USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

30 грудня: свята, події, факти. Створення СРСР та перша друкована книга в Києві

30 Грудня 2023 00:00
Сьогодні на Мадагаскарі відзначають День Республіки. А на Філіппінах — День Рісаля. Він присвячений пам’яті Хосе Рісаля, національного героя країни, якого стратили 30 грудня 1896 року в Манілі.

Рісаль був вченим, поетом, письменником, знав два десятки мов. Він став ідеологом відродження народів Піденно-Східної Азії та філіппінського націоналізму. Рісаль не закликав до боротьби за незалежність, вважаючи що на той момент філіппінці до цього не готові. Проте колоніальна влада стратила Рісаля нібито за участь у підготовці повстання проти іспанського панування. Йому було 35 років.

Також сьогодні відзначають Міжнародний день індійського кіно, у США - Національний день бекону і День харчової соди.

Православна церква 30 грудня вшановує пам’ять мучениці Анісії Солунської. Вона народилася у кінці ІІІ століття у грецькому місті Солунь (нині — Салоніки). Юною втратила батьків, які виховали її добропорядною християнкою. Анісія розпродала весь статок, що отримала і відмовилась від земних задоволень.

Вона присвятила своє життя молитвам і допомозі хворим та нужденним. Вона доглядала за хворими, допомагала жебракам та сиротам. Під час переслідувань християн Анісія допомагала жертвам гонінь, відвідувала їх у в’язницях.

Загинула Анісія дорогою до храму від рук воїна-язичника. Він хотів примусити її відвідати язичницьке свято, дівчина відмовилась і отримала смертельний удар мечем.

Іменини сьогодні святкують Богдан, Василь, В'ячеслав, Григорій, Єремія, Іван, Михайло, Микола, Олександр, Петро, Платон, Трохим, Яків, Ян, Емілія.

Народилися:

30 грудня народилися американський підприємець, засновник компанії «Кока-Кола» Аза Кендлер; англійський письменник, поет і новеліст Редьярд Кіплінг; англійський композитор Вільям Крофт; українська піаністка Ольга-Олександра Бажанська-Озаркевич; дисидент, учасник українського руху опору Данило Шумук; український художник, графік, поет, мистецтвознавець, журналіст, громадський діяч Святослав Гординський; український історик Юрій Мицик; українська журналістка, громадський діяч Людмила Мех; українська журналістка Громовиця Бердник; українська дитяча письменниця Ніна Воскресенська; американська боксерка, дочка легенди боксу Мохаммеда Алі Лейла Алі; американський рок-музикант Бо Діддлі; американський гольфіст Тайгер Вудс; американська рок-співачка, «хрещена мама панк-року» Патті (Патриція) Сміт; українська плавчиня Ганна Єлісаветська; українська акторка театру та кіно Ірма Вітовська.

Події:

1616 – вийшов з друку «Часослов» – перша друкована книга в Києві.

1699 – указ Петра I про перенесення святкування Нового року в Росії з 1 вересня на 1 січня (20 грудня за ст. ст.).

1853 – США купили в Мексики південну частину майбутніх штатів Аризона та Нью-Мексико.

1903 – у Чикаго сталася найбільша пожежа в театрі «Ірокез», у результаті чого загинуло понад 600 осіб і 250 отримали поранення.

1905 – француз Віктор Емері на автомобілі «Darracq» з бензиновим двигуном встановив новий світовий рекорд – поблизу Арле-Салон він розвинув швидкість 109.589 миль/год (177.5 км/год).

1922 – утворений Союз Радянських Соціалістичних Республік.

1927 – у Токіо між районами Уено і Асакуса почав діяти перший в Азії метрополітен.

1947 – під тиском комуністів останній король Румунії Міхай I зрікся престолу.

1964 – утворено ЮНКТАД (Конференція ООН з торгівлі та розвитку).

1965 – Фердинанд Маркос став президентом Філіппін.

1978 – в Києві стала до ладу перша в Радянському Союзі лінія швидкісного трамваю побудована за ініціативою Володимира Веклича та Василя Дяконова.

1981 – президент США Рональд Рейган звинуватив СРСР у причетності до політичної кризи в Польщі і оголосив про введення економічних санкцій проти Радянського Союзу – припинення переговорів про продаж зерна і ембарго на постачання обладнання для Транссибірського газопроводу.

1992 – у Сімферополі почала виходити україномовна громадсько-політична та літературна газета «Кримська світлиця».

1993 – Ізраїль i Ватикан встановили дипломатичні відносини.

1999 – Верховний Суд України визнав статті кримінального кодексу, що передбачали смертну кару, неконституційними.

2006 – у Багдаді страчено через повішення президента Іраку (1979–2003) Саддама Хусейна.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus