USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

7 листопада: свята, події, факти. День малювання на запітнілому склі та Міжнародний день вина «Мерло»

7 Листопада 2022 00:00
Цього дня світ відзначає День малювання на запітнілому склі, Міжнародний день вина «Мерло», Міжнародний день африканського письменника.

У США – День нотаріуса, День обіймів з ведмедем, День бізона, День гігантського омлету, День гіркого шоколаду з мигдалем, у Фінляндії – День кекрі, в Туркменістані – День здоров’я, у Таджикистані – День театру, в ПАР – День дітей, у Грузії – День нотаріуса, в Швеції – День шоколадного липкого пирога, в Швеції і Фінляндії – День усіх святих, в Угорщині – День опери, в Тунісі – День нової ери, у Бангладеш – День революції і солідарності, у Киргизстані – дні історії та пам’яті предків, в Аргентині – День спортивної преси.

Сьогодні віряни вшановують пам’ять мучеників Анастасія, Маркіана та Мартирія. Також у народі цей день відомий як Дідівські плачі. Щороку 7 листопада присвячують спогадам про померлих рідних та близьких. За повір’ям, цього дня сама природа оплакує людей, які пішли в інший світ.

7 листопада день ангела відзначають Анастасій, Валеріан, Валерій, Маркіян, Мартирій, Савін, Тавіфа, Хрисанф (Хрисанфій), Опанас, Марк, Марія.

Народилися

Цього дня народилися український учений-енциклопедист, один із основоположників наукового акушерства, фітотерапії та ботаніки Нестор Амбродик-Максимович, український історик, громадський діяч Дмитро Багалій, французький фізик, хімік, педагог Марія Склодовська-Кюрі, керівник селянського повстанського руху Нестор Махно, український актор Дмитро Капка, французький письменник, лауреат Нобелівської премії з літератури Альбер Камю, український архітектор Ростислав Метельницький, українська актриса Катерина Литвиненко, український поет, письменник і кінематографіст Микола Вінграновський, український актор, заслужений артист України В’ячеслав Воронін, український художник та іконописець Віталій Садовський, український поет, перекладач, літературознавець Віктор Грабовський, джазовий піаніст Михайло Альперін, український політик Олег Тягнибок, англійський футболіст Ріо Фердінанд, український співак, музикант та актор Сергій Бабкін, український футболіст Дмитро Чигринський, французький діджей і однин з найвідоміших музичних продюсерів Давід П’єр Гета, український співак Андрій Князь, українська фехтувальниця-шаблістка, олімпійська чемпіонка Галина Пундик, український тенісист Олександр Долгополов.

Події

1708 – український гетьман Іван Мазепа з частиною свого війська з’єднався з військами шведського короля Карла XII біля села Гірки.

1788 – козаки під орудою Антона Головатого завоювали османську фортецю Очаків.

1909 – у Львові створено Український Студентський Союз.

1917 – більшовики заарештували членів Тимчасового уряду в ході Жовтневого перевороту в Петрограді.

1918 – початок третього наступу більшовиків на Україну.

1919 – в Ізяславі УНР і Польська Республіка підписали протокол про встановлення демаркаційної лінії між українськими й польськими військами.

1920 – за угодою в Ялтушкові Добровольча армія де-факто визнала незалежність УНР.

1928 – у Харкові офіційно відкрито Держпром – перший український та європейський хмарочос.

1940 – У Канаді створено Комітет українців Канади – КУК.

1941 – Люфтваффе потопило теплохід «Вірменія» поблизу Севастополя. Загинуло понад 5 тисяч осіб.

1951 – У Києві почав роботу перший в Українській РСР телевізійний центр.

1967 – Генеральна Асамблея ООН ухвалила Декларацію про ліквідацію дискримінації жінок.

1990 – у Києві міліція розігнала студентів на площі Перемоги та відбулася провокація проти народного депутата Степана Хмари.

2000 – Джордж Вокер Буш став президентом США.

2009 – британський боксер-суперваговик Девід Хей переміг Миколу Валуєва й відібрав у нього титул чемпіона світу за версією WBA.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus