USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

5 лютого: події, факти, дні народження

5 Лютого 2011 00:01
День народження 5 лютого відзначають луцький підприємець, колишній депутат Луцької міської ради Юрій Довгун та прес-секретар Волинської єпархії УПЦ Валентин Марчук (на фото).
Також серед іменинників – керівник апарату Любешівської РДА Людмила Божко.
«ВН» вітають усіх земляків-іменинників та бажають міцного здоров’я, безмежного натхнення і достатку.
Цього дня народилися французький монархіст, офіцер-кавалергард, убивця російського поета Олександра Пушкіна Жорж Дантес, французький автопромисловець, засновник однойменної фірми Андре Сітроен, російський літературний критик, публіцист, революційний демократ Микола Добролюбов, радянський військовий, рядовий-піхотинець Олександр Матросов (став Героєм Радянського Союзу в 1943 році за те, що закрив своїм тілом амбразуру німецького дзоту у районі села Чорнушки на Псковщині), італійський футболіст і тренер Чезаре Мальдіні, працівник системи МВС, генерал-майор, начальник УМВС Києва, заступник міністра внутрішніх справ України, начальник міліції громадської безпеки на початку 1990-х років Валентин Недригайло (вів переговори з голодуючими студентами в центрі Києва восени 1990 року й не утримався від розгону «революції на граніті»), український волейболіст Юрій Панченко, американський програміст і підприємець Бред Фіцпатрик (відомий як творець «Живого журналу»),
аргентинський футболіст, нападник збірної та англійського клубу «Манчестер Сіті» Карлос Тевес, португальський футболіст, нападник збірної та іспанського «Реалу» Криштіано Роналдо.
1589 – першим російським патріархом поставлений митрополит Іов.
1721 – російський імператор Петро I заснував Духовну колегію, або Святійший синод, який повинен був керувати всіма справами церкви. Так було покладено край патріаршества на Русі.
1783 – в області Калабрія на півдні Італії почався землетрус, що тривав майже два місяці. Потужні підземні поштовхи й цунамі зруйнували місто Реджо-ді-Калабрія і ще 180 населених пунктів. Жертвами стихії стали близько 60 тисяч осіб, ще понад 10 тисяч життів забрали епідемії, викликані антисанітарією.
1825 – американка Хана Лорд Монтегю у Нью-Йорку преставила на суд громадськості свій винахід - сорочку з пристібним коміром.
1850 – американська компанія «Фелікс» запатентувала арифмометр – настільну механічну обчислювальну машину для виконання чотирьох арифметичних дій.
1861 – американець Коулмен Селлерс запатентував у Філадельфії кінематоскоп.
1919 – радянські війська під командуванням Миколи Щорса взяли Київ.
1924 – радіо Бі-Бі-Сі почало передавати з обсерваторії Гринвіча сигнали точного часу.
1928 – німецький хімік Адольф Віндаус уперше синтезував вітамін D, брак якого спричиняє рахіт. Того ж року Віндауса за його відкриття удостоїли Нобелівської премії з хімії.
1935 – у Нью-Йорку керівники професійного боксу прийняли рішення, що поєдинки за чемпіонське звання не можуть тривати більше 15 раундів.
1944 – ухвалено постанову політбюро ЦК КП(б) України та указ президії Верховної Ради УРСР про утворення українського Народного комісаріату закордонних справ.
1953 – прем'єра мультфільму Уолта Діснея «Пітер Пен».
1960 – прийнято постанову ЦК КПРС і Ради Міністрів СРСР про організацію в Москві Університету дружби народів (із 1961-го він носить ім'я Патріса Лумумби).
1972 – Федеральне авіаційне управління США зобов'язало всі авіакомпанії країни проводити обов'язковий огляд усіх пасажирів, а також їхнього багажу.
1986 – в СРСР прийнято постанови про створення кооперативів у сфері споживання, громадського харчування та послуг.
1991 – столиця Киргизії, що 65 років носила ім'я Фрунзе, перейменована в Бішкек.
1992 – Україна встановила дипломатичні відносини з Норвегією.
1999 – Майк Тайсон, колишній чемпіон світу з боксу серед професіоналів, одержав рік тюрми за побиття двох людей, чия машина зіткнулася з авто Тайсона. Боксер відсидів лише 3,5 місяця.
2004 – загадково зник екс-спікер Держдуми Росії, колишній голова Радбезу РФ Іван Рибкін, що висунув свою кандидатуру на пост президента Росії.
2009 – сомалійські пірати звільнили судно «Фаїна», захоплене під час рейсу з Миколаєва до Момбаси ще 25 вересня 2008 року.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Від іменинниці-ювілярки Показати IP 5 Лютого 2011 07:44
Вітаю іменинників названих і не відомих широкому загалу з днем народження!Водолії - як родичі, тож юажаю Вам взаємопорозуміння і взаємодопомоги!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus