USD 39.35 39.65
  • USD 39.35 39.65
  • EUR 39.57 39.70
  • PLN 9.80 10.00

Збір березового соку на Волині: як це роблять і кого штрафують

18 Березня 2016 17:17
Заготівля березового соку на Волині у розпалі, як це правильно робити, які дерева можна використовував та які штрафи загрожують волинянам, які самостійно збирають сік в лісі – у репортажі Інформаційного агентства Волинські Новини з Ківерцівського лісгоспу.

Збір соку – виключно прерогатива лісівників і роблять це на спеціально визначених ділянках, аби не зашкодити молодим березам. Якщо ж волиняни нехтують правилами та йдуть у ліс самі, то, кажуть охоронці лісу, на них чекає штраф 500-900 гривень за дерево і більше. Тому збирати сік самостійно можна лише на своїй приватній ділянці, де виростили дерево. Більше того, технологія заготівлі соку передбачає постійний лабораторний аналіз сирцю, аби в рідині не було зайвих домішок.

ПОГОДНІ УМОВИ ВИСТАВЛЯЮТЬ ЧАСОВІ РАМКИ ДЛЯ ЗБОРУ СОКУ

Процес заготівлі березового соку відбувається під час вегетаційного періоду дерева. А сік пускається доти, допоки не почне розпускатися березова брунька.

Як розповідає головний лісничий Державного підприємства «Ківерцівське лісове господарство» Анатолій Іщик, що до заготівлі березового соку готуються завчасно й розпочинають цей процес із підбору відповідної ділянки.

«Дуже відповідально підібрати необхідну ділянку лісових насаджень. Саме з цього ми й розпочинаємо заготівлю соку. Так, вибираємо ті дерева, яким залишилося до рубки головного користування 10 і менше років. Це пов’язано з тим, що такі дерева у найближчій перспективі будемо повністю зрубувати. Робимо це для того, аби не шкодити росту молодим насадженням, щоб не втрачалися їхні якісні показники в майбутньому.

Визначивши певні лісові масиви, ми чекаємо навесні схід снігу й підвищення температури. Цього року заготівлю березового соку розпочали з 4-го березня.

Ми бачимо, що кожне дерево дає різну кількість соку, адже це залежить від його діаметру та погодних умов. Втім, в середньому, з однієї берези можемо отримати біля 10 літрів сирцю за добу й 100 літрів за сезон», - інформує Іщик.
Та додає, що завершення сезону може бути не лише тоді, коли бруньки почнуть розпускатися, а й тоді, коли з’явиться морозець.

ТЕХНОЛОГІЯ ЗБОРУ СОКУ

Обравши лісове насадження, заготівельники беруться свердлити дірки.
Їх роблять не надто великим, аби рана на дереві зажила й не псувалися волокна берези. Більше того, кількість підсочок роблять в залежності від товщини самого ж дерева.

«Для заготівлі березового соку робимо отвір бензопилою, на яку чіпляємо спеціальну насадку - свердло. Саме такими чином робимо дірку, щоб якнайменше пошкоджувати волокна деревини. Діаметр дірки має бути приблизно 2-3 сантиметри.

Буває таке, коли робиш отвір в дереві, то, спочатку, тече коричневий сік, так як там утворилася ранка. Такий ми не беремо й чекаємо, доки він стече», - розповідає лісничий Сокиричівського лісництва ДП «Ківерцівське лісове господарство» Леонід Чубай.
Цікаво відзначити й те, що дерево, яке в діаметрі менше 24-х сантиметрів не використовують для збору соку.

«У залежності від діаметру дерева ми робимо одну чи більше підсочок. Для прикладу, якщо діаметр дерева 24 сантиметри – вже можна робити одну підсочку, якщо 32 сантиметри – ставимо дві підсочки й так далі», - пояснює головний лісничий Ківерцівського лісгоспу Анатолій Іщик.

Коли дірки готові, то в них вставляють шматок жерсті, формуючи їх у формі носика, по якому стікає сік до тари.

«Сік ми збираємо в спеціальні мішки, в які вміщається приблизно 20 літрів, інколи й у скляні трилітрові банки. Далі ми його проціджуємо й заливаємо в бочку, куди вміщається 3 тонни. Потім трактор везе її на консервний цех і там переробляємо. Цю ж бочку дезінфікуємо й знову приганяємо в ліс.

Важливим тут є оперативність, адже більше доби сік не може стояти – він псується, починає мутніти й кисне. Зазвичай веземо сирець зранку, який назбирали за ніч й на вечір, який збираємо за день.

Зауважу, що на консервному цеху беруть проби й дивляться чи немає там зайвих домішок. Зокрема, коли йдуть дощі, то тоді не сік тече, а просто вода й його не приймають для переробки. Такий ми просто виливаємо», - розповідає інженер лісових культур Ольга Омельчук.
САМОВІЛЬНА ЗАГОТІВЛЯ СОКУ ВОЛИНЯНАМИ – ШКОДИТЬ ЛІСУ

Збір березового соку, в термінології лісівників, вважається спеціальним користуванням лісами. А тому, пересічним волинянам до цих благ природи доступ заборонений, більш того, штрафи передбачені чималі.

«Зауважу, що заготівля березового соку відноситься до спеціального користування лісами. Те, що волиняни самовільно йдуть в ліс збирати сік – наносить чималу шкоду довкіллю. Це тому, що люди не дивляться на вік дерева, на площі, де це можна робити. Як наслідок, в середині берези розпочинаються процеси гниття, грибкові захворювання й дерево втрачає свої якості. Якщо ми бачмо такі підсочки, то, найперше, коли завершується йти сік - замазуємо рану сумішшю з глини. Навіть, якщо дерево й одужає, то все-одно воно втрачає якість і буде вже не першого сорту, а другого чи третього.

Згідно з чинним законодавством, відбувається пошкодження деревини до ступеня неприпинення росту й ми маємо право складати протоколи на громадян за підсочку берези. За це волинянин буде змушений сплатити штраф за кожне дерево окремо, у відповідності до його діаметру. Для прикладу, діаметр берези 20 сантиметрів, то заподіяна шкода лісовому господарству оцінюється у 500 гривень, діаметр 30 сантиметрів – штраф 900 гривень і так далі. Дорогим вийде сік», - наголошує головний лісничий Ківерцівського лісгоспу Анатолій Іщик.

Та додає, що цього року вже затримували порушників.

Втім, якщо вже дуже хочеться заготовляти сік самому, каже Анатолій Іщик, тоді потрібно виростити дерево на своїй земельній ділянці.

КОМУ ДІСТАЄТЬСЯ ВОЛИНСЬКИЙ БЕРЕЗОВИЙ СІК

Лісівники сказали чітко: половину на експорт, половину на внутрішній ринок України.

«На сьогодні в обласному управлінні лісового та мисливського господарства працює 6 консервних цехів. Вони на 75% завантажені саме переробкою березового соку. У плани 2016-го року поставили завдання заготовити 1410 тонн сирцю, з яких переробити хочемо 1100 тонн, а інше реалізувати населенню. На сьогодні вже 220 тонн переробили. Торік ми план перевиконали й зібрали 1200 тонн сирцю.

Половину товару реалізовуємо на Волині й в інші області України, зокрема сік даємо для дитячого харчування в ДНЗ та школи. Іншу частину продаємо з-за кордон по ціні врази вищій ніж на внутрішньому ринку. Зокрема експортуємо в Ізраїль, Польщу, Німеччину», - інформує головний спеціаліст відділу лісового господарства Марія Христецька.
Як запевнила пані Марія, що на експорт відправляють такуж продукцію, який і на внутрішній ринок, лише відмінні етикетки.
Підготував журналіст Вадим Панафідін
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
громадянин Показати IP 18 Березня 2016 19:57
Да, слуги але не українського народу, у власності якого є ліс і від імені якого вони там господарюють. Як стане тепліше будуть за штрафувати за ще лісове повітря, мов забагато вдихаєш-видихаєш, потім не збирай гриби, ягоди, не сідай на пеньок, бо ти його не зробив... Скоро місцеві громади таких горе-господарників будуть гнати з лісу як найбільших шкідників.
СМОТРЯЩИЙ до громадянин Показати IP 18 Березня 2016 20:19
Нє, це ще один спосіб заробити на хату, шефові на посаду, бо дуба вже замало
Прохожий Показати IP 18 Березня 2016 21:13
Такі злочини потрібно фіксувати на гарячому, при свердлінні дерев. Коли людина його вже приїхала забирати на другий день то вже нічого не докажете, що він причетний до їх пошкодження. Людина просто побачила та вирішила зняти "кимось" поставлені банки, мішки для припинення злочинної діяльності))
.Фанат Показати IP 19 Березня 2016 08:13
коментар було видалено
.Фанат Показати IP 19 Березня 2016 08:13
коментар було видалено
Фанат Показати IP 19 Березня 2016 08:17
коментар було видалено
цікавість Показати IP 19 Березня 2016 08:23
А як там зупинка, нива? Чубай уже відновив чи ні.
до ЧУКЧА Показати IP 19 Березня 2016 13:42
ЧУКЧА ку-ку.
ЮРА Показати IP 19 Березня 2016 16:55
А оцинковані відра також ЗАБОРОНЕНІ!!!! Мають бути нержавіючі! Емальовані, а не цинк!
Віктор Показати IP 9 Березня 2024 17:01
Країна одна, а правила різні, на Хмельниччині он стверджують що для власних потреб можна. http://milforest.com.ua/pres-sluzhba/novina/article/pravila-dobuvannja-berezovogo-soku.html

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus