторс» успішно завершило приймальні випробування ще однієї нової моделі міського 15-ти метрового автобусу «Богдан» А 80110.

30 березня 2009 року співак Олександр Розенбаум у листі до своїх шанувальників стверджував, що оголошені у Західній Україні концерти зірвані з вини організаторів концерту.

Народилися:

30 березня також народилися іспанський живописець Франсіско Хосе де Гойя, російський художник-портретист Василь Тропінін, французький поет Поль Верлен, голландський художник-постімпресіоніст Вінсент Ван Гог, український військовий і політичний діяч, генерал-хорунжий Армії УНР Микола Капустянський, український підприємець, цукрозаводчик, землевласник та меценат Михайло Терещенко, американський інженер, творець військових джипів Артур Херрінгтон, український оператор і кінорежисер Олексій Мішурін («Королева бензоколонки»), український політичний діяч Іван Дубинець, український політичний діяч Олексій Дмитренко, англійський рок-музикант, гітарист, співак і композитор Ерік Клептон, український футболіст і тренер Олексій Михайличенко, український політик і бізнесмен, великий землевласник, народний депутат України кількох скликань Богдан Губський, канадська співачка Селін Діон, російський актор театру і кіно Олександр Збруєв, французький футболіст Філіп Мексес, іспанський футболіст Серхіо Рамос.

Сталося:

1867у Вашингтоні підписано російсько-американський договір: США придбали в Росії Аляску з Алеутськими островами за 7 мільйонів 200 тисяч доларів.

Після продажу Аляски з’явилося багато міфів та легенд. Зокрема, нібито остаточний розрахунок за придбання Аляски так і не був зроблений, бо корабель, на якому везли гроші в Росію, затонув (це неправда). Стверджується, що у зв'язку з порушеннями договору, угода може бути оскаржена і до цього дня. Це міф, оскільки і за законами Російської імперії, і за законами США вже минули всі можливі терміни позовної давності. У російській публіцистиці поширюється ще один міф, який свідчить, що Аляска насправді була не продана, а здана в оренду на 99 років, але СРСР з якихось причин не зажадав її назад. Є думка, що на Алясці було відкрито золоте родовище в Клондайку, золото якого багато разів відшкодувала американцям витрати на Аляску. Але власне Клондайк знаходиться таки в Канаді.

1922у Києві створено театр-студію «Березіль», нині Харківський український драмтеатр.

Один із перших українських радянських театрів. Назва театру походить від назви першого весняного місяця – березня. Першу виставу «Березілю» було представлено 7 листопада 1922-ого. Вона називалася «Жовтень» і була створена за текстом творчого постановчого колективу. Працював як державний театр з 1922 до 1926 у Києві, а з 1926 до 1933 – у Харкові (тодішній столиці радянської України). Період життя та становлення театру у Києві вважають його «політичним» періодом, а харківський період – філософським.

1976офіційний початок музичного панк-руху: перший концерт групи «The Sex Pistols» в одному з лондонських клубів.

Панк-рок як і субкультура «панк» сформувалася майже одночасно в середині 1970-х роках в США і Великобританії. Безпосереднім попередником панк-року в музичному відношенні вважається так званий прото-панк, до якого відносяться перші альбоми Velvet Underground, Патті Сміт і Stooges, керовані Іґґі Попом. З погляду чистого музичного формату звучання панк-року деякими фахівцями відстежується аж до пісні Kinks «You Really Got Me» 1964 року. Панк виділяється в окремий напрям в середині 1970-х. Першою помітною американською панк-группою були нью-йоркські Ramones, New York Dolls, в Великобританії – Sex Pistols. Прикладу цих груп послідувала велика кількість молодих колективів. Тоді як в США панк був сенсацією андеграунду, повномасштабним суспільним феноменом панк став у Великобританії, де він розцінювався як реальна загроза благополуччю істеблішменту. Деякі молоді групи вельми близько копіювали Sex Pistols, проте багато хто знайшов своє, оригінальне звучання (Buzzcocks, Clash, художні експерименти груп Wire і Joy Division).

1987на екрани СРСР вийшов фільм Георгія Данелії «Кін-дза-дза!»

Фільм вплинув на сучасну російськомовну культуру - вигадані слова з фільму увійшли в розмовну мову, а деякі фрази персонажів стали сталими виразами. Картина знімалася під робочою назвою «Кін-дза-дза», проте передбачалося, що в прокат вона вийде під назвою «Міраж», «Спіраль», «Космічний пил» або «Зоряний пил» . Взагалі, сама назва «Кін-дза-дза» була придумана, за словами режисера, наступним чином: «У нас спочатку в пепелаці висів гамак. У ньому розгойдувався Леонов. До нього підсів Любшин, поцікавився: «Що в тебе в портфелі?» Леонов за ним, як відлуння, повторював: «Феле-Феле-Феле ...» - далі відповідає: «Зелень». – «Яка?» - «Кінза «. І давай співати: «Кін-дза-дза-дза...» Всю дорогу співав. «Не можеш заткнутися?» Пісня забулася. Назва залишилося...»
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus