USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

8 березня: свята, події, факти. Міжнародний жіночий день та Рейган назвав СРСР «Імперією зла»

8 Березня 2024 00:00
Сьогодні – Міжнародний жіночий день. 8 березня 1910-го у Копенгагені відбувся форум жінок, де з ініціативи Клари Цеткін (вона представляла соціал-демократів Німеччини) цей день, 8 березня, зробили міжнародним святом. У цю дату жінки збиралися йти на демонстрації, щоб звернути увагу суспільства на жіночі проблеми. Темою цієї дати також є рух за права людини, виокремлюючи права жінок, привертаючи увагу до таких питань, як гендерна рівність, сексизм, репродуктивні права та насильство щодо жінок.

А ще 8 березня – День сертифікованого дієтолога-нутриціолога (Registered Dietitian Nutritionist Day). Ця щорічна подія припадає на другу середу березня. Присвячений день сертифікованим дієтологам-нутриціологам, визнанню їхньої роботи і внеску у сприяння здоровому харчуванню. Це медичні працівники, які пройшли програму навчання в галузі дієтології і харчування. Вони надають рекомендації щодо правильного харчування, відіграють ключову роль у лікуванні хронічних захворювань (діабет, ожиріння тощо).

8 березня святкують Всесвітній день математики. Ця щорічна подія була створена для того, аби підвищити важливість математичної освіти, заохотити учнів розвивати цікавість до цього предмета. Організовується вона онлайн-освітньою програмою 3P Learning. Дата щороку змінюється і обирається організатором. У Всесвітній день математики відбувається 48-годинний глобальний математичний конкурс. Він відкритий для учнів будь-якого віку. Його основна мета – популяризувати математику як цікавий предмет.

Також у цей день відзначають: День ескалаторів в Японії, День матері в Албанії (також святкує Афганістан, Азербайджан, Боснія і Герцеговина, Болгарія, Бурунді, Буркіна-Фасо, Косово, Лаос, Македонія, Молдова, Чорногорія, Сербія, Таджикистан, Узбекистан), День по-батькові, День працівників лікарні в Аргентині, День революції в Сирії, День сертифікованого дієтолога та Національний день арахісу залитого шоколадом в США, Національний день слуху та день цибулевого супу у Франції.

Іменини за православним календарем святкують Афанасій, Дементій, Лазар, Ян, Володимир.

Цього дня народилися італійський живописець Россо Фйорентіно, німецький хімік, «батько ядерної хімії», нобелівський лауреат Отто Ган, заслужений художник України, український скульптор Коломієць Інна Антонівна, німецький композитор Карл Бах, український кінорежисер, сценарист Леонід Осика («Камінний хрест», «Захар Беркут», «Подарунок на іменини», «Гетьманські клейноди», «Тривожний місяць вересень»), радянський актор театру й кіно, співак, народний артист РРФСР Андрій Миронов («Дванадцять стільців», «Людина з бульвару Капуцинів», «Діамантова рука» та інші).

Події

1169 – почалася чотириденна облога Києва силами Андрія Боголюбського.

1387 – у Львові відбулася офіційна коронація Святої Королеви Гедвіґи.

1658 – Роскілльський договір: Після руйнівної поразки в Північній війні (1655–1661) Фредерік III, король Данії – Норвегії, змушений віддати майже половину своєї території Швеції, щоб зберегти решту.

1759 – французький уряд відкликав дозвіл на друк «Енциклопедії» Дідро та д’Аламбера.

1764 – Катерина II секуляризувала церковні володіння в Російській імперії.

1775 – анонімний письменник, який, на думку деяких, був Томасом Пейном, публікує «Африканське рабство в Америці», першу статтю в американських колоніях, що закликає звільнити рабів і скасувати рабство.

1817 – заснована Нью-Йоркська фондова біржа.

1857 – в Нью-Йорку відбувся «марш порожніх каструль», який вважається першопочатком святкування Міжнародного жіночого дня.

1910 – французький авіатор Раймонда де Ларош стає першою жінкою, яка отримала ліцензію пілота.

1919 – почалися основні події Єгипетської революції проти британської окупації.

1920 – проголошення Арабського Королівства Сирія, першої арабської держави новітнього часу.

1944 – за наказом Сталіна органи НКВС провели масову депортацію балкарців до районів Казахстану та Киргизії.

1946 – Львівський собор, організований комуністами і Російською Православною Церквою, скасував Берестейську унію і дав початок нищенню Української Греко-Католицької Церкви.

1950 – Климент Ворошилов офіційно заявив про наявність у СРСР атомної бомби.

1971 – боксерський «бій століття» Джо Фрейзер – Мухаммед Алі.

1979 – Philips продемонструвала прототип оптичного цифрового аудіодиску в Ейндговені, Нідерланди.

1983 – Рональд Рейган у виступі назвав СРСР "Імперією зла".
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus