USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

8 червня: свята, події, факти. Всесвітній день океанів та заснування кіностудії «Universal»

8 Червня 2022 00:00
Сьогодні відзначають Всесвітній день океанів, Міжнародний день домогосподарки і домохазяїна, Всесвітній день обізнаності про пухлини головного мозку.

У США святкують День інформування жителів карибських островів про ВІЛ і СНІД, День радісного ранкового пробудження, День найкращих друзів, День пончиків з желе, на острові Норфолк – День «Баунті», у Вірменії – День пам’яті святої Рипсиме, в Австралії – День народження королеви, у Перу – День інженера, у Словенії – День Пріможа Трубарів.

Православна церква 8 червня вшановує пам’ять апостола Карпа, єпископа. За повір’ям, він приносить удачу всім, хто займається риболовлею. Звідси й народна назва свята – «Карполов».

Іменини сьогодні святкують Карпо, Георгій, Макар, Іван та Олена.

Народилися

Цього дня народилися італійський та французький астроном Джованні Кассіні, німецький композитор і піаніст Роберт Шуман, український політик і громадський діяч, публіцист, соціолог, видавець, лісівник Микита Шаповал, визначний американський письменник-фантаст, редактор Джон Кемпбелл, радянський льотчик-винищувач, тричі Герой Радянського Союзу Іван Кожедуб, дружина 41-го президента США і мати 43-го Барбара Буш, радянський комсомольський діяч часів війни Олег Кошовий, українська поетеса, дисидентка Ірина Сеник, американська співачка, акторка, дочка Френка Сінатри Ненсі Сінатра, український політик і дипломат, голова СБУ у 2006-2010 роках, голова політради партії «Наша Україна» Валентин Наливайченко, українська фехтувальниця, олімпійська чемпіонка та чемпіонка світу Ольга Жовнір.

Події

1668 – Петра Дорошенка обрали гетьманом України.

1783 – розпочалося виверження вулкану Лакі в Ісландії. Це найбільше відоме історії вулканічне виверження, що привело до тисяч жертв.

1786 – цього дня в Нью-Йорку вперше надійшло у продаж морозиво.

1824 – канадець Ноа Кашинг з Квебека запатентував першу в світі пральну машину.

1827 – заснований грязьовий курорт Саки.

1869 – американець Айвз Макгаффні запатентував пилосос. Перші пилососи були виготовлені в США.

1912 – у Лос-Анджелесі була заснована кіностудія «Universal».

1915 – Казимир Малевич створив свій перший «Чорний квадрат» (загалом відомі 4 авторські варіанти).

1918 – проголошена Грузинська Демократична Республіка.

1928 – здійснено перший авіаційний переліт зі США в Австралію.

1934 – цього дня в СРСР була запроваджена кримінальна відповідальність родичів підсудних за недонесення про «державний злочин», що відбувся або планувався. До числа державних злочинів було внесено втечу за кордон.

1940 – оголошено про відкриття плутонію, 94 елемента в періодичній таблиці.

1949 – вийшов у світ роман Джорджа Орвелла «1984».

1965 – американські компанії «Фрито-Лей» і «Пепсі-Кола» злилися, утворивши компанію «PepsiCo».

1984 – в гільдію кіноакторів США почесним членом було прийняте діснеївське каченя Дональд Дак.

1999 – вперше в Україні стала доступною програма міжнародного бакалаврату. Навчання за цією програмою запропонувала своїм учням Печерська міжнародна школа в Києві.

2002 – після ремонту в Києві відкрився кінотеатр «Київська Русь» із найбільшим на той час екраном серед кінотеатрів країн колишнього СРСР.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus