USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

365 років потому: тисячі людей з’їхалися на місце битви під Берестечком

4 Липня 2016 17:52
365 річницю битви під Берестечком відзначили у селі Пляшева на Рівненщині. Саме там влітку 1651 року зійшлися армії Богдана Хмельницького та польського короля Яна Казимира. Попри значну перевагу з боку ворога, українці до останнього подиху захищали рідну землю. Саме тоді в болотах загинуло 300 козаків, які прикривали відхід основних сил, після того як козацькі війська зрадив підкуплений поляками кримський хан Іслам-Гірей ІІІ, забравши в полон Богдана Хмельницького і залишивши поле бою.

Щороку тисячі людей приїздять на Козацькі могили вшанувати пам'ять полеглих. Нащадки героїв відтворюють давній табір, демонструють зброю, готують куліш, їздять верхи. Цьогоріч вшанувати цю дату зібралися майже 10 тисяч людей. Про це йдеться у сюжеті телеканалу РТБ.

Урочистості розпочалися в суботу, 3 липня, й тривали 2 дні. Уже традиційно, як багато попередніх років, службу Божу відправив у храмі на полі Берестецької битви патріарх всієї Руси-України Філарет. До слова, нещодавно завершений на острові Крит Всеправославний вселенський собор дає надію на те, що невдовзі УПЦ-КП приєднається до 15-ти визнаних вселенський патріархом православних церков.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
ольга Показати IP 4 Липня 2016 19:45
Цікаво, а московська церква в Україні буде російська і з усіма українськими святинями, які зараз у них?
Анонімус до ольга Показати IP 4 Липня 2016 23:12
КП ніколи не визнають, не тіште себе. Для цього потрібно буде покаяння за розкол, чого духовенство КП ніколи не зробить. А взагалі ходіть в церкву до Бога, якщо вірите, бо самі сучасні церковні організації, не важливо яких там патріархатів і т п, це здебільшого хороший бізнес і політика.
Анонім Показати IP 4 Липня 2016 21:19
Не українці і поляки, а повсталі козаки на чолі з Богданом Хмельницьким з одного боку і в т.ч. реєстрові козаки армії Речі Посполитої з іншого. І з одного і з другого боку були присутні Українці.
111 Показати IP 5 Липня 2016 00:07
Канарів на мило
Мирон Показати IP 10 Липня 2020 15:19
Оприлюднено дослідницькі карти Берестецько-Мізоцької битви 1651 року для фільму "Берестечко. Битва за Україну" (частина 1) - http://rodovid.rv.ua/karti-do-filmu-berestechko-bitva-za-ukrayinu-chastina-1/ Карти виконані представниками "Українського товариства охорони пам'яток історії та культури Рівненської області" в 2015 році та оприлюднені нині з головною метою - організації захисту історичного місця битви (найперше під Мізочем), ініціювання діяльності археологічних експедицій, запобігання несанкціонованих розкопок чорними археологами, належного увіковічнення пам'яті українських героїв.
Тарас Показати IP 23 Липня 2020 13:05
Важливо знати правдиве минуле України! Бо чому досі плекаємо радянсько-сталінську, карамзінсько-московську версію історії України? Чому занедбали імена справжніх героїв, таких як Іван Богун? Що сталось під Берестечком, та особливо Мізочем, 1651 року? Коли почнуться пошукові роботи на полі Мізоцької перемоги? Стаття для тих, хто шукає правду. "Знущання над історією України тривалістю у триста років" - https://site.ua/svyatoyar.ros/29865-znuschannya-nad-istorieyu-ukrayini-trivalistyu-u-trista-rokiv/
Олеся Показати IP 23 Березня 2021 13:20
Чи вшануємо героїв найбільшої битви Європи 17 століття - Берестецької? Чи постане новий музей на полі битви? Вас цікавлять вигляди музею? Шукайте матеріал "До 370-річниці Берестецької битви: обіцянки чи новий музей, що переможе?" - https://site.ua/yuriy.rivne/34360-do-370-richnitsi-berestetskoyi-bitvi-obitsyanki-chi-noviy-muzey-scho-peremoje/
Наталія Показати IP 8 Липня 2021 16:05
Фільм “БЕРЕСТЕЧКО. БИТВА ЗА УКРАЇНУ”, який руйнує міфи. Варто подивитись дві частини і виступ авторів: 1. “Берестечко. Битва за Україну (частина 1)” 2. “Берестечко. Битва за Україну (частина 2)”

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus