USD 39.85 40.15
  • USD 39.85 40.15
  • EUR 40.00 40.25
  • PLN 9.90 10.04

5 жовтня: свята, події, факти. День енергоефективності та День осінньої самотності

5 Жовтня 2023 00:00
Сьогодні відзначають Всесвітній день учителя, Всесвітній день боротьби з менінгітом, Всесвітній день поширення інформації про дислексію, День енергоефективності, День осінньої самотності, День, щоб зробити щось хороше, Міжнародний день Джеймса Бонда, Міжнародний день боротьби з проституцією.

У Болівії – День інженера, у Сальвадорі – День інформатики, у Вануату – День Конституції, у Португалії – День республіки, у Пакистані – День учителя, у Парагваї – День доріг, у Таджикистані – День державної мови, в Індонезії – День збройних сил, у США – День яблучного десерту «Бетті», у Венесуелі – Національний день сальси, у Мексиці – Національний день чарівних міст.

Православна церква України вшановує мученицю Харитину Амісійську (Понтійську).

День ангела в Олександра, Веніаміна, Кузьми, Макара, Мартина, Миколи, Петра, Парасковії.

Народилися

Цього дня народилися німецький поет епохи бароко Пауль Флемінг, французький письменник, філософ-просвітитель Дені Дідро, 21-й президент США Честер Артур, винахідник кінематографа, родоначальник французької кіноіндустрії й кінорежисури Луї Жан Люм’єр (спільно з братом Огюстом), американський патолог Френсіс Роус (відкрив перший онкогенний вірус), американський підприємець, творець мережі ресторанів швидкого обслуговування McDonald’s Реймонд Крок, український письменник, перекладач, літературознавець Богдан-Ігор Антонич, український мовознавець Олекса Синявський, президент Чехії в 1989-2003 роках Вацлав Гавел, англійський рок-музикант Браян Джонсон, американський кіноактор Деніел Болдуїн, український футболіст, телеведучий Віктор Леоненко, англійська кіноактриса Кейт Уїнслет, українська легкоатлетка Інеса Кравець, український гімнаст, бронзовий призер Літніх Олімпійських Ігор в Пекіні Олександр Воробйов, український футболіст Рустам Худжамов, американська модель, дизайнерка, сестра Періс Хілтон Нікі (Ніколай) Хілтон, Герой України, офіцер Нацгвардії Станіслав Партала.

Події

1143 – за Саморським договором Леонське королівство визнало Португалію королівством.

1502 – мореплавець Христофор Колумб відкрив Коста-Ріку.

1594 – почалося повстання під проводом Северина Наливайка.

1793 – декретом Національного конвенту введено Французький революційний календар.

1910 – в Королівстві Португалія встановлено демократичну республіку.

1933 – режисера Леся Курбаса звільнено з харківського театру «Березіль» за «націоналізм».

1939 – кінець польсько-німецької війни.

1941 – у Києві утворено Українську національну раду на чолі з Миколою Величківським, до складу увійшли і М. Капустянський, О. Бойдуник, О. Кандиба-Ольжич.

1962 – випущено перший сингл групи The Beatles – Love Me Do.

2009 – вийшов на екрани України фільм Las Meninas (режисер Ігор Подольчак, Україна, 2008).

2016 – вченим вдалося визначити максимальну тривалість життя людини, яка в середньому віці складає 115 років з абсолютною верхньою межею 125 років.

2017 – астрономи ідентифікували C/2017 K2, найвіддаленішу комету, коли-небудь спостережувану в нашій Сонячній системі, на відстані 1,5 млрд км.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus