USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

5 березня: свята, події, факти. Паранормальний день та День енергоефективності

5 Березня 2024 00:00
Сьогодні у світі відзначають Міжнародний день освіти з питань роззброєння та нерозповсюдження, Всесвітній день енергоефективності, День багатогранної особистості, Європейський день геодезії і геоінформації, День унікальних імен, Паранормальний день.

У США 5 березня – Національний день сирних паличок та День абсенту, у Мексиці – День сім’ї, у Франції – День бабусі, у Новій Зеландії – День дітей, на Таїті – День місіонера, в Азербайджані – День фізичної культури та спорту, у Таїланді – День журналіста.

За новим церковним календарем вшановують пам’ять святого Конона Мандонського.

За старим церковним календарем вшановують пам’ять єпископа Льва Катанського і преподобного Агафона.

Іменини за новим календарем сьогодні святкують Адріан, Георгій, Давид, Єгор, Іван, Кирило, Костянтин, Лука, Марк, Микола, Теодор, Федір, Ян, Іраїда.

Іменини за старим календарем відзначають Антон, Афанасій, Василь, Давид, Денис, Іван, Гнат, Лев, Леонтій, Лука, Микола, Сава, Сергій, Теодор, Тихон, Федір, Філіп, Фома, Ян, Ярослав.

5 березня народилися математик, філософ, теолог, географ та картограф, якого назвали «Птолемеєм свого часу», Герард Меркатор, нідерландський художник епохи бароко і винахідник Ян ван дер Гейден, німецький та англійський композитор Георг Фрідріх Гендель, український байкар, поет і письменник Леонід Глібов, український фахівець з електрозварювання та мостобудування, творець Інституту електрозварювання, автор мосту Патона в Києві Євген Патон, українська поетеса, драматург Наталія Забіла, винахідник локшини швидкого приготування і супу з неї Андо Момофуку, український скульптор-монументаліст, різьбяр по дереву, педагог і громадський діяч Михайло Черешньовський, італійський письменник, сценарист, кінорежисер П'єр Паоло Пазоліні, ізраїльсько-американський психолог, лауреат Нобелівської премії з економіки 2002 року Деніел Канеман, український стрибун у воду, багаторазовий призер чемпіонатів Європи та світу, бронзовий призер Олімпійських ігор 2008 року Ілля Кваша.

Події

1558 – король Іспанії Філіп ІІ послав Франциско Фернандеса, медика за освітою, в Мексику для вивчення рослин та продуктів харчування. Ця дата вважається появою тютюну в Європі.

1616 – книга Миколая Коперника «Про обертання небесних сфер» отримала місце в Індексі заборонених книг.

1792 – революційний уряд Франції закрив університет Сорбонна і всі теологічні факультети в країні.

1824 – почалася перша англо-бірманська війна.

1836 – Семюель Кольт представляє промисловий зразок револьвера (калібр 0,34).

1842 – підрозділ мексиканської армії чисельністю близько 500 вояків окуповує Техас, а потім швидко повертається до Ріо Гранде.

1861 – оголошено маніфест Олександра II про скасування кріпацтва в Росії.

1868 – у Великій Британії запатентовано степлер.

1904 – Нікола Тесла описує процес формування кульової блискавки.

1907 – друга Рада відкривається в Санкт-Петербурзі, російські військові розганяють мирну демонстрацію чисельністю близько 40 000 осіб.

1912 – італійська армія вперше використовує авіацію з військовою метою: здійснено повітряну розвідку позицій за Турецькою лінією.

1933 – Велика Депресія: президент США Франклін Рузвельт оголошує «банківський вихідний», що зачинив усі банки США та заморозив усі фінансові операції.

1933 – у Німеччині націонал-соціалісти виграли парламентські вибори з 44 відсотками голосів.

1940 – Політбюро ЦК ВКП(б) офіційно ухвалило рішення про застосування найвищої міри покарання до польських військовополонених, які сиділи у радянських концтаборах після окупації Польщі. Більш як 20 тисяч людей одномоментно засуджено до розстрілу (Катинська трагедія).

1946 – Уїнстон Черчилль вжив словосполучення «Залізна завіса» у своїй промові в Фултоні; почалась Холодна війна.

1960 – сержант Елвіс Преслі демобілізувався з армії США.

1970 – набув чинності Договір про нерозповсюдження ядерної зброї.

1970 – остаточно виявлено атоми 105-го елемента, названого пізніше дубнієм.

1979 – космічний апарат «Вояджер-1» досягнув найтіснішого зближення з Юпітером.

1982 – «Венера 14», радянський супутник, прибув на планету Венеру.

1995 – запрацював вебсервіс IRC, який діє й донині.

1998 – NASA заявляє, що супутник Clementine на орбіті Місяця виявив достатні поклади води для забезпечення людської колонії на Місяці.

2000 – британські науковці вперше у світі провели успішну операцію з клонування свиней.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus