USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

30 тонн березового соку - з одного лісництва Волині

23 Березня 2015 10:15
Замшанське лісництво Ковельського держлісгоспу - найбільше серед 10 лісництв державного підприємства, яке доглядає за територією у понад п’ять тисяч гектарів лісового масиву. Цьогоріч тут планують зібрати 30 тонн цілющого нектару. Про це інформує Про Ковель.

Нинішня весна видалася напрочуд ранньою, тому і сокорух у беріз теж розпочався дещо раніше, аніж зазвичай. А це означає, що й заготівельники соку вже приступили до роботи.

До урочища «Маківка», де біля беріз трудиться одна із двох бригад, ми добиралися на возі, в який була запряжена чорногрива слухняна кобила Майка. Працівники лісництва завчасно вимостили через ліс до березового гаю дорогу, щоб у сезон збору цілющого напою не було проблем з його транспортуванням. Тому до місця призначення ми доїхали спокійно.

Ось на цій ділянці лісу трудиться бригада Василя Дудки. Чоловіки підсочили до 90 берізок, які щодня віддають заготівельникам до 500 літрів своєї цілющої водиці.

Капає солодкий, природний напій в спеціальні поліетиленові пакети, звідки його переливають у відра, а потів – у бідони. Лісничий Замшанського лісництва Ковельського держлісгоспу, Заслужений лісівник України Михайло Михалевич відразу ж запропонував гостям пригоститися вітамінним напоєм і подав повну трилітрову банку освіжаючої, прозорої рідини.

І дійсно, сік зібраний на території Замшанського лісництва має якийсь особливий смак. Можливо, тому, що тут лісова рослинність зростає на чорноземі і ґрунтові води їй «не надокучають». А ще - на цих хвойно-листяних просторах вільно себе почувають різні лісові мешканці. Ось в об’єктив нашої камери потрапив маленький гризун - соня лісова або як її ще називають соня-вовчок, бо належить пухнастий звірок до родини вовчкових. Як нам потому розповів Василь Дудка, цю маленьку красуню він тут бачить чи не щодня, тому час від часу спостерігає за її життям-буттям.

Цьогорічного весняного сезону колектив Замшанського лісництва планує заготовити понад 30 тонн цілющого еліксиру.

Зі слів Михайла Андрійовича, ось ця ділянка берізок нині востаннє ділиться з людьми своїм природним напоєм. П’ять років тут заготовляли сік, а тепер дерева будуть зрізані, бо вже досягли свого стиглого віку. На цей вид робіт уже підготовлені й відповідні документи.

Лісівники Замшанського лісництва постійно допомагають бійцям АТО і їхнім сім’ям лісоматеріалами. Так, безкоштовно виділяли 200 кубів дров на зимові потреби родинам українських солдат і на схід відправляли деревину для будівництва бліндажів, а також продукцію консервного переробного цеху, в тому числі і волинський березовий сік.

Цього сезону на переробному підприємстві заготовлено 170 тонн соку з додаванням різноманітних натуральних добавок, що на 50 тонн більше, ніж торік. Велика партія цього смачного, освіжаючого волинського напою поїде до Польщі, а решта надійде в дитсадочки нашого краю.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Луцьк Показати IP 23 Березня 2015 11:36
Я впевнений, що голоду не буде.
Andrij до Луцьк Показати IP 23 Березня 2015 16:59
a de mozna svununy nazburatu, 4u she nedospila?????

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus