USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.63 39.90
  • PLN 9.75 9.90

5 мільйонів планують витратити на допомогу демобілізованим волинянам

23 Лютого 2016 16:46
Як раціонально використати 4,8 мільйона гривень бюджетних коштів на підтримку демобілізованих бійців, міркували учасники обговорення відповідної програми.

Нагадаємо, обласна рада не підтримала, а відправила на доопрацювання програму підтримки демобілізованих та родин загиблих в АТО бійців.

Як зауважив голова облради Ігор Палиця, депутати очікують на програму, яка означатиме реальну, а не фіктивну підтримку атовців та родин загиблих.

«Під поняттям підтримка, я маю на увазі лікування, протезування, санаторне оздоровлення, реабілітаційні заходи, а не білборди, брошури чи телепередачі. Нічого не маю проти того, що патріотичний дух – це важливо. Однак 190 тисяч гривень – на інформаційно-просвітницьку кампанію в програмі (увага!) підтримки демобілізованих – це занадто», - зауважив він у інтерв’ю для прес-служби облради.

Учасники АТО, на жаль, себе в цій програмі не побачили. Натомість, у програмі – ремонт відділень, видавництво буклетів.

Обговорити зміни до програми запросили депутатів облради, обласних чиновників-розробників програми та представників волонтерських і ветеранських організацій. Останні безпосередньо працюють з адресатами програми – демобілізованими бійцями.

Зокрема, представник спілки ветеранів АТО Ярослав Мудрик запропонував декілька змін: лобіювати інтереси родин загиблих та інвалідів АТО; протезування і лікування бійців, обстеження. Адже, каже він, нерідко є випадки, коли бійців з центральних госпіталів привозять недолікованими.

Крім того, варто продумати і майбутню ситуацію: за трохи часу повернуться додому бійці 14 бригади, які сьогодні стоять

під Мар’їнкою. Більше місяця вони перебувають в постійному бойовому зіткненні. Це будуть і поранення, і контузії, тож багатьом доведеться звертатися в психіатричну лікарню, яка потребує забезпечення.

Також просять передбачити кошти на правову допомогу. Оскільки багатьох бійців нині «тягає» військова прокуратура, але немає кому захищати їх інтересів.

Депутат Анатолій Вітів пропонує частину коштів передбачити на одноразову матеріальну допомогу на лікування демобілізованих, також на фінансову допомогу для ремонту.

Дехто з присутніх, зокрема представник однієї з ветеранських організацій Андрій Омельчук, висловив і підтримку щодо проведення ремонту в психіатричній лікарні, де лікуються більше сотні волинян.

Координатор медичного напрямку Олена Звєрєва розповіла, що сьогодні чимало обстежень, які проводяться в обласній лікарні, відбуваються на основі особистих контактів. Натомість в психіатричній лікарні, де лікуються сотні бійців, - жахливі умови.

«Психлікарня має копійки, антидепресанти коштують шалені суми. Умови там справді жахливі, капає вода, бойлери ставимо самі», - розповідаємо вона.

Представниця обласного координаційного центру допомоги бійцям АТО Тетяна Должко каже, що на Волині немає Центру психологічної реабілітації. Часто бійці не знають своїх прав, куди звернутися. Так само потрібно приїжджати до віддалених населених пунктів, бо є чимало випадків, коли про багатьох бійців невідома реальна картина.

Депутат облраді Ірина Констанкевич запропонувала скоординувати роботу всіх, хто займається психологічною реабілітацією і, ймовірно, створити єдиний потужний Центр психологічної реабілітації.

«Стверджувати, що відсутня психологічна реабілітація на Волині – не можна. Але, вочевидь, відсутня координація і широке інформування. У нашому СНУ працюють 7 психологів, є виїзна реабілітація, діє проект «Зігрій душу» на базі Ковельського центру допомоги 51 ОМБ. У Луцьку на базі поліклінік введені по півставки психологи. Я вважаю, що треба зібратися всім, хто займається психологічною реабілітацією, і обговорити це питання. Також було б чудово аби був сучасний центр з хорошим забезпеченням. Тим паче, в СНУ є цілий факультет психологів, в ЛНТУ будуть виховувати військових психологів», - зазначила депутат.

Головний лікар госпіталю для інвалідів Тетяна Масікова розповіла, своєю чергою, що довгий час в закладі була проблема з кадрами. Тепер там є два психологи і неврологічне відділення відновного лікування. Заклад просить кошти на діагностичне обладнання.

А ось художниця Тетяна Мялковська просить кошти на арт-терапію для бійців.

«Дзвонить мама, каже, син не хоче йти лікуватися, а тільки малювати. Він приходить і малює вішальників, відірвані руки й ноги. Лише після 2-3 сеансу він погоджується на лікування. У бійців суїцидальні думки, депресії», - розповідає вона.

До слова, відповідний запит під час минулого сесійного засідання депутати підтримали.

Зрештою, фінансовий ресурс програми – 4,8 мільйона гривень. Відтак, послухавши всі пропозиції, розробники програми будуть роздумувати, кому і як виділяти кошти. А згодом програму подадуть на розгляд депутатів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Тарас Чурило Показати IP 23 Лютого 2016 18:43
Оце дійсно підтримка, а не прості слова
Юлія Парій Показати IP 23 Лютого 2016 18:46
Палиця дійсно турбується про демобілізованих і не спирається на те, що мовляв криза, грошей немає
укроп Показати IP 23 Лютого 2016 23:32
Для чого ремонтувати обласну псих-лікарню за кошти воїнів на це окремо мають виділяти кошти з бюджету. Краще відремонтувати госпіталь.
укроп Показати IP 23 Лютого 2016 23:35
Лікувався в обласній лікарні відношення і лікувангя супер, лікі безкоштовно.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus