USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.95

31 березня: події, факти, дні народження

31 Березня 2014 00:01
День народження 31 березня відзначає директор рекламно-інформаційного агентства «Твій вибір» Тарас Хотимчук (на фото).

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає його зі святом і бажає здоров’я, достатку й удачі.

Іменини за православним календарем святкують Кирило, Дмитро, Сергій, Данило, Трохим та Наталія.

Наша хроніка:

Торік у Луцьку свято Христового Воскресіння відзначали християни західного обряду.

У 2011 році ми повідомляли про те, що на проспекті Волі в Луцьку розгорілось справжнє протистояння – лучани протестували проти незаконного будівництва під їхніми вікнами торгового кіоску.

А в 2010 році депутати Луцької міськради підтримали рішення про зменшення чисельності посадових осіб ради.

31 березня 2009 року ми інформували про будинок на вулиці 8 Березня в Луцьку, в стінах якого з’явилися тріщини. Мешканці будівлі побоювалися за власне життя.

Народилися:

Цього дня народилися французький філософ, математик, фізик Рене Декарт, німецький композитор Йоганн Себастьян Бах, англійський учений, винахідник хронометра Джон Гаррісон, австрійський композитор Франц Йозеф Гайдн, ідеолог українського націоналізму та державної самостійності, громадський діяч і філософ Микола Міхновський, радянський дитячий письменник, критик, літературознавець, перекладач Корній Чуковський, український фізик, геофізик, метеоролог Йосип Косогонов, український радянський поет Леонід Вишеславський, грузинський письменник, вчений, дисидент, громадський і політичний діяч, президент Грузії у 1991-1992 роках Звіад Гамсахурдія, американський актор Крістофер Уокен («Мертва зона», «Кримінальне чтиво»), український письменник-новеліст і кінодраматург Василь Портяк, латвійська співачка Лайма Вайкуле, український політик і державний діяч Олександр Турчинов, російський хокеїст Павло Буре, шотландський кіноактор Еван Макгрегор (Обі-ван Кенобі в «Зоряних війнах», «На голці», «Острів»), український борець Василь Федоришин.

Сталося:

1896американець Джадсон Уїткомб запатентував застібку-блискавку.

За оцінками експертів щороку виготовляються сотні мільйонів блискавок. Приблизно 80% блискавок виготовляють у Азії, Африці та Південній Америці. У промислово розвинених країнах кількість виготовлених щоденно застібок також вимірюється тисячами. Більш ніж половину «блискавок» на планеті виготовляє фірма «YKK», заснована 1934 року в Японії.

1959лідер тибетського буддизму Далай Лама тікає з окупованого китайцями Тибету.

Далай-лама XIV втік до Індії, де аж до 2011 року був фактичним главою тибетського уряду у вигнанні. У 2011 він оголосив, що відмовляється від світської влади, яка переходить до голови уряду у вигнанні (калон-тріп). Уряд КНР, незважаючи на відсутність будь-якого духовного статусу, намагається взяти на себе процедуру виборів нової реінкарнації, спираючись на прецедент під час правління імператора Хунлідинастії Цин, який санкціонував процедуру виборів Далай-лам та інших вищих лам за допомогою записок з іменами, які витягують з золотої урни. Нещодавно таку практику застосували для призначення Панчен-лам, які нібито володіють повноваженнями для обрання нового Далай-лами. Можливість такої підтасовки з політичних мотивів після смерті Далай-лами викликає побоювання тибетців.

1993Під час зйомок епізоду фільму «Ворон» випадково загинув американський актор Брендон Брюс Лі, син Брюса Лі.

Зйомки фільму розпочалася 1 лютого 1993 в Уілмінгтоні і в цей же день Брендону виповнилося 28 років. Ближче до кінця зйомок фільму, в одній зі сцен, де в головного героя стріляють з пістолета, в 00.30 актор був поранений з револьвера 44 калібру пострілом актора Майкла Масси, який грав одного з лиходіїв (Фанбой). Застряглу у стволі заглушку не побачили члени знімальної групи і вилетіла із стовбура при пострілі холостим патроном. Актор був поранений в живіт, чужорідне тіло застрягло в хребті, викликавши велику втрату крові. Хірург Макмаррі марно намагався зупинити кровотечу - після довгої п'ятигодинний операції ситуація не покращилася. Пізніше хірург скаже: «Була дуже сильна втрата крові. Кров не згорталася. Вона сочилася звідусіль». На думку медиків, якби актора вдалося врятувати, то, найімовірніше, він би на все життя залишився паралізованим.

1997у віці 16 з половиною років швейцарка Мартіна Хінгіс стала наймолодшою першою ракеткою світу в рейтингу WTA.

Опісля кар’єра Хінгіс тривала майже 10 років. 1 листопада 2007 Мартіна Хінгіс оголосила про завершення кар'єри (з 19 листопада 2007 року за її проханням вона виключена з рейтингу WTA), після того як її допінг-проба, узята під час Вімблдону-2007, показала наявність кокаїну в крові.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus