USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

30 липня: події, факти, дні народження

30 Липня 2018 00:00
День народження 30 липня святкують журналіст Руслан Пилипчук, український кінорежисер, актор, продюсер Олесь Санін, музикант Вадим Захарченко та журналіст Руслан Тимощук та співробітник кафедри оперативно-розшукової діяльності Національного університет ДФС України, уродженець Луцька Лисеюк Андрій.

Інформаційне агенство Волинські Новини вітає іменинників та бажає здоров’я, благополуччя, мирного неба, сімейного затишку, хороших людей на життєвому шляху, натхнення, світлих ідей і впевнених кроків. Вдалих починань та успіхів у житті!

Руслан Пилипчук
Руслан Пилипчук
Олесь Санін
Олесь Санін
Руслан Тимощук
Руслан Тимощук

Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників.

Іменини за православним календарем сьогодні святкують Лазар, Леонід, Вероніка, Маргарита та Марина.

Наша хроніка:

Торік ми розповідали про хлопчика з Волині, якого називають «українським соловейком», «золотим голосом поліського краю». Він виборов на різноманітних музичних конкурсах чимало призових місць і став героєм передач на багатьох вітчизняних телеканалах.

у 2016 році повідомляли, що незаконний обмін валют не припиняється у Луцьку навіть вночі.

У 2015 цього дня волинські телевізійники презентували документальний фільм про Володимира Великого.

30 липня 2014-го ІА Волинські Новини повідомляло, що у Луцькому зоопарку розпочали створювати колекцію рідкісних тварин. Акцент вирішили робити саме на рідкісних птахах.

У тому ж 2014-му йшлося про те, що російські опозиціонери Борис Нємцов і Леонід Мартинюк зняли відео про путінську пропаганду. Вони навели 5 доказів того, що російський президент Володимир Путін і вся російська влада підігріває військовий конфлікт на Донбасі.

2013-го у цей день луцьку школярку відзначили почесною грамотою у Колумбії. Катерина Матвіїв отримала почесну грамоту 54-ої Міжнародної олімпіади з математики, що відбувалась в Санта-Марті.

Окрім того, редакція розповідала, що злива у Луцьку утворила нові водні атракціони. Як розважалися лучани можна побачити на відео. Дивіться також, як 30 липня затопило обласний центр.

А у 2012 році археологи розкопали давні дорогоцінності. Волинські археологи зібрали на околиці села Пулемець Шацького району значну колекцію цінних речей, які датуються давньоруським періодом і XV століттям.

30 липня у 2011 році редакція інформувала, що «5 канал» може потрапити до «Книги рекордів Гіннесса». Тоді канал подав заявку на встановлення рекорду – найдовшого в світі телевізійного марафону у форматі ток-шоу.

Народилися:

Цього дня народилися англійська письменниця й поетеса, сестра Шарлотти Бронте Емілі Бронте, американський автопромисловець Генрі Форд, радянський юрист, генеральний прокурор СРСР у 1953-1981 роках Роман Руденко, американський кіноактор Арнольд Шварценеггер («Конан-варвар», «Близнюки», «Командо», «Термінатор», «Згадати все»), французький актор Жан Рено («Леон-кіллер», «Прибульці», «Блакитна безодня», «Ронін»), американський блюзмен Бадді Гай, український історик, доктор історичних наук Юрій Шаповал, український есеїст, письменник, поет Анатолій Дністровий (Астаф'єв), німецький футболіст та тренер Юрген Клінсманн, американська актриса Ліза Кудроу.

Сталося:

1920 — Створено Українську військову організацію під проводом Є. Коновальця. В УВО були організаційно-кадрова, розвідна, бойова і пропагандивно-політична референтури. Основною територією дії УВО була Галичина, яку поділили на 13 військових округ. Керівники організації утримували зв'язок з кожною командою окремо; до осени 1922 вони відбули три таємні конференції у Львові, де був центр УВО. Діяльність УВО в УРСР розробляв Юрій Отмарштайн, практичну роботу вів Юрій Тютюнник. Амністія 1923 року, НЕП та українізація не сприяли військовій боротьбі. Поза українськими землями УВО утримувала експозитури під різними назвами. Найважливіші в Чехо-Словаччині (Крайова Команда), в Берліні (Закордонна Делегація УВО), у Данциґу, в Литві (Гурток українців при Литовсько-Українському Товаристві). Поставали гуртки УВО й за океаном, які стали статутовими товариствами під різними назвами і політично й фінансово підтримували УВО. Експозитури ставили собі завданням леґалізувати членів УВО за кордоном, підтримувати зв'язки з чужинецькими колами, транспортувати зброю та літературу, організувати вишкільні курси.

1956 — на американських доларах з'явилося гасло «In God We Trust». «Долар» походить від слова «Йоахімсталер», назви монети XVI століття, яку чеканили біля срібної копальні в м. Яхимів, на території сучасної Чехії. «Йоахімсталь» значить «діл (долина) Йоахіма». З часом «Йоахімсталер» скоротили до «талера», а датчани перетворили це слово в «далер». Англійці перетворили його в благозвучніше для них слово «долар». Словом «талер» або «долар» називали різні монети в різні часи. У колоніальній Америці так називали іспанську срібну монету у 8 реалів. Коли уряд США запровадив власну валюту у 1785 р., то основою став долар (перші долари США почали карбувати у 1794 р., до цього в обігу були іспанські монети). Слово «бакс» або «бакси» походить від англійського слова «бакскін» — шкіра самця оленя. Ці шкури були одним з головних предметів торгівлі з індіанцями. Індіанець приїжджав до поселень білих, щоб обміняти шкури на необхідні йому речі (рушниці, патрони, сіль, інструменти, «вогняну воду» тощо), і білий торговець казав: «Це тобі коштуватиме три бакси», тобто три шкіри оленя. Пізніше слово стали використовувати як сленгову назву долара. Інша версія пов'язує слово «бакс» з англійським «sawbuck» — козла для пиляння дров, на яку була схожа велика римська цифра X, зображена на зворотній стороні першої 10-доларової купюри випуску 1861 р.

1984 — на телеканалі NBC почався показ серіалу «Санта-Барбара». Хоча серіал досягнув неймовірної популярності в усьому світі, він не знайшов такої ж слави в США. У прем'єрний сезон (1984-1985) шоу зайняло 11 місце з середнім показником 3.4, піднявшись на одну сходинку в другому сезоні з 4.2. До 1987 року шоу отримало найвищий рейтинг за історію свого існування 4.9, все ще займаючи 10-у позицію. Причому сезон 1987-1988 року став успішним за показниками денного шоу для каналу NBC, який не міг похвалитися такими рейтингами з 1970-х. Зростання показників не було тривалим, але шоу все ще йшло попереду іншої мильної опери «Люблячі» (англ. Loving) аж до його скасування. Рейтинги значно впали після того, як Лейн Девіс залишив серіал влітку 1989 року, а на заміну актора прийшов Террі Лестер.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus