USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

7 березня: свята, події, факти. День поля, День дудла та перша в Україні друкарня

7 Березня 2023 00:00
Цього дня відзначають Всесвітній день поля, День BMW та День BNP Paribas.

7 березня також святкують День дудла (Doodle – своєрідні малюнки з нагоди знаменних подій. Наприклад, у 2004 році Doodle Day став всесвітнім заходом зі збору коштів на дослідження і підтримку епілепсії) та День бути почутим.

На сьогоднішню дату також припадає щорічний індуїстський фестиваль весни Холі (або Пхагвах).

У США – Національний день злаків і День жаркого в короні зі свинячих ребер, в Іракському Курдистані – День визволення Сулейманії, в Албанії – День вчителя, в Південній Америці – День жіночого футболу, у Туркменістані – День працівників комплексу транспорту та зв’язку, в Аргентині – День фаната перегонів.

7 березня в церковному календарі – день пам’яті мучеників Апамейських, Маврикія і 70 святих. Святий Маврикій жив наприкінці III століття, був воєначальником в Апамеї Сирійській. За часів правління імператора Галерія за християнами велися страшні гоніння. І жерці язичницького храму донесли імператору про Маврикія, який ніс віру в Христа.

Тоді Маврикія і його сина привели на суд, де вони твердо підтвердили, що вірять у Господа. Почали їх жорстоко бити, мучити залізними гаками і випробовувати вогнем. Сином Маврикія був юнак Фотін, якого стратили мечем просто на очах батька.

Потім відвели мучеників на болота, де було багато комарів та інших комах, прив’язали до дерев і так залишили. Протягом десяти днів святі терпіли укуси, голод та спрагу, а потім правитель наказав відрубати їм голови.

Тіла страждальців імператор заборонив ховати, однак вночі християни таємно поховали їхні останки на місці жахливої смерті.

Народилися:

Шотландський горянин–розбійник на прізвисько Роб Рой Роберт Рой Макгрегор, чехословацький громадський і політичний діяч, перший президент Чеховословаччини Томаш Масарик, італійська актриса («Міраж», «Рожеве татуювання», «Рим – відкрите місто», «Мама Рома») Анна Маньяні, японський письменник («Жінка в пісках», «Чуже обличчя», «Людина–скриня») Кобо Абе, ударник групи Iron Maiden Клів Бурр, італійський футболіст і тренер Лучано Спаллетті, американський тенісист чеського походження Іван Лендл, український футболіст Андрій Тлумак та український кінорежисер і художник–аніматор Володимир Дахно.

Сталося:

1573 Іван Федоров заснував у Львові першу в Україні друкарню, про існування якої точно відомо історикам.

1788 – велика кіотська пожежа в Японії, найбільша в історії Кіото.

1866 – в Японії укладено союз Сацуми і Тьосю з метою повалення шьоґунату Едо.

1876 – 29-річний американський винахідник Александр Грехем Белл отримав патент на телефон. Його право на цей винахід неодноразово оскаржувались іншими винахідниками, проте судові рішення неодмінно виносились на користь Белла.

1933 – в американському місті Атлантик–Сіті Чарльз Дарроу придумав популярну й нині гру «Монополія».

1941 – для підтримки грецької армії у бойових діях проти Італії прем’єр–міністр Великої Британії Вінстон Черчілль направив до Греції 58 тисяч британських і австралійських військових, раніше дислокованих у Єгипті. Наступ Італії вдалось відбити, однак британсько–австралійські і грецькі війська зазнали нищівної поразки, коли у квітні на Грецію почала наступ німецька армія.

1943 – президія Верховної ради СРСР присвоїла Йосипу Сталіну звання маршала Радянського Союзу.

1954 – дебютанти світового чемпіонату з хокею – хокеїсти СРСР – розгромили канадців з рахунком 7:2 і стали чемпіонами світу.

1987 – перемігши за очками у 12–раундовому двобої Джеймса Сміта, «залізний» Майк Тайсон став чемпіоном за версією WBA.

1992 – зіграні перші матчі першого футбольного чемпіонату України.

1992 – після повалення президента Звіада Гамсахурдіа в Тбілісі оголошено про створення нового органу влади, Державної ради, головою якої став колишній глава Компартії Грузії Едуард Шеварнадзе.

1994 – Верховний Суд США прийняв рішення, за яким пародії на оригінальні роботи не є порушеннями авторських прав і не потребують отримання ліцензій чи дозволів від власників таких прав.

1997 – вчені Единбурга перші у світі вивели клоновану вівцю Доллі.

2010 – відбулася 82 церемонія вручення премії «Оскар» за заслуги в області кінематографа за 2009 рік в театрі Кодак у Лос–Анджелесі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus