USD 39.50 40.00
  • USD 39.50 40.00
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

18 вересня: свята, події, факти. День електронної книги та заснування ЦРУ

18 Вересня 2021 00:00
Цього дня світ відзначає День пам’яті загиблих мотоциклістів, Міжнародний день електронної книги, Всесвітню акцію «Очистимо світ», Всесвітній день моніторингу якості води, Міжнародний день вина «Гренаш» та Всесвітній день бамбука.

У США – День обізнаності про синдром дефіциту уваги, День обіймів відправника вітальної листівки, День поширення інформації про ВІЛ/СНІД і старіння, День пам’яті військовополонених і зниклих безвісти, День першого кохання, День поваги, День чизбургера, День козинаків з рису, у Вірменії – День астрономії, в Чилі – День незалежності, в Азербайджані – День національної музики, в Японії – День острівних мов.

Православна церква 18 вересня вшановує пам’ять пророка Захарії і святої Єлизавети. Єлизавета і Захарія були батьками Іоанна Хрестителя. Коли Ірод дізнався про пророцтво волхвів, що народиться Месія, то наказав убити всіх немовлят у Віфлеємі. Захарія як священик в місцевому храмі вирішив, що пост свій залишати не буде. Так що Єлизавета сама зникла з малюком. Під час служби воїни увірвалися в храм і вбили Захарія. А Єлизавета прожила ще 40 днів, залишивши сина в пустелі одного.

Іменини за православним календарем святкують Гліб, Максим, Захар, Раїса та Єлизавета.

Цього дня народилися англійський критик, лексикограф і поет Семюел Джонсон, український педагог і освітній діяч Іван Ничипоренко, український громадський і політичний діяч Іван Вовчук, партійний діяч, секретар ЦК Компартії (б)України у 1926-1933 роках Павло Постишев, шведська й американська кіноактриса Грета Гарбо (Густаффсон), радянський льотчик-винищувач, який здійснив перший нічний таран, Віктор Талаліхін, українська художниця і громадська діячка, діячка правозахисного руху 60-х років в Україні Алла Горська, український освітянин, 60-десятник Ярослав Гомза, український футболіст і тренер Володимир Шаран, український футбольний арбітр Віталій Годулян, українська піаністкаТетяна Вєркіна, українська письменниця, культуролог, дочка Ліни Костенко Оксана Пахльовська, американський велогонщик Ленс Армстронг, українська легкоатлетка Олена Говорова, український співак Едуард Приступа.

Події

1793 – президент США Джордж Вашингтон заклав перший камінь в основу Капітолія.

1851 – у США вийшов перший примірник газети «New York Daily Times», котра подає «всі новини, варті бути надрукованими». Слово «Daily» (щоденний) було вилучено з назви газети через 6 років. Сьогодні «Нью-Йорк Таймс» – одна з найповажніших і найвпливовіших газет у світі.

1918 – був заснований Одеський національний політехнічний університет.

1947 – було створено Центральне розвідувальне управління (ЦРУ) – агентство Федерального уряду Сполучених Штатів Америки. ЦРУ – це основний орган зовнішньої розвідки США.

1965 – острів Хортиця у Запоріжжі оголошений державним заповідником.

1981 – у Франції була заборонена смертна кара.

1991 – синьо-жовте полотнище було узаконене в якості офіційного прапору України постановою Президії Верховної Ради «Про прапор України».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus