USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

5 липня: події, факти, дні народження

5 Липня 2018 00:00
5 липня день народження відзначають екс-голова Турійської райдержадміністрації Олександр Дишлюк, головний лікар лікувально-профілактичного закладу «Волинський обласний госпіталь для інвалідів війни», заслужений лікар України Тетяна Масікова, фрілансер, тележурналіст Степан Цимбалюк та голова правління ОСББ «Дружби Народів, 2» Валентина Левицька.

Інформаційне агентство Волинські Новини вітає іменинників і бажає здоров’я, наснаги, оптимізму, реалізації ідей і задуманих планів, посмішок фортуни, успіху, сімейного благополуччя і щастя. А ще – бадьорості духу, незабутніх вражень і тільки щасливих випадків!

Тетяна Масікова
Тетяна Масікова
Також з днем народження сьогодні вітають кохану дружину, любу матусю, справжню берегиню сімейного вогнища та просто чудову жінку Наталію Панафідіну.

«Мамочко, бажаємо тобі міцного здоров’я, благополуччя, щасливого довголіття, гарного настрою та Божого благословіння! Нехай кожен новий день дарує багато позитиву і добра», - зичать іменинниці доньки Аля і Аня та сини Вадим і Славік.
Наталія Панафідіна
Наталія Панафідіна


Якщо ви хочете привітати своїх близьких, рідних чи друзів з днем народження, скористайтесь функцією «Повідом новину». Надсилайте свої вітання та фото іменинників

Іменини за православним календарем святкують Зіна, Уляна, Арсеній.

Наша хроніка:

Минулоріч цього дня ми писали про те, що Луцький зоопарк поповнився тваринами з Риги і Варшави. По-перше, із Риги прибув самець мавпи-патаса (або червона мавпа), а по-друге, у Луцьку оселилися сурикати.

У 2016 році редакція розповідала, як рівненські правоохоронці заробляли на нелегальному видобутку волинського бурштину.

2015 року боєць першого окремого батальйону 14-ї бригади лучанин Віталій під час обстрілу бойовиків віддав свій кевларовий жилет бойовому побратиму. Сталося так, що побратима важко поранило осколками - влучило в шию, ноги, 2 осколки влучили груди. Хто зна, що могло б бути, якби не жилет, привезений з Волині.

У 2014 році 5 липня над Слов`янськом підняли прапор України. Державний Прапор України підняли українські бійці над Слов`янськом. Наразі силовики розпочали відновлення життєдіяльності міста. ВІДЕО ДИВІТЬСЯ ТУТ.

Також цього дня ІА Волинські Новини писало про фестиваль КовельEnergy. Який може бути фестиваль, коли в країні війна, коли схід - в крові, а люди - в небезпеці, - так говорили волиняни, коли ЗМІ вперше анонсували фестиваль КовельEnergy. Однак схід приїхав на волиський фест.

2013 року у цей день у Луцьку запрацювала бібліотека на свіжому повітрі. Літня читальна та ігрова зала відкрилася в обласному центрі.

Окрім того, редакція показувала один день з життя Луцька.

А 5 липня у 2012 році поляки на Волині виступали за захист мови. Представники Польщі просили екс-президента не підписувати закон «Про засади державної мовної політики».

Окрім того, редакція розповідала про художницю, яка вражає боді-артом. Японка створювала моторошні картини на тілі. Дивним хобі дівчина почала займатися під час вступних іспитів до університету.

Народилися:

Цього дня народилися англійський боксер, який сформулював перші правила боксу, Джек Бротон, російський військовослужбовець, декабрист, організатор і голова Південного товариства в Україні Павло Пестель, німецький політик, активістка міжнародного комуністичного руху, авторка ідеї Міжнародного жіночого дня Клара Цеткін, американський тенісист, політичний і держаний діяч Дуайт Девіс (з його ініціативи з 1900 року стали розігрувати першість світу серед чоловічих команд із тенісу – Кубок Девіса), радянський хірург, генерал-майор медичної служби, один із піонерів трансплантації у СРСР Іван Іщенко, радянський режисер, актор, письменник, художник, організатор і керівник Центрального театру ляльок Сергій Образцов, радянський дитячий письменник, художник-ілюстратор і режисер-аніматор Володимир Сутєєв (казки «Хто сказав «няв»?», «Мішок яблук»), український політик, один із засновників НРУ, перший заступник голови УНП, народний депутат Іван Заєць, український боксер-професіонал у суперважкій категорії Олександр Дмитренко, український веслувальник-каноїст Юрій Чебан.

Сталося:

1054в сузір'ї Тільця вибухнула зірка, створивши величезну супернову.

Вона була видимою на Землі протягом 23 діб вдень і 633 діб вночі. Це явище викликало величезну паніку в різних країнах.

1841Томас Кук відкрив перше в світі туристичне агентство.

Кук розробив туристські маршрути по багатьох європейських містах. У 1865 році він відкрив для співвітчизників Новий Світ, а для американців - батьківщину їх предків. Діяльність здійснювалася через агентство «Томас Кук і син», - першої контори, що спеціалізувалася на організації туристичних поїздок. Одним з перших американських клієнтів фірми став Марк Твен.

Коли в 1892 році засновник організованого туризму помер, його статки оцінювалися в 2497 фунтів - непоганий результат для людини, що почала працювати за 6 пенсів на тиждень.

1954Елвіс Преслі записав свою першу пісню «That's All Right, Mama».

У червні 1954 року Сем Філліпс планував записати декілька пісень для «Сан-Рекордс» і для цього запросив знайомих йому гітариста Скотті Мура і контрабасиста Біла Блека. У пошуках вокаліста він таки скориставсь підказкою секретарки та взяв Елвіса Преслі. Попри те, що спочатку нічого виразного не виходило, репетиції у студії таки продовжувалися декілька тижнів.

А вже 5 липня, коли музиканти на перерві після запису балади «Люблю тебе, тому що…» стали награвати «Усе гаразд, (мама)» (була це блюзова композиція Артура Крудапа),— Преслі, Мур і Блек додали їй несподіваного ритму.

Почувши в студії грання, Філліпс спитав музикантів, що саме вони грають, а ті призналися,— що й самі не знають. Філіпс попросив їх повторити те ж саме та записав пісню; аналогічним чином записано услід і хіт Біла Монро «Синій місяць Кентуккі». Так народилося i побажане звучання, за яким ненароком шукали Сем Філліпс і сам Преслі. Сингл «That’s All Right» (із «Blue Moon Of Kentucky» на зворотному боці) вийшов 19 липня 1954 року — і розійшовся тиражем двадцяти тисяч екземплярів, завдяки майже безперервному його програванню на радіохвилях Мемфісу.

За формулою першого синглу (запис однієї сторони на основі блюзу, запис зворотної — на основі кантрі) були випущені протягом року такі платівки: «Good Rockin’ Tonight / I Don't Care If the Sun Don't Shine» (вересень 1954), «Milkcow Blues Boogie / You're a Heartbreaker» (січень 1955), «Baby, Let's Play House / I'm Left, You're Right She's Gone» (квітень 1955), «I Forgot To Remember To Forget / Mystery Train» (серпень 1955). Усі ці пісні стали не тільки незаперечним артистичним досягненням для самого співака, але i класикою рок-н-ролу, зобов'язаного своїм розвитком неабияким чином саме записам Елвіса Преслі для «Сан-Рекордс».

Слід відзначити, що ранні платівки Елвіса не називали тоді рок-н-ролом (термін тоді ж нечасто використовували), а по-простому вважалися новим різновидом кантрі, адже прізвисько Елвіса Преслі в ті роки було «Хіллбіллі кет» (у якому «гіллбіллі» — застаріла назва кантрі). І насправді, рання музика Преслі викликала ряд суперечностей: тоді ж радіослухачам ставало незрозуміло, чи співає білий виконавець, чи негритянський (до речі, расизм був тоді складовою життя американського Півдня); незрозумілий був жанр (адже популярна музика з початку століття чітко класифікувалась, а Елвіса годі класифікувати за старими схемами), — одним словом, поєднання всіх елементів американської культури і ставиться в заслугу Елвісу Преслі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Ліна Костенко Показати IP 5 Липня 2018 07:23
Коли буду я навіть сивою, і життя моє піде мрякою, я для тебе буду красивою, а для когось, може, й ніякою. А для когось лихою, впертою, ще для когось відьмою, коброю. А між іншим, якщо відверто, то була я дурною і доброю. Безборонною, несинхронною ні з теоріями, ні з практиками. І боліла в мені іронія всіма ліктиками й галактиками. І не знало міщанське кодло, коли я захлиналась лихом, що душа між люди виходила забинтована білим сміхом. І в житті, як на полі мінному, я просила в цьому сторіччі хоч би той магазинний мінімум: — Люди, будьте взаємно ввічливі! І якби на те моя воля, написала б я скрізь курсивами: — Так багато на світі горя, люди, будьте взаємно красивими!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus